avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?

Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:02, 10 Octombrie 2011
kris77 a scris:

Multumesc pt.raspuns, dar nu mi se pare corect. De ce nu se ia in calcul stagiul efectiv realizat anterior primei nasteri, daca tot au hotarat 85%?
Poate in normele de aplicare ce vor aparea (cine stie cand) va da posibiliatatea de optiune intre 85% si indemnizatia de 600.

In ce sens nu vi se pare corect??? Legea este clara , se iau in calcul veniturile realizate timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului.
In noile norme de aplicare a prevederilor OUG nr.148/2008 , chiar se face referire la acest lucru. In situatia in care cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate prevazute la art. 4 alin. (7) din OUG nr.148/2005 in care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei. Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12.

Din pacate, si aceste norme banuiesc ca vor fi modificate, intrucat cuantumul indemnizatiei este cuprins intre 800 si 4000 lei.
Am gasit o precizare utila
Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Theodora Bertzi a precizat ca in cazul mamelor care vor avea doua nasteri consecutive, fara reluarea activitatii, se va lua in calcul salariul pe ultimele 12 luni obtinut inainte de prima nastere si nu indemnizatia primita pentru primul copil.
Una este o precizare si alta este o prevedere legala. Sa speram ca aceste precizari facute de Doamna secretar de stat se vor materializa. Dar pana nu apare scris negru pe alb in Monitorul Oficial sunt doar vorbe.
Va multumesc pentru raspuns cat si pentru promptitudine.
to dinna
Va pot raspunde eu din experienta mea.
Plafonul maxim este de 12 * salariul minim pe economie. In cazul meu spre exemplu cand salariul minim pe economie era de 500 RON, indemnizatia maxima a fost de 6000 RON.

In speranta ca v-am fost de ajutor.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani daridannah daridannah buna seara mai exact imi lipseste jumatate din ianuarie si luna februarie 2009. nu as putea sa merg eu la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere si ingrijire copil piron florentina piron florentina sunt asociatul unic si reprezentantul legal al unui s.r.l., indeplinind in acelasi timp si functia de administrator in cadrul firmei cu contract individual de ... (vezi toată discuția)