avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ducere la indeplinirie decizie civila reintegrare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ducere la indeplinirie decizie civila reintegrare

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu privire la urmatoarea problema
Un salariat care a castigat in instanta (in data de 31.10.2011) anularea deciziei de concediere a facut cerere de reintegrare la data de 01.11.2011, dar decizia civila nu a fost inca redactata ci doar afisata pe site-ul instantei.
Pentru a putea duce la indeplinire dispozitivul hotararii banuiesc ca trebuie sa astept redactarea acesteia nu doar afisarea (pe scurt a hotararii) pe site-ul instantei .
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:06, 4 Noiembrie 2011
bpcs a scris:

D-le consilier juridic siderat.... intrebarea pare a fi pusa de angajator. El a fost parte in proces si cunoaste decizia judecatorului. Trebuie sa se conformeze voluntar sau obligat. In aceasta din urma varianta (sustinuta de Dvs.) va trebui sa achite onorariul executorului judecatoresc, taxe si, foarte probabil, salariul angajatului ce nu trebuia concediat.
In ambele cazuri rezultatul este acelasi.... concediatul va fi reangajat. Raspunsul dat de mine il ajuta sa salveze timp si bani.

In cazul in care aveti un argument juridic care sa combata rationamentul meu va stau la dispozitie cu placere. Altfel... o zi buna.




Tot consilier juridic siderat sunt la acest moment....Argumentul juridic l-am oferit,prin art.372 Cod.Proc.civila.Formulati ipoteza potrivit careia intrebarea a fost pusa de angajator.Conteaza cine a pus intrebarea ?Legea ne arata,fara echivoc,ca atat angajatorul cat si angajatul trebuie sa respecte o hotarare a instantei judecatoresti.Daca ea nu exista in forma scrisa,ce ar trebui sa respecte?Ceva ce nu exista?Iar daca angajatorul nu vrea sa puna in aplicare ''ceea ce spune angajatul '' ,cum se va trece la executare silita fara o hotarare judecatoreasca in temeiul art.372 Cod Proc.civila?

O zi buna si dumneavoastra.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Noiembrie 2011
andymaurul, utilizator
:)Dl consilier juridic... se pare ca va plac situatiile conflictuale. 372 se refera la executarea silita.... cu care Dvs aveti o obsesie.
Ca sa ajungi cu cititul la 372 trebuie sa treci prin 371 care ne spune ca: " Obligatia stabilita prin hotararea unei instante sau printr-un alt titlu se aduce la indeplinire de bunavoie. "

Problema care suporta discutia este daca angajatorul poate pune in executare hotararea instantei fara a o avea ?

Nu putem presupune din start ca un angajator cunoaste solutia instantei, chiar daca a fost parte in proces ... cunoasterea solutiei se poate face prin mai multe modalitati :
- prezenta la pronuntarea hotararii
- accesarea portalului instantelor judecatoresti dupa pronuntarea hotararii
- in cazul in care partea adversa depune o cerere de executare la care ataseaza copie legalizata de pe titlul executoriu.
Imi pare rau ca am starnit o asemenea disputa, intradevar este vb despre angajator care nu este de rea credinta ( deoarece au fost epuizate toate caile de atac, salariatul a castigat la recurs) si nicidecum nu refuza repunerea salariatului in situatia avuta anterior concedierii si plata drepturilor salariale la zi, a cheltuielilor de judecata, etc, ci doar de procedura. Ca sa fiu mai explicita - eu stiu ca la indeplinire se duce dispozitvul unei hotarari al instantei, in cazul de fata hotararea fiind o decizie a Curtii de apel - dar cum as putea sa duc la indeplinire ceva ce nu exista decat virtual - hotararea ( redactata pe scurt) de pe site-ul instantei?
Va multumesc.
Solutia data anterior a avut in vedere buna credinta si interesul societatii. Prin sentinta societatea este obligata sa plateasca salariul angajatului la zi, motiv pentru care este indicat ca reangajarea sa se faca imediat, altfel societatea va plati salarii pentru perioada cat a fost in litigiu si perioada pana la redactare/motivare (eu am avut sentinta redactata dupa 6 luni). Consider ca este mai bine ca angajatul sa lucreze efectiv pt salariul sau.
Asa cum s-a aratat anterior sentintele judecatoresti se pun in executare de buna voie (aceasta este regula). Decizia investita este necesara numai in cazul executarii silite.

Alte discuții în legătură

Reintegarea refuzata Instantlife Instantlife Buna ziua, Iata o problema des intalnita: -se emite decizia de concediere unui angajat cf. 65 CM - angajatul o contesta si castiga in fond. - la cateva ... (vezi toată discuția)
Sanctiune disciplinara costel58 costel58 As dori un punct de vedere pentru urmatoarea situatie: Am contestat in justitie o sanctiune disciplinara constand in retineri salariale si am obtinut ... (vezi toată discuția)
Cand se cere executarea si reintegrarea? justice123 justice123 Am castigat si am obtinut anularea concedierii cu reintegrare si plata salariilor restante. 1.Am nevoie de comunicarea hotararii redactate sau verdictul ... (vezi toată discuția)