avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Transformarea Dreptului de a vota in Obligatia de a ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Transformarea Dreptului de a vota in Obligatia de a vota – ati sustine un proiect legislativ in acest sens?

Sustin cu toata convingerea o initiativa legislativa care sa duca la transformarea dreptului de a vota in obligatia de a vota:

[ link extern ] /

Spun asta pentru nu sunt foarte hotarata sa votez si mi se pare ca ar fi mai rau sa nu votez deloc decat sa fac o alegere proasta.
Cu alte cuvinte, sunt adepta indemnului Mai bine sa iti para rau de ce faci decat de ceea ce nu faci (cand e vorba de vot, desigur :D ).

Pe acest site mi-au atras atentia articolele despre sistemul obligatoriu de vot in Australia si in Belgia.

Votul este obligatoriu în Belgia pentru că este considerat o responsabilitate faţă de societate. Datoria de a vota nu mai este o obligaţie, ci o onoare – au avut timp din 1893, când a avut loc revizuirea Articolului 48 din Constituţia belgiană, sa accepte ideea ca nu a vrut nimeni sa le ingradeasca dreptul de a vota, ci s-a urmarit responsabilizarea cetatenilor.

Sancţiunile pentru nonvoting în Belgia sunt stabilite in Codul electoral, amenda la prima neprezentare fiind simbolica; pentru o a doua neprezentare la vot într-o perioadă de şase ani, se ridica la o sumă aproape înzecită faţă de prima amendă. Pentru o a treia neprezentare la vot într-o perioadă de zece ani, numele nonvotanţilor sunt postate pe un tablou în faţa Primăriei. Cei care nu se prezintă la vot de patru ori în cincisprezece ani, se pot aştepta la o privare de dreptul de a vota pentru o perioadă de zece ani şi la incapacitatea de a fi numiţi, promovaţi într-o funcţie publică sau de a primi o distincţie de la autorităţile publice.

In Australia sistemul de vot este obligatoriu pentru alegerile federale din anul 1924: la fel ca si in Belgia, a vota a devenit o parte integrantă a culturii australiene.
Pentru ca sistemul lor de vot mi se pare foarte interesant, am luat ceva mai mult din text:

În modelul electoral australian sunt trei tipuri de obligativitate: înregistrarea obligatorie, votul obligatoriu şi o preferinţă electorală obligatorie.

Obligativitatea de a se înregistra [...] În Australia sunt înregistraţi cu drept de vot 12,1 milioane de australieni. Insa doar obligativitatea înregistrării în vederea votului nu este suficientă pentru a rezolva problema absenteismului.

Obligativitatea unei preferinţe electorale se referă la faptul că alegătorul trebuie să clasifice pe buletinul de vot candidaţii în funcţie de preferinţe – de la cel mai preferat până la cel mai puţin preferat - astfel încât fiecare candidat trebuie să fie marcat cu un grad de preferinţă. Acest sistem are ca efect creşterea reprezentării unui al treilea partid politic şi diversificarea compoziţiei Legislativului. (asta aplicata la noi ar fi... :rolleyes: )

Cheia de boltă a sistemului electoral australian este votul obligatoriu care se corelează cu sancţionarea cetăţenilor înregistraţi care nu s-au prezentat la vot.
Sistemul australian este surprinzător de simplu. Votul se petrece într-o sâmbătă între ora 8.00 şi ora 20.00. Când votantul se prezintă la secţia de votare, numele său este bifat în lista cu alegătorii înregistraţi. Dacă numele unui alegător nu a fost bifat, acesta primeşte un mesaj prin care i se cere să-şi justifice absenţa.
La cele mai recente alegeri federale, în jur de12 milioane de alegători s-au prezentat la vot şi doar 500.000 de astfel de mesaje au fost expediate. În practică, orice explicaţie, mai puţin am uitat sau am fost ocupat, sunt acceptate. Votanţii ale căror motive nu sunt acceptate sunt obligaţi să plătească o mică amendă.

Critica cea mai vehementa adusa acestui sistem de vot obligatoriu este faptul că

"obligaţia de a vota neagă dreptul de a vota". Cu alte cuvinte, votul obligatoriu încalcă etica de iniţiativă personală care este centrul unui guvern democratic. Potrivit unei critici acide, “este absurd să afirmi că avem o democraţie adevărată în Australia, atunci când ajungi să-ţi ameninţi oamenii cu amendă sau chiar închisoare, dacă nu participă la vot la nivel naţional şi la alegerile de stat”.

