Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →
In momentul in care un post este desfiintat si salariatul "trecut" in somaj, acel post "dispare" din organigrama si angajatorul - cel putin pt un anumit timp - nu mai are dreptul sa angajeze pe cineva in acelasi post. Informatii clare pot oferi inspectorii de la "fortele de munca". Evident, acest fapt nu e obligatoriu sa impiedice concedierea pt ca fiul respectiv poate fi angajat pe un post "asemanator", sau care "necesita" alt nivel de studii. Pt o chemare in judecata a angajatorului trebuie sa aveti - in primul rand - carnetul de munca (la dosar depuneti copie autentificata) in care e inscris temeiul legal al incetarii raportului de munca - nu se mai dau "fise de lichidare". Pana atunci, rugati angajatorul sa va elibereze o adeverinta referitoare la stagiul de cotizare pt somaj - mai mult pt a-l "sicana" (mai ales daca nu a virat contributiile). Orice dovada care arata ca societatea nu se confrunta cu dificultati economice etc (art.65 pct. 1 c.muncii) va poate ajuta in instanta; si martori... Angajatorul poate justifica desfiintarea postului pe motivul "nivelului de studiu" (studii superioare, de ex, sau studii medii daca a fost de studii superioare) = sansele dv de a castiga un eventual proces sunt minime.
Baza in care puteti deschide actiunea este aceea a concedierii nelegale sau netemeinice (art 78 pct 1 din c.muncii, cred). Procesele de acest gen se judeca in regim de urgenta si sarcina probei revine angajatorului, dar nici dv nu aveti "voie", nejustificat, sa intarziati cu probele in aparare.
Mai multe nu stiu... Va doresc succes si putere sa treceti peste acest "episod" neplacut.