URGENT!!!!!! urmaresc de mai mult timp raspunsurile dumneavoastra si va rog sa ma ajutati si pe mine intrucat sunt intr-o situatie absolut disperata. Lucrez de cativa ani la un hotel, la mare , ca sef receptie . Am primit de la administratorul hotelului o hartie prin care eram anuntata ca incepand cu 3 septembrie, societatea isi inceteaza activitatea iar pana pe 10 septembrie ma aflu in cencediu de odihna, fara ca eu se cer asta. De asemenea m-a informat ca am previz de 20 de zile iar mai apoi imi va inceta contractul de munca in baza art.65 alin.1 c.m.
Sunt inca in stare de soc si va rog sa-mi spuneti daca este legal sa fiu data afara pentru ca vine iarna si nu sunt turisti ?.
Daca societatea isi inceteaza activitatea pe 3 cum ma aflu in concediu de pe 3 pana pe 10? Contabila va pati acelasi lucru daca societatea si-a incetat activitatea? Iarna nu primeam nici un ban cu toate ca am contract de munca pe durata nedeterminata . Ce ar trebui sa fac ? Ce sa solicit societatii?
Am citit ce mi-ati scris domnule Tudor Valeriu si as vrea sa va intreb daca treb sa ma duc la serviciu in continuare cata vreme m-au anuntat ca societatea si-a incetat activitatea cu 3 septembrie, intre 3-10 septembrie mi-au comunicat ca ma bucur de concediu de odihna, apoi am 20 de zile de preaviz urmand sa fiu concediata in baza art.65 alin.1 c.m. Daca societatea si-a incetat activitatea si mi-au comunicat in scris acest lucru, eu unde ma mai duc la munca? Daca nu-mi elibereaza decizia de concediere eu cum ii mai dau in judecata? Exista un termen legal in baza caruia angajatorul are obligatia sa emita decizia . Am inteles ca ar fi de 3 ani. E adevarat?
1. Daca ati fi spus de la inceput ca firma si-a incetat activitatea, va raspundeam in consecinta.
2. Ii puteti da in judecata si specificati ca nu ati primit decizia de concediere.
3. Dar vedeti ca nu au treut cele 20 de zile lucratoare de preaviz si poate va comunica si decizia, zilele acestea.
4. Ati incercat sa luati legatura cu angajatorul, fie prin telefon fie direct la sediu?
5. Daca vorbiti cu ei si tot nu vor sa va dea decizia (ceea ce eu nu cred) faceti o sesizare la ITM.
6. Decizia trebuie emisa in 30 de zile, nu in 3 ani. Termenul de 3 ani este pana cand dvs. puteti cere, prin instanta, eventuale drepturi banesti de la firma.
7. Dar nu inteleg ceva: luni spuneati ca firma prospera datorita dvs. si azi spuneti ca si-a incetat activitatea (!?). Cum o fi in realitate?
Sunt sigura ca sunteti satul de atatea intrebari si majoritate au acelasi subiect, acest art.65 alin.1!
Tin sa precizez ca eu momentan ii tin locul colegei mele de la resurse umane si nu cunosc "inca" f bine legea. Problema mea ar fi urmatoarea: desfacerea contractului de munca a colegei mele, avand functia de Sef serviciu ec-financiar (mentionez ca dansa apare si in organigrama firmei).Cand am intrebat de ce?....mi s-a spus desfiintarea postului...iar eu acum trebuie sa caut forma legala.Bun! am gasit-o art.65 alin.1, pasii pe care i-am facut sunt urmatori
1. o adresa prin care i-am comunicat desfiintarea postului si om solicitato la o intrevedere cu conducerea pt a finaliza situatia ei contractuala
2. la aceasta intrevedere cu conducerea i s-a inmanat o alta adresa cu posturile vacante ..in care sincer nu s-a incadrat in nici una...ea va trebui sa imi de-a un rasp in 3 zile (asta insemnand 06.10.2008)
3. maine ,fiind 02.10.08 am sa trimit adresa catre AJOFM
4. apoi dupa ce primesc ras ei ...automat decizia de concediere (preavizul)..daca am gresit undeva ..corectati-ma!
Ea este hotarata sa ne duca in instanta, spune ca s-a documentat si ca nu putem desfiinta postul pt ca nu avem prob finanicare , iar ca bilantul e pe plus,si ca trebuie sa demonstram din ce motive ..eu asta incerc sa aflu ..daca ne duce in instanta ..ce implica mai departe?la ce anume ar trebui sa ne asteptama?aa...si faptul ca mai am pe cineva angajat in functia de Economist ma ajuta cu ceva, adica as putea sa justific concedierea ei ?
habar nu ma ce sa fac ... va rog sa ma ajutati...eu vreau saii explic sefului ce implica aceasta"judecata".
Va multumesc anticipat,
Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută. În cazul în care concedierea a fost efectuată în mod netemeinic sau nelegal, instanţa va dispune anularea ei şi va obliga angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
Desfiinţarea locului muncii este efectivă, astfel cum cere legea, dacă locul de muncă în cauză a fost eliminat din statul de funcţii. Desfiinţarea locului de muncă nu este efectivă în cazul în care postul nu este definitiv desfiinţat, deoarece concedierea este urmată, la scurt timp, de reînfiinţarea postului. Pentru a fi efectivă desfiinţarea locului de muncă, este necesară înlăturarea acestuia din structura angajatorului, deci să nu se mai regăsească în organigrama sau în statul de funcţii al societatii.
Desfiinţarea locului de muncă are o cauză reală atunci când se întemeiază pe împrejurările obiective stipulate de art. 65 alin. (1) din Codul muncii, adică: dificultăţi economice, transformări tehnologice etc.
Deptul la somaj
eralu75
Lucrez de patru ani la o firma ca lucrator comercial.Acum 2 luni patronul a decis sa inchirieze spatiul unei banci,urmand ca ulterior sa deschida magazinul in ... (vezi toată discuția)