avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?

Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:02, 10 Octombrie 2011
Dividendele nu sunt venituri profesionale asa incat nu influenteaza cu nimic plata indemnizatiei pentru cresterea copilului.
La firma unde eu lucrez a sosit o colega care a nascut si dorea acum intocmirea dosarului pentru CIC. Am completat noul formular dat de primaria de sector (spre deosebire de vechiul formular in acesta se specifica pentru fiecare luna dein cele 12 anterioare nasterii copilului numarul de zile lucratoare in luna si nr de zile lucrate de catre salariata) si s-a solicitat si o adeverinta cu veniturile nete si brute pe fiecare dintre aceste luni.
Pe langa adeverintele acestea s-au cerut si urmatoarele documente: certificat nastere copil, declaratie de la sot ca nu beneficiaza de CIC.
Daca dosarul colegei mele va fi refuzat sau se va cere ceva in plus am sa va anunt.
Va multumesc mult pentru raspuns
roxicutza a scris:

elis a scris:

Ca sa beneficiati de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de indemnizatia lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni., trebuie ca în ultimul an anterior datei naşterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Indemnizatia pentru CIC este platita de catre stat si nu de catre angajator.

Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, asigurata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioda de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Va multumesc pentru complexitatea raspunsunsului. Am inteles conditiile, insa as mai avea o intrebare: in cazul in care contractul pe perioada determinata expira in timpul concediului pre sau postnatal, sau chiar in timpul concediului de ingrijire a copilului, eu mai am dreptul sa primesc respectivele indemnizatii? In cazul in care contractul pe perioada determinata expira inainte sa intru in prenatal, am dreptul la idemnizatia de maternitate? Inca o data multumesc anticipat.
Buna ziua din nou. Probabil ca intrebarea mea a scapat printre alte mesaje. As fi deosebit de interesata sa primesc un raspuns. Va multumesc mult si va doresc un an bun!
In cazul in care contractul individual de munca inceteaza in perioada in care beneficiati de concediu si indemnizatie pentru crestere si ingrijire copil nu este nici o problema. La sfarsitul celor 2 ani mergeti si va angajati in alta parte.
In cazul in care contractul individual de munca inceteaza anterior acestei date mergeti rapid si depuneti actele pentru somaj si veti putea beneficia de concediu si indemnizatie pentru crestere si ingrijire copil.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani daridannah daridannah buna seara mai exact imi lipseste jumatate din ianuarie si luna februarie 2009. nu as putea sa merg eu la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere si ingrijire copil piron florentina piron florentina sunt asociatul unic si reprezentantul legal al unui s.r.l., indeplinind in acelasi timp si functia de administrator in cadrul firmei cu contract individual de ... (vezi toată discuția)