avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... art.65 alin.1 c.m
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

art.65 alin.1 c.m

URGENT!!!!!! urmaresc de mai mult timp raspunsurile dumneavoastra si va rog sa ma ajutati si pe mine intrucat sunt intr-o situatie absolut disperata. Lucrez de cativa ani la un hotel, la mare , ca sef receptie . Am primit de la administratorul hotelului o hartie prin care eram anuntata ca incepand cu 3 septembrie, societatea isi inceteaza activitatea iar pana pe 10 septembrie ma aflu in cencediu de odihna, fara ca eu se cer asta. De asemenea m-a informat ca am previz de 20 de zile iar mai apoi imi va inceta contractul de munca in baza art.65 alin.1 c.m.
Sunt inca in stare de soc si va rog sa-mi spuneti daca este legal sa fiu data afara pentru ca vine iarna si nu sunt turisti ?.
Daca societatea isi inceteaza activitatea pe 3 cum ma aflu in concediu de pe 3 pana pe 10? Contabila va pati acelasi lucru daca societatea si-a incetat activitatea? Iarna nu primeam nici un ban cu toate ca am contract de munca pe durata nedeterminata . Ce ar trebui sa fac ? Ce sa solicit societatii?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 14:00, 9 Octombrie 2008
Va multumesc pentru raspunsuri , in mod special domnului trope_doi , cu rugamintea daca exista posibilitatea de a-mi comunica si mie parte din aceasta jurisprudenta despre care vorbeste sau locul de unde as putea s-o accesez, s-o cumpar sau s-o citesc.
Stiu ca nu este izvor de drept dar m-ar ajuta foarte mult sa-mi fac o impresie in raport de ceea ce urmeaza sa solicit in instanta.
In prezent am notificat angajatorul si astept sa-mi inmaneze o serie de documente si decizia de concediere pe care intentionez sa o atac.
Practica judiciara este neunitara, in aces sens va pot da numarul la cateva decizii ale Curtilor de Apel sau ale Tribunalelor judetene in care instantele au cerut numai organigrama locului de munca si nimic altceva in plus.
mimi ionescu:
1. „fragmentul” de speta postat mai sus este cu titlu de exemplu, pt a nu se crede ca regula desfiintarii postului – chiar si urmand procedura – se refera numai la concedierile colective. Am vrut sa ilustrez (nimic altceva!) ca, in cazul dv., e f posibila o concediere nelegala (de aceea am mentionat sa cereti neaparat un exemplar din decizia de concediere, care va fi utila in instanta) .
Angajatorul e obligat sa urmeze o anumita procedura pt a trimite o pers in somaj. Daca ar fi foarte usor, nr-ul somerilor din RO s-ar tripla.
Jurisprudenta (decizii definitive ale instantelor) gasiti in arhiva (civila) a tribunalelor, in culegeri publicate, in revistele de specialitate, „pe” Internet. Nu va imaginati, insa, ca va puteti apara singura. NU incercati! Pt a gasi o speta identica aveti mult de citit si e obligatoriu sa recunoasteti ce se potriveste perfect in cazul dv.
2. „sezon f bun” poate insemna incasari mari, dar poate nu stiti exact care sunt cheltuielile angajatorului si poate nu stiti daca suma de bani incasata in acest sezon acopera si depaseste aceste cheltuieli pt ca societatea sa ramana cu profit (daca are pierdere, 3 ani consecutiv, poate declara „dificultati economice” fara probleme);
3. in cazul activitatilor care nu se pot desfasura in tot timpul anului, de regula, posturile nu se desfiinteaza; se suspenda activitatea si, implicit, contractele de munca (cf. art. 49 c.muncii – luand in considerarea tot ce scrie acolo);
4. exista prea multe variante prin care angajatorul se poate „acoperi”, de aceea e mai mult (!) decat indicat sa apelati la un specialist in materia dreptului muncii.

Altii:
- inteleg ca va fi concediata acum dar postul, practic, nu va fi desfiintat in mod real – avand in vedere posibila angajare a fiului „patronului” (asa scrie in unul dintre mesajele postate) - se poate discuta mult pe "variante".
„Fragmentul” de speta prezentat a fost postat pt a arata altui utilizator ca „desfiintarea postului” nu e conditie valabila numai in cazul concedierilor colective;
- practica instantelor este neunitara, dar un judecator nu poate da o solutie diferita in doua/mai multe cazuri identice (de fapt, poate, dar sentinta va fi atacata cu succes).
Cine a spus ca a cunoaste jurisprudenta inseamna a avea succes chiar si in fata instantei... romane (RO) a stiut ce spune!
As vrea sa va intreb ce sa fac daca angajatorul nu-mi elibereaza decizia de concediere? Ce atac in instanta? Exista un termen legal?
Angajatorul nu are cum sa nu va inmaneze decizia de concediere. Trebuie sa semnati de primirea ei si de la data luarii la cunostinta aveti 30 de zile pentru a o ataca in instanta.
Daca nu va inmaneaza decizia de concediere dvs. trebuie sa va duceti in continuare la serviciu pentru ca altfel va inceteaza CIM pentru absente nemotivate. Dar nu se va ajunge aici pentru ca angajatorul este destul de inteligent sa nu faca asa ceva.

Alte discuții în legătură

Deptul la somaj eralu75 eralu75 Lucrez de patru ani la o firma ca lucrator comercial.Acum 2 luni patronul a decis sa inchirieze spatiul unei banci,urmand ca ulterior sa deschida magazinul in ... (vezi toată discuția)
Desface contract de munca! ctseximtrans ctseximtrans Buna ziua, Avem o firma de transport si din cauza crizei si a problemelor cu care ne confruntam suntem nevoiti sa desfacem contractul de munca pe ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala,obligatiile angajatorului ContSters53513 ContSters53513 Buna ziua, As dori sa aflu cum as putea sa concediez pe cineva motivand cu desfiintarea postului ca urmare a dificultatilor economice?Ce documente imi ... (vezi toată discuția)