avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... art.65 alin.1 c.m
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

art.65 alin.1 c.m

URGENT!!!!!! urmaresc de mai mult timp raspunsurile dumneavoastra si va rog sa ma ajutati si pe mine intrucat sunt intr-o situatie absolut disperata. Lucrez de cativa ani la un hotel, la mare , ca sef receptie . Am primit de la administratorul hotelului o hartie prin care eram anuntata ca incepand cu 3 septembrie, societatea isi inceteaza activitatea iar pana pe 10 septembrie ma aflu in cencediu de odihna, fara ca eu se cer asta. De asemenea m-a informat ca am previz de 20 de zile iar mai apoi imi va inceta contractul de munca in baza art.65 alin.1 c.m.
Sunt inca in stare de soc si va rog sa-mi spuneti daca este legal sa fiu data afara pentru ca vine iarna si nu sunt turisti ?.
Daca societatea isi inceteaza activitatea pe 3 cum ma aflu in concediu de pe 3 pana pe 10? Contabila va pati acelasi lucru daca societatea si-a incetat activitatea? Iarna nu primeam nici un ban cu toate ca am contract de munca pe durata nedeterminata . Ce ar trebui sa fac ? Ce sa solicit societatii?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 14:00, 9 Octombrie 2008
trope_doi a scris:

In momentul in care un post este desfiintat si salariatul "trecut" in somaj, acel post "dispare" din organigrama si angajatorul - cel putin pt un anumit timp - nu mai are dreptul sa angajeze pe cineva in acelasi post. Informatii clare pot oferi inspectorii de la "fortele de munca". Evident, acest fapt nu e obligatoriu sa impiedice concedierea pt ca fiul respectiv poate fi angajat pe un post "asemanator", sau care "necesita" alt nivel de studii. Pt o chemare in judecata a angajatorului trebuie sa aveti - in primul rand - carnetul de munca (la dosar depuneti copie autentificata) in care e inscris temeiul legal al incetarii raportului de munca - nu se mai dau "fise de lichidare". Pana atunci, rugati angajatorul sa va elibereze o adeverinta referitoare la stagiul de cotizare pt somaj - mai mult pt a-l "sicana" (mai ales daca nu a virat contributiile). Orice dovada care arata ca societatea nu se confrunta cu dificultati economice etc (art.65 pct. 1 c.muncii) va poate ajuta in instanta; si martori... Angajatorul poate justifica desfiintarea postului pe motivul "nivelului de studiu" (studii superioare, de ex, sau studii medii daca a fost de studii superioare) = sansele dv de a castiga un eventual proces sunt minime.
Baza in care puteti deschide actiunea este aceea a concedierii nelegale sau netemeinice (art 78 pct 1 din c.muncii, cred). Procesele de acest gen se judeca in regim de urgenta si sarcina probei revine angajatorului, dar nici dv nu aveti "voie", nejustificat, sa intarziati cu probele in aparare.
Mai multe nu stiu... Va doresc succes si putere sa treceti peste acest "episod" neplacut.
Buna ziua tuturor,
Urmaresc de ceva timp discutiile de pe forum
Sunt si eu intr-o situatie putin spus neplacuta si as dori daca poate cineva sa-mi dea un sfat
Incerc sa fiu concisa.La mijlocul lunii august am fost instiintata printr-o notificare cum ca, contractul meu de munca se va incheia peste 15 zile, datorita desfiintarii postului conform art 65.La 3 saptamani dupa desfacerea contractului am primit prin curier decizia de desfacere si cartea de munca incheiata ,ambele conform articolului 55 lit b,in decizie fiind mentionat ca eu am cerut desfacerea c.i.m.,nicidecum in conformitate cu notificarea anterioara.Bineinteles ca nu am reusit sa depun dosarul pentru somaj(eu fiind singura ,cu un copil in intretinere si fara alt loc de munca deoarece nu am gasit alt loc de munca)
Deci ramanand fara nici un venit,am contactat angajatorul,fiind in alt judet decat domiciliul meu,contactul a fost prin telefon si email,l-am rugat sa-mi explice de ce a schimbat articolul pe decizie si pe carnetul de munca.Am trimis carnetul de munca inapoi la angajator in speranta ca va incerca sa corecteze nedreptatea si sa pot beneficia de somaj.a trecut o saptamana si nu am primit nici un raspuns,fiind complet ignorata.
Inca nu au trecut cele 30 zile de cand decizia a ajuns la mine.Cum ar trebui sa procedez?As avea sanse de castig in instanta?Si daca da,as mai avea sanse sa primesc somajul?Nu doresc sa creez probleme angajatorului dar mi-a luat dreptul la somaj pe nedrept.In speranta ca voi primi un sfat va doresc o zi buna tuturor.
Daca mai aveti instiintarea respectiva mergeti cu ea la Inspectoratul Teritorial de Munca si faceti o reclamatie.
Termenul de preaviz trebuia sa fie de 20 de zile nu de 15 zile.
Trebuia sa va propuna un alt post din cadrul societatii conform pregatirii dvs.
Articolul 55b se refera la incetarea contractului cu acordul partilor la o data stabilita de comun acord si normal ca nu mai puteti benefici de somaj.
Mergeti si stati de vora cu angajatorul si sa rezolva aceasta problema.
Daca nu reusiti sa rezolvati pe cale amiabila problema mergeti si sesizati ITM-ul.
Probabil doar a vrut sa "scape" de dvs si sa aduca pe altcineva in locul dvs, iar in cazul in care postul se desfiinta evident ca putea angaja pe altcineva pe acel post si atunci a facut incetarea cu 55b. Pentru a putea inceta cu acest articol trebuia sa existe o cerere de incetare a contractului de munca din partea dvs.
Multumesc pentru sfat, am incercat la amiabil, chiar am trimis inapoi cartea de munca sa faca modificarile dar nu am mai primit nici un fel de veste de la ei,doar trag de timp sa treaca perioda de contestatie a deciziei care oricum nu este semnata de mine. In consecinta nu am sa mai astept degeaba,am sa inaintez in instanta deoacere mi se pare acum clar ca am fost concediata in mod ilegal.X-(
O zi buna!
Mergeti si luati cartea de munca exact asa cum este si chemati in instanta societatea.

Alte discuții în legătură

Deptul la somaj eralu75 eralu75 Lucrez de patru ani la o firma ca lucrator comercial.Acum 2 luni patronul a decis sa inchirieze spatiul unei banci,urmand ca ulterior sa deschida magazinul in ... (vezi toată discuția)
Desface contract de munca! ctseximtrans ctseximtrans Buna ziua, Avem o firma de transport si din cauza crizei si a problemelor cu care ne confruntam suntem nevoiti sa desfacem contractul de munca pe ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala,obligatiile angajatorului ContSters53513 ContSters53513 Buna ziua, As dori sa aflu cum as putea sa concediez pe cineva motivand cu desfiintarea postului ca urmare a dificultatilor economice?Ce documente imi ... (vezi toată discuția)