In sept 2002 subscrisa SC C SRL in calitate de locatar am incheiat un contract de inchiriere a unui spatiu comercial cu SC L SRL in calitate de locator, spatiul avand destinatia de restaurant.Durata contractului de inchiriere era de 27 de luni incepand cu 01.10.2002 pana la 31.12.2004.Cuantumul chiriei a fost negociat la suma de 500 de euro pe luna in avans pe 2 ani si a fost achitat integral.Locatorul a acordat o scutire locatarului pt plata chiriei pe primele 3 luni respectiv 10.- 11.- 12.2008.Spatiul era complet dotat si utilat pt activitatea de restaurant , racordat la reteaua de gaz, apa, canal,electricitate, contractele de utilitati au ramas pe numele locatorului care factureaza consumul lunar locatarului.
Cap v. Obligatiile partilor.
Locatorul se obliga:........
lit. e. instituie si recunoaste locatarului un drept de preemtiune in eventualitatea in care spatiul urmeaza a fi vandut la expirarea perioadei de inhiriere.
Locatarul are urmatoarele oligatii:.....
lit. d. sa obtina prin efort financiar propriu toate autorizatiile si avizele necesare desfasurarii activitatii.
lit.e. sa mentina relatii de buna vecinatate....
lit.f. sa nu efectueze nici un fel de modificari sau transformari a spatiului sau a dotarilor acestuia fara acordul scris al locatorului...
lit. i.sa nu cesio neze,subinchirieze,asocieze, gajeze,instraineze, sau sa foloseasca in comun cu alte persoane spatiul inchiriat sau bunurile si dotarile acestuia.
Cap. VIII. Incetarea si rezilierea contractului.
Prezentul contract inceteaza de plin drept fara a mai fi necesara interventia unui tribunal in cazul in care una dintre parti:
- nu-si executa obligatiile esentiale enumerate la cap v.
-cesioneaza drepturile si obligatiile sale prevazute de prezentul contract fara acordul celeilalte parti.
Mai adaug ca spatiul a fost preluat cu pv privind mijloace fixe in valoare de aproximativ 25000 euro, si cu o schita a spatiului (nu cadastrala).
In ian 2004 locatorul ma notifica ca doreste sa vanda spatiul la pretul de 46000 euro plus tva, si in conf. cu lit e din contract ma roaga sa imi exercit sau nu dreptul de a cumpara spatiul in termen de 7 zile.In cazul in care nu ,, procedati la achizitionarea spatiului in termenul mentionat vom considera ca nu sunteti interesati in achizitionarea acestui spatiu si vom proceda la efectuarea vanzarii urmand ca mentionatul contract de inchiriere sa ramana valabil pana la expirarea contractului de inchiriere.
Raspund notificarii si arat ca nu sunt de acord cu cesionarea contractului catre alt proprietar, ca am drept de preemtiune la expirarea contractului de inchiriere, ca il voi exercita la acel moment, ca am achitata chiria inca pe anul ce abia incepuse,ca nici un moment nu sa luat in considerare in cuprinsul contractului de inchiriere ca spatiul poate fi vandut in timpul derularii contractului,ba mai mult ,din clauzele acestuia rezulta clar ca intentia partilor avuta in vedere la data contractarii era de a nu se schimba partile contractante pana la sfarsitul perioadei de inchiriere.
Contractul de inchiriere a fost inregistrat in cartea funciara in anul 2003 mentionandu-se in incheiere un drept de sesizare in favoarea SC C SRL.
Spatiul ce face parte din activul SC L SRL dupa cum se precizeaza in contractul de vanzare cumparare se vinde la data de 12.03 2004 catre o p.f numita O casatorita sub regimul separatiei de bunuri cu cetateanul italian D.
Spatiul comercial impreuna cu mijloacele fixe se vinde la pretul de 46000 euro plus tva.
Spatiul se arata in contract este inchiriat SC C SRL pana la data de 31 12 2004 in baza contractului de inchiriere,prin care se instituie in favoarea sc chiriase un drept de preemtiune in cazul vanzarii spatiului.Mentionam ca s-a exercitat dreptul de preemtiune al chiriasei conf notificarii nr 46 N/2004 (se refera la notificarea locatorului prin care mi s-a comunicat intentia de a vinde, si nu se refera la raspunsul meu care poarta alt numar si despre care nu se vorbeste nicaieri in contractul de vanzare macar ca ar fi existat) dar chiriasa nu si-a manifestat vointa de a cumpara.
Imobilul nu este grevat de sarcini cu exceptia sesizarii in favoarea SC C SRL referitoare la contractul de inchiriere existent asa cum rezulta din extrasul de carte funciara.
Cumparatoarea afirma ca a luat la cunostinta de inchiriere si se obliga sa o respecte.
In momentul de fata ne aflam in actiune in evacuare in tribunal.
Exprimati un punct de vedere juridic fata de cazul prezentat.
Revin putin mai tarziu cu detalii despre actiunile derulate din 2004 pana azi.
SC C SRL isi desfasoara activitatea in spatiul in litigiu. Am termen pe 19. V a rog astept raspuns
Cel mai recent răspuns:
ContSters52707 , utilizator
01:49, 22 Septembrie 2008