avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... ADMITERE BAROU 2012
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

ADMITERE BAROU 2012

Inițiez un nou subiect în legătură cu viitorul concurs de admitere în barou, deși cel din 2011 nici nu s-a terminat. Însă, dat fiind faptul că intenționez să am in vedere participarea și la concursul din 2012, nutresc speranța că ne vom aduna o mână de utilizatori pentru a dezbate toate problemele cu care ne confruntăm în tratarea materiei pentru examen, și, cu siguranță nu vor fi puține. Multă baftă celor ce susțin mâine următoarea probă, iar celorlalți ”sus, pe cai!” că avem multă treabă!
spuneti/mi daca stiti daca imprumut masina si face cineva accident ,cine raspunde penal si civil?????
Raspunderea penala are intodeauna caracter personal, astfel incat doar cel care savarseste o fapta poate raspunde. In schimb raspunderea civila obiectiva poate fi antrenata si impotriva ta daca cel care a savarsit fapta ar fi un prepus de-al tau.
In cazul concret al contractului de imprumut (comodat) nu exista un raport de prepusenie, ba mai mult, daca bunul a fost evaluat, partile au convenit etc. te poti indrepta impotriva celui care ti-a distrus masina pentru repararea pagubei. Atentie, nu poti face asta prin alaturarea actiunii civile, actiunii penale ci doar pe calea unei actiuni separate.
sbdcl a scris:

spuneti/mi daca stiti daca imprumut masina si face cineva accident ,cine raspunde penal si civil?????

Raspunderea penala intervine in cazul in care exista victime, o sa raspunda cel care se afla la volan daca vina ii apartine .
In cazul raspunderii civile, dupa um ai pus tu problema, ai inchiriat masina unui prieten, aici o sa intervina asigurarile, cea obligatorie si facultativa .
Acum depinde a cui vina este , a prietenului, a celuilat sofer, e vre-o bordura, stalp?

si daca prietenul caruia ii imprumut gratuit masina face accident si o tamponeaza nu raspunde el penal pt stricaciuni*(distrugere)?civil ma despagubeste asigurarea si apoi asigurarile de unde recupereaza banii?impotriva cui regreseaza?,si daca sunt victime le despagubesc asigurarile si apoi de la cine oso recupereaza banii????
dcp a scris:

Raspunderea penala are intodeauna caracter personal, astfel incat doar cel care savarseste o fapta poate raspunde. In schimb raspunderea civila obiectiva poate fi antrenata si impotriva ta daca cel care a savarsit fapta ar fi un prepus de-al tau.
In cazul concret al contractului de imprumut (comodat) nu exista un raport de prepusenie, ba mai mult, daca bunul a fost evaluat, partile au convenit etc. te poti indrepta impotriva celui care ti-a distrus masina pentru repararea pagubei. Atentie, nu poti face asta prin alaturarea actiunii civile, actiunii penale ci doar pe calea unei actiuni separate.

de ce nu pot alatura in proces penal actiunea civila?ci doar separat? si daca sunt victime?

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2011 jason jason Am creat acest nou topic, chiar de pe acum, deoarece sunt direct interesat de examenul de admitere in Barou, ce va avea loc la anul, insa nu cred ca sunt ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)