URGENT!!!!!! urmaresc de mai mult timp raspunsurile dumneavoastra si va rog sa ma ajutati si pe mine intrucat sunt intr-o situatie absolut disperata. Lucrez de cativa ani la un hotel, la mare , ca sef receptie . Am primit de la administratorul hotelului o hartie prin care eram anuntata ca incepand cu 3 septembrie, societatea isi inceteaza activitatea iar pana pe 10 septembrie ma aflu in cencediu de odihna, fara ca eu se cer asta. De asemenea m-a informat ca am previz de 20 de zile iar mai apoi imi va inceta contractul de munca in baza art.65 alin.1 c.m.
Sunt inca in stare de soc si va rog sa-mi spuneti daca este legal sa fiu data afara pentru ca vine iarna si nu sunt turisti ?.
Daca societatea isi inceteaza activitatea pe 3 cum ma aflu in concediu de pe 3 pana pe 10? Contabila va pati acelasi lucru daca societatea si-a incetat activitatea? Iarna nu primeam nici un ban cu toate ca am contract de munca pe durata nedeterminata . Ce ar trebui sa fac ? Ce sa solicit societatii?
In practica, multe hoteluri de pe litoral isi inchid activitatea ... se poate incadra la deficultati economice o astfel de situatie.
Incercati sa vorbiti cu conducerea societatii.
Daca va concedieaza pentru desfiintarea postului, atunci ar trebui sa va reangajeze sau sa angajeze pe altcineva la vara.
Mai exista o posibilitate, in locul concedierii. Asa-numita situatie de somaj tehnic, si anume pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Pe durata întreruperii temporare, salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.
Dat fiind faptul ca este o activitate sezoniera, este legal demersul angajatorului.
Daca ar fi dorit ca tot dvs. sa va intoarceti pe post, v-ar fi dat in "somaj tehnic" adica ati fi stat acasa iar firma v-ar fi platit o indemnizatie de 75% din salar si astfel aveati obligatia sa va intoarceti la serviciu.
Acum, ca v-a dat in somaj, nu va poate garanta nimeni ca va chiama inapoi la serviciu la sezonul urmator.
Poate totusi s-a gandit si la situatia dvs. financiara, in sensul ca , decat sa va dea in concediu fara plata ramaneati fara bani pe toata aceasta perioada, astfel , mai bine beneficiati de somaj.
Oricum, daca dvs. discutati cu Angajatorul, va dati seama ce are de gand, depinde in ce termeni va despartiti.
Am fost data afara intrucat pe postul meu va fi angajat fiul patronului si au gasit aceasta "gaselnita " legislativa intrucat in toti anii acestia iarna nu eram trecuta in vreun somaj tehnic ci pur si simplu nu mi se platea nimic. Dupa ce s-au folosit de mine, invatand cum se conduce un hotel, acum ma elimina. Vreau sa deschid proces si va intreb daca este legal ca pe acest post sa fie angajata o alta persoana si dupa cat timp , daca as putea cere daune morale sau ce daune as putea cere si daca "incetarea activitatii societatii" poate fi asimilata unei "intreruperi temporare". Va multumesc oricum pentru tot si as dori sa pastrez legatura cu dumneavoastra si pe mai tarziu.
D-na, daca aveati si contract de mandat prin notariat, da, nu va putea da afara asa usor, dar cum nu este cazul.... patronul dvs. are toate atuurile legale sa va concedieze in situatia de fata.
Fatul ca nu este concediere colectiva, poate angaja in locul dvs. pe oricine mai devreme sau mai tarziu.
Sentimentul ca v-a folosit este normal sa-l aveti, dar nu exista constrangere legala asupra angajatorului sa mentina relatia contractuala cu dvs.
In mediul de afaceri , unii se comporta ca niste sacali, asta este, lupta pentru supravietuire.... cel mare il mananca pe cel mic.....Nu putem decat sa ne resemnam.
Dati-i de inteles ca locul de munca deaici, nu este decat o treapta in dezvoltarea dvs. profesionala...
Sfatul meu este sa ve despartiti in conditii bune de angajator, cu fruntea sus, fara sa-i dati de inteles ca va pare rau dupa locul sau de munca... nici o problema sa ziceti, ma descurg oricand... am puterea sa o iau de la capat....deoarece mai aveti nevoie sa va angajati in domeniu si stiti cum e... in breasla.... circula vorba, mai ales aia de rau....
Domnule namiru, nu doresc sa-mi constrang patronul sa mentina o relatie contractuala cu mine dar nici nu inteleg sa ma resemnez cum ma sfatuiti dumneavoastra. Sfaturi de incurajare am primit de la familie iar duhovnicul meu mi-a promis o rugaciune . Am intrat pe acest forum in dorinta de a obtine opinii juridice nu compatimiri si sfaturi de a nu-mi supara patronul si a-mi inghiti umilinta.
Sper ca din atatia utilizatori , s-o gasi vreun jurist sa se priceapa sa ma invete cum sa deschid un proces si pe ce temei, ce sa solicit ca sa pot verifica daca procedura a fost respectata sau nu. Cartea de munca.....fisa de lichidare.....organigrama.....state de salarii.....certificat constatator de la registru ca este incetata activitatea temporar sau definitiv..... ce acte imi trebuiesc?......si ce fel de daune pot cere in procesul meu....?
Deptul la somaj
eralu75
Lucrez de patru ani la o firma ca lucrator comercial.Acum 2 luni patronul a decis sa inchirieze spatiul unei banci,urmand ca ulterior sa deschida magazinul in ... (vezi toată discuția)