Nu vreau sa spun ca imi imaginez / doresc un fel de latz al hingherilor care sa ne taraie la sectiile de votare sau niste amenzi uriase ori mai stiu eu ce sanctiuni pentru neprezentare, insa poate ar trebui sa fim obligati sa iesim din pasivitatea (sau resemnarea) cu care asistam la dansul tip Brasoveanca pe care il face tara noastra pe muzica politicienilor.

Nu mai am de adaugat decat ca, in opinia mea, daca am fi obligati sa votam ar fi imposibil ca alegerile sa fie fraudate. Reala sau inchipuita, aceasta acuzatie (sau scuza) am auzit-o toti de atatea ori ca nici nu mai are rost sa comentam.

Ce parere aveti? Ar fi bun pentru Romania sistemul de vot obligatoriu? Ati sustine proiectul de lege?

Daca o sa deschideti linkul, o sa vedeti (celor care stiu deja le cer scuze ca ii pun alaturi de mine) ca

A fost odată în România... votul obligatoriu!

Decret-lege pentru alegerea deputaţilor senatorilor
prin vot obştesc, obligatoriu, egal, direct şi secret, pe baza
reprezentării proporţionale, 16 noiembrie 1918

Art1.
Toţi cetăţenii români majori vor alege prin vot obştesc obligator, egal, direct şi secret şi pe baza reprezentării proporţionale, un număr de deputaţi proporţional cu populaţia.
[…]

Manu, hai sa lamurim un aspect! Ce este "dreptul"? Definitia lui este cam asa: "3. Putere, prerogativă legal recunoscută unei persoane de a avea o anumită conduită, de a se bucura de anumite privilegii etc.;" (DEX). Este facultatea, posibilitatea unei persoane de a avea o anumita conduita, de a indeplinii anumite acte juridice, de a exercita drepturile prevazute si ocrotite de dreptul obiectiv si de a pretinde persoanei obligate sa aiba o comportare corespunzatoare dreptului sau, ce poate fi impusa la nevoie prin forta de constrangere a statului. Acesta este dreptul subiectiv. Despre el discutam.

Dreptul subiectiv, odata definit si consacrat, este imposibil de confundat cu obligatia. Singura obligatie corelativa lui este exterioara si se manifesta in relatia cu dreptul subiectiv al oricarei persoane, titulara a aceluiasi drept. Totodata, exercitarea sau neexercitarea lui tine exclusiv de persoana mea, nu poate fi impus exercitiul dreptului, ci doar limitele intre care se exercita. Pe scurt si usor de inteles, dreptul meu inceteaza acolo unde intalneste dreptul celuilalt.

Daca sunt impiedicata sa imi exercit dreptul, am in aparare forta coercitiva a statului, care asigura un exercitiu (manifestare) egal din partea fiecarui subiect de drept (persoana), dar nimeni, nici macar statul, nu-mi poate impune sa nu mi-l exercit daca eu decid s-o fac. Mai mult, nici eu nu pot renunta la el, desi pot sa nu fac uz o anumita perioada. Drepturile subiective civile nu se sting prin neuz, ele "insotesc" titularul pana la trecerea in nefiinta.

Exercitarea dreptului subiectiv trebuie sa includa buna-credinta, altfel savarsesc un abuz. In functie de gravitatea faptei, exercitiul (doar exercitiul, nu dreptul in substanta lui) poate fi restrans (interzis, achivaland cu o suspendare) pentru o anumita perioada, dar nu definitiv.
Daca nu intelegem diferenta dintre drept si obligatie, sigur ca am putea sustine o asemenea initiativa legislativa. Eu, una, nici in ruptul capului!
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Octombrie 2011
elena138, utilizator
Educatia civica poate incepe prin a citi Constitutia...

Cat timp romanii n-au idee ce scrie in Constitutie si nu inteleg ce legaturi sunt intre dispozitiile din Constitutie si drepturile si libertatile fundamentale ale omului mare lucru nu se va intampla in ”mentalul politic”...

Cat timp se fac afirmatii de genul ce mare lucru drepturile omului si le aparam in anumite cazuri si conditii nu prea sunt multe de discutat...

Cat timp se afirma ca cine are un drept (fundamental) pe care nu-l ”foloseste” sa i se ”ia”... iar nu prea avem ce discuta... Nu merita stersi cu o trasatura din tastatura toti aceia care si-au sacrificat chiar viata pentru aceste drepturi si libertati (sa nu uitam ca si azi sunt oameni care zac in puscarii – in lumea intreaga - pentru ca au incercat sa apere aceste drepturi si libertati, pentru ca militeaza pentru ele) Dar cui ii pasa de sangele varsat, de suferintele indurate de unii!? Cam asa s-ar putea traduce unele din cele scrise pe aici...

r.gabi a scris:
Am explicat ca nu obligativitatea votului rezolva situatia acestei tari

elena138 a scris:
Exact asta ma straduiesc sa arat!

