Sergiu_Ghita a scris:
Am reusit sa urmaresc toate cele 34 de pagini si sa notez bibliografia sugerata. Momentan am facut o selectie doar pentru materiile de drept penal si de procedura penala, acestea fiind primele pe care le voi invata. Sper ca pana voi termina de studiat penalul, sa se finalizeze cat de cat confuzia creata de noul cod civil si sa se actualizeze doctrina privind aceasta materie.
Momentan lista de bibliografie pentru penal si procedura penala se prezinta cam asa:
Penal si procedura penala
Tratate, manuale, cursuri universitare:
• Drept penal roman. Partea generala. Editia a VII-a; Mitrache; Universul juridic – 48 RON
• „Drept penal - Partea speciala”; Sergiu Bogdan; 01.02.2009; Universul Juridic; - 40 RON
• Drept procesual penal - Curs universitar - Editia a II-a, revazuta si adaugita; Lorincz; Universul Juridic; 1.1.2010; - 48 RON (o detin)
• Tratat de procedura penala. Partea generala Editia a II-a, revazuta si adaugita; Neagu; Universul Juridic; 1.1.2010 – 80 RON
• Tratat de procedura penala. Partea speciala Editia a II-a, revazuta si adaugita; Neagu; Universul Juridic; 1.5.2010 – 80 RON
Total: 296 RON
Sinteze, grila, spete, caiete de seminarii, culegeri de practica judiciara:
• Sinteze si grile „Drept penal. Partea generala. Partea speciala. Editia 3”; Udroiu Mihail ; 68 ron => are in vedere noul cod civil de la 1 oct.
• Sinteze si grile. „Procedura penala. Partea generala. Partea speciala. Editia 2”; Udroiu Mihail ; 68 ron => are in vedere noul cod civil de la 1 oct.
• Teste grila. „Drept penal si procedura penala”; Udroiu Mihail; Universul Juridic; 10.06.2011 – 55.20 RON
• Teste grila. „Drept penal. Drept procesual penal - Teste grila pentru examene de an si examenul de licenta, Editia a VI-a revazuta si adaugita”; Filipas, Mitrache, Cioclei, Crisu, Bulai, Mitrache, Lefterache, Rotaru; Universul Juridic; aprilie 2008 – 35 RON
• Culegere . „Drept penal roman. Partea generala - Culegere de probleme din practica judiciara pentru uzul studentilor - Editia a VI-a, revazuta si adaugita” ; Cstin Mitrache; Cristian Mitrache; Bulai; Lefterache; Universul juridic; 40 RON (o detin)
• Caiet seminar. „Drept procesual penal - Mapa de seminarii”; Neagu; Universul Juridic; 1.5.2010 – 47.20 RON (o detin)
• Caiet seminar. „Drept penal. Partea speciala - Caiet de seminar”; Sergiu Bogdan; Universul Juridic; 19.10.2010; - 15.20 RON
Total: 328.6 RON
Deocamdata nu am avut sansa sa rasfoiesc vreuna dintre cartile enumerate (exceptie cele doua pe care le posed), abia maine voi incepe vanatoarea. Ramane de vazut daca testele grila drept penal si procedura penala sunt identice cu cele doua de sinteze si grile, toate trei ale lui Udroiu.
Probabil ca o sa abuzez de sintezele lui Udroiu, dupa fiecare capitol ori subcapitol, dupa caz, voi elabora scheme si intrebari cu raspuns, apoi voi rezolva grile si spete; iar cand voi intampina dificultati, voi consulta tratatele, manualele ori cursurile.
:help:Spuneti-mi va rog ce parere aveti de bibliografia selectata de mine, daca-mi lipseste ceva, ori daca recomandati ca o anumita carte sa fie eliminata din lista.
:help:Nu am inteles pana la urma cum se desfasoara examenul de primire in profesia de avocat, sunt 2 etape de examinare pana la urma? Mai intai examen tip grila, apoi sinteza + spete? Dupa absolvirea examenului de admitere, mai este un examen pentru INPPA? Ori inscrierea in INPPA se face in baza admiterii in profesia de avocat?
