avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... as dori sa cumpar o casa , cum procedez ca sa nu fie ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

as dori sa cumpar o casa , cum procedez ca sa nu fie considerata bun comun?

buna ziua
doresc sa cumpar o casa la tara,dar banii sint in totalitate ai mei, cum procedez ca aceasta casa sa nu fie considerata bun comun, trebuie s adivortez?
multumesc.
Donatia se face in forma autentica sub sanctiunea nulitatii absolute. Deci la notar! Pt rude pana la grad 3 este scutit de impozit. Onorariul notarului se calculeaza in functie de valoarea bunului imobil donat conform expertizei imobiliare pentru uzul notarilor ce tine cont de zona, de anul construirii imobilului, la apartamente in blocuri de etaj, finisaje.... Pt bunuri mobile se va alcatui si un stat estimativ al acestora care poate fi cuprins atat in actul de donatie cat si separat.
Ultima modificare: Luni, 24 Octombrie 2011
ContSters141818, utilizator
care ar fi avantajos financiar, ca timp pierdut mai putin, formalitati?

donatia de la parinti a casei/apartamentului ( pt un copil) pt ca e scutit de impozit (pana la gradul 3) unde e onorariu notarului mai mic ?
( unde e impozitul mai mic)
sau mostenirea de la parinti ( pt un copil), dupa decesul lor pt acelasi imobil (apartament)

ContSters83715, utilizator
Sunteti singurul copil? Daca da faceti donatie, act intre vii. Daca nu sunteti singurul copil donatia poate fi raportata sau supusa reductiunii liberalitatilor excesive pt incalcarea rezervei succesorale. Mostenirea se deschide prin moartea parintilor dvs. Daca o faceti pana in doi ani de la decesul parintilor este scutita de impoztul de 1%. In ce priveste onorariul poate fi mai mic la succesiune...
din urmatorul calculator electronic
[ link extern ]

1) reiese ca la 170.000 euro taxa e undeva la 2000 de euro in caz de donatie
2) reiese ca la 170.000 euro, succesiunea e 1%, deci 1700 euro. cu conditia sa intarzii peste 2 ani
3) totusi in cazul in care vin mai devreme de 2 ani...cat de infime sunt taxele ?
4) , da sunt singurul copil,
5) presupun ca intai o sa decedeze unul din parinti , apoi celalalt... astept cel mult 2 ani dupa decesul primului parinte, am inteles corect?
6) care este legea care reglementeaza succesiunea si mostenirea
7) cum ramane cu scutirea de impozit in cazul donatiei....se rasfrange intrun onorariu mare d notar....
ContSters83715, utilizator
1. ce ati gasit sunt niste taxe estimative.....
2. daca le faceti mai devreme de doi ani pt succesiune nu platiti impozit
3. puteti sa dezbateti succesiunile pe rand, ca sa nu depasiti doi ani
4. Legea este Noul cod civil
5. Impozitul e una , onorariul e alta. Onorariul v am spus cum se calculeaza. In functie de zona, de imobil, starea lui, etc...de aceea v a mspus ca ceea ce ati gasit pe net este pur orientativ.
6. Pt a va linisti cel mai bine mergeti la un birou notarial sa va calculeze aceste cheltuieli atat pt donatie cat si pt mostenire. Nu dureaza amai mult de 5 minute.

Alte discuții în legătură

Cumparare casa parinti cu imprumut prima casa justmematza justmematza Buna ziua, Va scriu deoarece am nevoie de sfaturile dumneavoastra. Situatia este urmatoarea: Eu si sotul meu dorim sa construim o casa. Deoarece nu avem ... (vezi toată discuția)
Donatie dani1dani dani1dani Buna Parintii mei au murit anul trecut. Am facut succesiunea cu fratele meu, avem fiecare jumi/juma. Vreau sa ii las fratelui meu jumatatea mea: ... (vezi toată discuția)
Intentionez sa ma casatoresc si am nevoie de un sfat \"prenuptial\" draga55 draga55 Intentionez sa ma casatoresc intr un viitor apropiat si va scriu din dorinta de a fi sfatuita ,din timp, asupra ce e mai bine sa fac, pt a ma simti protejata ... (vezi toată discuția)