Acest topic poate avea (si) un rol... educativ.

*
O lege impotriva ”traseismului politic” nu ar fi buna? Poate ca atunci n-ar mai veni din ”tabara” liberala idei de marxiste... si – tot poate – vom putea vota ”pe bune”, si fara sa fim obligati printr-o lege care incalca (subtil) prevederile Constitutiei.
trope_doi a scris:

Iulian Manea a scris:
cred ca cel ce a absentat de mai multe ori trebuie sa-si recastige dreptul pierdut ca urmare a propriului dezinteres la urmatorul scrutin.

:)
Si ce ar trebui sa faca pentru a recastiga acest drept... (drept castigat de altii, cu ani in urma)? Tocmai ce ati scris ca ar fi sanctionat prin a nu i se permite sa voteze atunci cand i se trezeste constiinta civica...

Cu ce i s-a trezit constiinta civica? Cu o galeata de plastic, o punga de zahar sau un "kil" de ulei?

r.gabi a scris:

[...]
Interzicerea dreptului la vot este o pedeapsa complementara prevazuta de Codul Penal , la art.64 lit. a si aplicarea ei este reglementata de prevederile art,71 c.pen in cazul executarii unor pedepse pentru savarsirea unor fapte penale.

Ce facem atunci aplicam interzicerea dreptului de a vota unor persoane doar pentru ca nu au vrut sa voteze la o data anterioara ?
Parca ar fi mult , prea mult !

Daca se va adopta modalitatea de vot propusa de mine se va modifica corespunzator si acest articol din Codul Penal, daca nu altfel, macar prin mentionarea ca "orice prevedere contrara nu e aplicabila".

elga50 a scris:

[...]

@Ares_3 deschiderea acestui topic din convingerea ca acesta lege este strict necesara natiunii noastre este demna de toata stima, dar trebuie sa fim cu totii consienti ca asta ar transforma ziua scrutinului intr-un mare "misto" national.

Eu unul cred (poate si cea ce a deschis topicul) ca ziua scrutinului este, a devenit un mare "misto" national pe care persoanele ce au de castigat il sustin.

Dreptul de vot pentru care cu putin timp in urma (cateva zeci de ani inseamna putin la scara istoriei) multi si-au dat si viata a ajuns in deradere datorita deresponsabilizarii cetatenilor. Intai, regimul comunist in cei 50 ani a reusit sa transforme natura umana a poporului roman si, apoi, capitalismul de cumetrie promovat ulterior de aceeasi casta, au dat senzatia ca nimic nu se mai poate schimba. Nici prin vot.

Ceva trebuie schimbat, e clar. Faptul ca aceasta discutie a luat amploare ma bucura.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Octombrie 2011
Iulian MANEA, Contabil
Iulian Manea a scris:
Daca se va adopta modalitatea de vot propusa de mine se va modifica corespunzator si acest articol din Codul Penal, daca nu altfel, macar prin mentionarea ca "orice prevedere contrara nu e aplicabila".

Adica sa completam legea penala cu drepturi/obligatii electorale, nefiind prevazute ca infractiuni... E si acesta un punct de vedere, adaugat la amalgamul normativ din Romania.
Daca madam Saftoiu nu s-a putut mobiliza sa socheze alegatorii prin viziune politica, socheaza acum cu zburdalnicia prin ramurile de drept! De altfel, a mai socat si prin conduita sa politica, abdicand cu mare usurinta de la convingerile liberale la cele prezidentiale si apoi la ale opozitiei.

@trope_doi a scris:
O lege impotriva ”traseismului politic” nu ar fi buna?

:kissing:
:giggle: Tu te-oi fi gandit la cine ma gandesc si eu?!
:coffee:
Ati citat trunchiat si din aceasta cauza reiese ca am spus altceva. Va rog sa revedeti contextul.

Alte discuții în legătură

Datoria civica de a merge la vot praetore praetore Datoria civica de a merge la vot sau de a participa in sectiile de votare, cat la moda e? cine mai face asta? impresii? sfaturi in cazul secund ? :D B-) (vezi toată discuția)
Legislatie electorala si informatii generale despre alegeri george-neagu george-neagu Pentru ca suntem in an electoral si intrebarile legate de alegeri (ale celor care ar dori sa candideze sau ale votantilor) sunt din ce in ce mai multe, am ... (vezi toată discuția)
Și, ați votat astãzi? de ce? Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Bună ziua! Ați votat astăzi? Dacă da, de ce da? Dacă nu, de ce nu? Eu nu am votat. Ultima oară când am votat îmi amintesc, alături de alte ... (vezi toată discuția)