Acum ca m-am linistit cu civilul si ne-avand material de studiu pentru penal pana maine, sa continui cu lucrarea de licenta - Uzucapiunea #-o
La penal-partea speciala ti-as recomanda mai degraba Tudorel Toader.
Sintezele precum si cartea cu grile de Udroiu le am si eu. Sunt bune.
Nu. Drept penal. Partea generala. Partea speciala. Editia 3,Procedura penala. Partea generala. Partea speciala. Editia 2 si Teste grila. „Drept penal si procedura penala de Udroiu nu sunt identice. Primele doua sunt sinteze (si contin si cateva grile la final),iar cea de-a treia contine exclusiv teste grila,fara teorie.
Daca vrei sa le cumperi,ia-ti ultimele editii aparute,dar nu cele cu referire la NCP. Pana la intrarea efectiva in vigoare a Noului Cod Penal/Procedura penala,zic ca nu are rost sa investim in lucrari conforme noilor coduri,pentru ca 1. examunul nu se va da in niciun caz din ele (NCP& NCPP) si 2. vor mai suferi unele modificari prin legea de punere in aplicare. Este strict parerea mea!
In decembrie a aparut editia a II-a a mapei de seminarii. Si tot la procedura penala,daca iti iei tratatul/mapa lui Neagu si eventual sintezele lui Udroiu,este suficient. Nu mai ai nevoie de alte carti.
In ce priveste examenul de admitere in barou,modalitatea de examinare este urmatoarea:
"Examenul este organizat in
doua etape:
a. prima etapă constă în verificarea cunoştinţelor juridice prin susţinerea unei probe eliminatorii, tip grilă, la următoarele discipline:
- organizarea şi exercitarea profesiei de avocat;
- drept civil;
- drept procesual civil;
- drept penal;
- drept procesual penal.
b. a doua etapă constă în susţinerea unei probe teoretice şi cu caracter
aplicativ (aplicaţie practică) la următoarele discipline:
- drept civil;
- drept procesual civil;
- drept penal;
- drept procesual penal.
Art.6. - (1) Testul grilă – eliminatoriu cuprinde 100 de întrebări din toate materiile de
examen. Timpul necesar pentru formularea răspunsurilor la testul grilă este cel stabilit de
comisia de elaborare a subiectelor pentru aceasta proba; acesta nu poate fi mai scurt de 2
ore şi nici depăşi 4 ore de la momentul la care s-a încheiat distribuirea testelor către toţi
candidaţii.
(2) La testul grilă, fiecare răspuns corect se evaluează cu un punct.
(3) Lucrările se notează cu „ Admis ” sau „ Respins ”, în funcţie de punctajul obţinut
de către candidat. Sunt admişi în etapa a II-a candidaţii care au obţinut minimum 70 de
puncte.
4
(4) Evaluarea lucrărilor la testul grilă se realizează prin procesare (scanare)
electronica.
(5) Proba teoretică, cu caracter aplicativ, constă în rezolvarea unor cazuri practice
pe baza cunoştinţelor teoretice ale candidaţilor. Notarea se va realiza pentru fiecare
disciplină în parte, cu note de la 1 la 10. Vor fi declaraţi admişi candidaţii care vor obţine cel
puţin nota 5,00 la fiecare disciplină în parte şi o medie generală de cel puţin 7,00."
pe scurt,prima proba: test grila cu 100 de intrebari din cele 5 discipline de examen; proba a doua: sinteza+spete. La proba 2,nu vor fi patru zile de examen,doar doua,materiile fiind grupate - civil+procedura si penal+procedura.
Dupa promovarea examenului de admitere,avocatul stagiar este obligat sa urmeze cursurile INPPA,iar pentru asta nu se va da un nou examen.
Stie cineva sigur daca noul cod penal intra in vigoare anul acesta saumanul viitor? Sunt doua link-uri in care apare ca intra in vigoare in septembrie si altul in la anul
Nu se stie nimic sigur deocamdata. ;)