Buna seara,
Sunt cetatean strain cu permis de sedere in Ro. Sotia si copii nu locuiesc in Ro. Am avut o relatie in Ro si am un copil aici. Copilul este recunoscut oficilal la cativa ani dupa nastere. As dori incredintarea copilului, mama copilului fiind de acord (in momentul de fata nici unul nu are hotarare de incredintare). Daca mama copiului este de acord cat de usor se poate finaliza totul. Va multumesc
Faptul ca are copilul domiciliul meu stiu ca nu imi ofera drepturi depline asupra lui. Dar dorim in perioada cat este plecata mama copilului, acesta sa aiba domiciliul meu. Care este procedura acestui lucru, avand in vedere ca mama va fi plecata cu contract sa putem demonstra ca are un domicilui stabil la mine.
Domnule ane, in loc sa intrebati aici de 2-3 zile, mai bine cautati un avocat din zona unde stati dv., specializat pe dreptul familiei, nu facator de toate pentru toti.
Notarii aia nu stiu exact ce visau cand i-ati intrebat, ancheta sociala se poate face si prin procedura notariala.
Cat priveste incredintarea minorului, consider ca nu mai este posibil acum, iar daca doriti ca sa exercitati singur autoritatea parentala, asta se face numai prin instanta nu cum am citit minuni aici cum ca faceti tranzactie la notar...
Arat colegilor juristi ca drepturile parintesti sunt drepturi personale nepatrimoniale, recte nu se tranzactioneaza.
In concluzie, e musai in instanta si cred ca ati avea timp sa faceti demersurile.
Se poate stabili domiciliul minorului la dv. la notar, insa ma indoiesc sa gasiti un notar care sa accepte o astfel de tranzactie.
Si daca aveti intreraga autoritate parinteasca, tot aveti nevoie de acordul mamei sa scoateti copilul din tara.
Cat despre cetatean UE sau nu, eu una nu vad diferenta. Discutam despre un minor care presupun ca are macar si cetatenie romana.
Oricum, mergeti la un avocat, nu mai cautati numai pe forum, ca pierdeti timp pretios care ar putea sa treaca in favoarea dv., asteptand primul termen. Altfel, ramane ca-n gara...