avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... art.65 alin.1 c.m
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

art.65 alin.1 c.m

URGENT!!!!!! urmaresc de mai mult timp raspunsurile dumneavoastra si va rog sa ma ajutati si pe mine intrucat sunt intr-o situatie absolut disperata. Lucrez de cativa ani la un hotel, la mare , ca sef receptie . Am primit de la administratorul hotelului o hartie prin care eram anuntata ca incepand cu 3 septembrie, societatea isi inceteaza activitatea iar pana pe 10 septembrie ma aflu in cencediu de odihna, fara ca eu se cer asta. De asemenea m-a informat ca am previz de 20 de zile iar mai apoi imi va inceta contractul de munca in baza art.65 alin.1 c.m.
Sunt inca in stare de soc si va rog sa-mi spuneti daca este legal sa fiu data afara pentru ca vine iarna si nu sunt turisti ?.
Daca societatea isi inceteaza activitatea pe 3 cum ma aflu in concediu de pe 3 pana pe 10? Contabila va pati acelasi lucru daca societatea si-a incetat activitatea? Iarna nu primeam nici un ban cu toate ca am contract de munca pe durata nedeterminata . Ce ar trebui sa fac ? Ce sa solicit societatii?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 14:00, 9 Octombrie 2008
:hm:
Daca ati fi citit toate raspunsurile la problema dvs, ar fi trebuit sa discerneti singura in ce masura raspunsurile primite va pot ajuta in cazul supus dezbaterii decat sa intrati intr-o discutie offtopic.

Potrivit Codului muncii, aveti posibilitatea ca in termen de 30 de zile de la data primirii deciziei de concediere sa contestati la Tribunalul Judetean in a carui raza domiciliati aceasta decizie.
Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
Da ,domnule Elis, asta va scrie si pe decizia mea de concediere , ca in 30 de zile pot sa o contest. Eu va intrebam in mod concret , referitor la cazul meu......fata de cele aratate de mine mai sus....ce sa solicit angajatorului sa-mi comunice ca sa pot verifica daca procedura a fost respectata sau nu. Cartea de munca.....fisa de lichidare.....organigrama.....state de salarii.....certificat constatator de la registru ca este incetata activitatea temporar sau definitiv..... ce acte imi trebuiesc?......si ce fel de daune pot cere in procesul meu....? pot cere daune morale ?
Prin urmare, trebuie sa fie cercetate statul de functii si / sau organigrama societatii. Locul de munca al dvs daca este suprimat din schema organizatorica a societatii , atunci rezulta fara dubii desfiintarea postului.
elis a scris:

Prin urmare, trebuie sa fie cercetate statul de functii si / sau organigrama societatii. Locul de munca al dvs daca este suprimat din schema organizatorica a societatii , atunci rezulta fara dubii desfiintarea postului.


Pentru angajator nu va fi dificil sa puna la dispozitia inspectorilor documentele enumerate de dl. Elis, asa ca nu vad ce sanse aveti sa demonstrati ca postul dvs. a fost desfiintat fara motiv.....;)
Trebuie sa fiti realista. Angajatorul a aplicat corect prevederile din Codul Muncii.
In momentul in care un post este desfiintat si salariatul "trecut" in somaj, acel post "dispare" din organigrama si angajatorul - cel putin pt un anumit timp - nu mai are dreptul sa angajeze pe cineva in acelasi post. Informatii clare pot oferi inspectorii de la "fortele de munca". Evident, acest fapt nu e obligatoriu sa impiedice concedierea pt ca fiul respectiv poate fi angajat pe un post "asemanator", sau care "necesita" alt nivel de studii. Pt o chemare in judecata a angajatorului trebuie sa aveti - in primul rand - carnetul de munca (la dosar depuneti copie autentificata) in care e inscris temeiul legal al incetarii raportului de munca - nu se mai dau "fise de lichidare". Pana atunci, rugati angajatorul sa va elibereze o adeverinta referitoare la stagiul de cotizare pt somaj - mai mult pt a-l "sicana" (mai ales daca nu a virat contributiile). Orice dovada care arata ca societatea nu se confrunta cu dificultati economice etc (art.65 pct. 1 c.muncii) va poate ajuta in instanta; si martori... Angajatorul poate justifica desfiintarea postului pe motivul "nivelului de studiu" (studii superioare, de ex, sau studii medii daca a fost de studii superioare) = sansele dv de a castiga un eventual proces sunt minime.
Baza in care puteti deschide actiunea este aceea a concedierii nelegale sau netemeinice (art 78 pct 1 din c.muncii, cred). Procesele de acest gen se judeca in regim de urgenta si sarcina probei revine angajatorului, dar nici dv nu aveti "voie", nejustificat, sa intarziati cu probele in aparare.
Mai multe nu stiu... Va doresc succes si putere sa treceti peste acest "episod" neplacut.
Ultima modificare: Duminică, 28 Septembrie 2008
trope_doi, utilizator

Alte discuții în legătură

Deptul la somaj eralu75 eralu75 Lucrez de patru ani la o firma ca lucrator comercial.Acum 2 luni patronul a decis sa inchirieze spatiul unei banci,urmand ca ulterior sa deschida magazinul in ... (vezi toată discuția)
Desface contract de munca! ctseximtrans ctseximtrans Buna ziua, Avem o firma de transport si din cauza crizei si a problemelor cu care ne confruntam suntem nevoiti sa desfacem contractul de munca pe ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala,obligatiile angajatorului ContSters53513 ContSters53513 Buna ziua, As dori sa aflu cum as putea sa concediez pe cineva motivand cu desfiintarea postului ca urmare a dificultatilor economice?Ce documente imi ... (vezi toată discuția)