avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... ADMITERE BAROU 2012
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

ADMITERE BAROU 2012

Inițiez un nou subiect în legătură cu viitorul concurs de admitere în barou, deși cel din 2011 nici nu s-a terminat. Însă, dat fiind faptul că intenționez să am in vedere participarea și la concursul din 2012, nutresc speranța că ne vom aduna o mână de utilizatori pentru a dezbate toate problemele cu care ne confruntăm în tratarea materiei pentru examen, și, cu siguranță nu vor fi puține. Multă baftă celor ce susțin mâine următoarea probă, iar celorlalți ”sus, pe cai!” că avem multă treabă!
dupa ce am tot amanat (in 2008 am luat licenta) am decis sa fac pasul decisiv pt admiterea in barou. am sperat ca o sa castig la loto ,dar cum nu m-a lovit norocul, am ajuns la concluzia ca tot munca si burta pe carte este baza. asadar va intreb si pe dvs si as fi recunoscator pt niste raspunsuri concrete:1.cand se va da examenul pt admitere in barou ? o data fixa ,daca exista,bineinteles.2. concret, care sunt probele si daca se poate sa imi sugerati si bibliografia.va multumesc !
ps
nu am timp sa iau forumul la rasfoit pt a afla,sunt la seviciu. apelez la bunavointa voastra.
Salutare...
Examenul pentru stagiari va incepe pe 8 oct. Daca se mentine regulamentul de anul trecut examenul consta in 3 probe. O porba grila eliminatoria din Organizarea profesiei de av, civil, penal si proceduri la care punctajul minim pentru a promova este 70 din 100. Daca promovezi mai ai doua probe civi+porc civila si penal+proc penala care consta in subiect de sinteza plus speta.
Pentru bibliografie sunt multe discutii, dar anuntul de la unbr pt anul trecut era ceva de genu: "orice cursuri, tratate sau monografi actualizate, cu modificarile la zi"
Bafta multa si spor maxim
"orice cursuri, tratate sau monografi actualizate, cu modificarile la zi"

Cu siguranta s-a lamurit...
Concluzia la care am ajuns este ca trebuie studiat dreptul penal si procesual penal mai intai datorita schimbarilor aduse codului civil. Pana vom termina de studiat in intregime cele doua ramuri, probabil ca vom avea doctrina actualizata noului cod civil si vom stii ce carti sa alegem pentru studiu. Desi au fost scoase cateva carti, eu nu am incredere ca aceste lucrari au interpretari ireprosabile sau ca acopera complet toate efectele noului cod civil. O alta varianta pe care au optat-o unii din viitorii nostri colegi este studierea cu "codul in fata", ceea ce presupune un efort mare din punctul meu de vedere si mai mult de atat, timp irosit.

Aveti la pagina 34 bibliografia aleasa de mine pentru dreptul penal si procesual penal (atentie mapa de seminarii este editia a II-a aparuta in decembrie)
rodut a scris:

dupa ce am tot amanat (in 2008 am luat licenta) am decis sa fac pasul decisiv pt admiterea in barou. am sperat ca o sa castig la loto ,dar cum nu m-a lovit norocul, am ajuns la concluzia ca tot munca si burta pe carte este baza. asadar va intreb si pe dvs si as fi recunoscator pt niste raspunsuri concrete:1.cand se va da examenul pt admitere in barou ? o data fixa ,daca exista,bineinteles.2. concret, care sunt probele si daca se poate sa imi sugerati si bibliografia.va multumesc !
ps
nu am timp sa iau forumul la rasfoit pt a afla,sunt la seviciu. apelez la bunavointa voastra.

Modalitatea de examinare.
"Art.5. (1) Examenul se organizează anual. Consiliului U.N.B.R. poate decide
organizarea mai multor examene într-un an, din raţiuni legate de politica profesională
privind selecţia la primirea în profesia de avocat.
(2) Examenul este organizat in doua etape:
a. prima etapă constă în verificarea cunoştinţelor juridice prin susţinerea
unei probe eliminatorii, tip grilă, la următoarele discipline:
- organizarea şi exercitarea profesiei de avocat;
- drept civil;
- drept procesual civil;
- drept penal;
- drept procesual penal.
b. a doua etapă constă în susţinerea unei probe teoretice şi cu caracter
aplicativ (aplicaţie practică) la următoarele discipline:
- drept civil;
- drept procesual civil;
- drept penal;
- drept procesual penal.
Art.6. - (1) Testul grilă – eliminatoriu cuprinde 100 de întrebări din toate materiile de
examen. Timpul necesar pentru formularea răspunsurilor la testul grilă este cel stabilit de
comisia de elaborare a subiectelor pentru aceasta proba; acesta nu poate fi mai scurt de 2
ore şi nici depăşi 4 ore de la momentul la care s-a încheiat distribuirea testelor către toţi
candidaţii.
(2) La testul grilă, fiecare răspuns corect se evaluează cu un punct.
(3) Lucrările se notează cu „ Admis ” sau „ Respins ”, în funcţie de punctajul obţinut
de către candidat. Sunt admişi în etapa a II-a candidaţii care au obţinut minimum 70 de
puncte.
4
(4) Evaluarea lucrărilor la testul grilă se realizează prin procesare (scanare)
electronica.
(5) Proba teoretică, cu caracter aplicativ, constă în rezolvarea unor cazuri practice
pe baza cunoştinţelor teoretice ale candidaţilor. Notarea se va realiza pentru fiecare
disciplină în parte, cu note de la 1 la 10. Vor fi declaraţi admişi candidaţii care vor obţine cel
puţin nota 5,00 la fiecare disciplină în parte şi o medie generală de cel puţin 7,00."

Recomandari bibliografice:

DREPT CIVIL
1. Gabriel Boroi - Drept civil. Partea generala. Persoanele
2. Corneliu Birsan - Drept civil. Drepturile reale principale
3. Constantin Statescu, Corneliu Birsan - Drept civil. Teoria generala a obligatiilor
4. Francisc Deak - Tratat de drept civil. Contracte speciale
5. Francisc Deak - Tratat de drept succesoral
(aici este mai greu cu bibliografia avand in vedere intrarea in vigoare a NCC)

DREPT PROCESUAL CIVIL
1. Mihaela Tabarca - Drept procesual civil. Vol.I - II
2. Gabriel Boroi, V.M. Ciobanu,Traian Cornel Briciu - Drept procesual civil. Curs selectiv. Teste grila. Editia a V-a (conform "Micii Reforme")

DREPT PENAL
1. Constantin Mitrache, Cristian Mitrache - Drept penal roman. Partea generala
2. Tudorel Toader - Drept penal roman. Partea speciala
3. Mihail Udroiu - Drept penal. Partea generala. Partea speciala. Editia a II a

DREPT PROCESUAL PENAL
1. Ion Neagu - Tratat de procedura penala. Partea generala
2. Ion Neagu - Tratat de procedura penala. Partea speciala
3. Mihail Udroiu - Procedura penala. Partea generala. Partea speciala (lucrare actualizata dupa "Mica Reforma")

+cele 4 coduri si legislatia profesiei de avocat (Legea nr. 51/1995 republicata in 2011,Statutul profesiei republicat si Codul deontologic al avocatilor din U.E )

~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2011 jason jason Am creat acest nou topic, chiar de pe acum, deoarece sunt direct interesat de examenul de admitere in Barou, ce va avea loc la anul, insa nu cred ca sunt ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)