avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... art.65 alin.1 c.m
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

art.65 alin.1 c.m

URGENT!!!!!! urmaresc de mai mult timp raspunsurile dumneavoastra si va rog sa ma ajutati si pe mine intrucat sunt intr-o situatie absolut disperata. Lucrez de cativa ani la un hotel, la mare , ca sef receptie . Am primit de la administratorul hotelului o hartie prin care eram anuntata ca incepand cu 3 septembrie, societatea isi inceteaza activitatea iar pana pe 10 septembrie ma aflu in cencediu de odihna, fara ca eu se cer asta. De asemenea m-a informat ca am previz de 20 de zile iar mai apoi imi va inceta contractul de munca in baza art.65 alin.1 c.m.
Sunt inca in stare de soc si va rog sa-mi spuneti daca este legal sa fiu data afara pentru ca vine iarna si nu sunt turisti ?.
Daca societatea isi inceteaza activitatea pe 3 cum ma aflu in concediu de pe 3 pana pe 10? Contabila va pati acelasi lucru daca societatea si-a incetat activitatea? Iarna nu primeam nici un ban cu toate ca am contract de munca pe durata nedeterminata . Ce ar trebui sa fac ? Ce sa solicit societatii?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 14:00, 9 Octombrie 2008
Va multumesc domnule trope_doi pentru raspunsul dumneavoastra .Societatea va justifica desfiintarea postului, motivat de faptul ca nu mai este sezon la mare si deci isi restrange activitatea. In iunie postul meu se va reinfiinta si ma intreb are obligatia angajatorul sa ma recheme la munca sau este doar o optiune?


Pentru ca nu m-am facut inteleasa tuturor utilizatorilor , revin si arat: am contract de munca pe durata nedeterminata, in functia de sef receptie, un salariu modest si niciodata nu am primit procent din profit. Am acceptat printr-o intelegere tacita cu patronul hotelului sa lucrez cu plata sezonier si cu un salariu mic intrucat am peste 50 de ani iar in aceste posturi se cauta fete tinere cu fizic placut si mi s-a promis de asemenea ca voi obtine si un seviciu stabil pentru urmatorii ani. Societatea nu are dificultati economice, ba din contra , prospera datorita mie .
Ultima modificare: Luni, 29 Septembrie 2008
ContSters20980, utilizator
mimi ionescu a scris:

Va multumesc domnule trope_doi pentru raspunsul dumneavoastra .Societatea va justifica desfiintarea postului, motivat de faptul ca nu mai este sezon la mare si deci isi restrange activitatea. In iunie postul meu se va reinfiinta si ma intreb are obligatia angajatorul sa ma recheme la munca sau este doar o optiune?



Angajatorul are aceasta obligatie doar in cazul concedierilor colective, nu si in cazul celor individuale (art. 72 . 2. Codul Muncii).
Concedierea unui salariat, aşa cum prevăd dispoziţiile art. 65 din Codul muncii poate fi determinată de desfiinţarea locului de muncă ca urmare a dificultăţilor economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării activităţii:

Jurisprudenta: Decizia nr. 200 din 5.04.2005 a Curtii de Apel Suceava: desfacerea contractului de munca conform art. 65 din Codul muncii: s-a constatat ca, la luarea masurii, nu s-au respectat dispozitiile imperative ale art. 70 si 74 din Codul muncii, in sensul de a se preciza in cuprinsul deciziei motivele care au determinat concedierea, criteriile de stabilire a ordinii de prioritate, lista locurilor de munca disponibile, notificarea proiectului de concediere catre I.T.M. si A.J.O.F.M. de care apartine, termenul si instanta la care se poate adresa impotriva masurii dispuse.
A obligat parata sa reincadreze pe reclamant pe postul detinut anterior si sa-i plateasca acestuia diferenta drepturilor salariale.

Postez acest exemplu (dintre multe altele) sa arat ca „desfiintarea postului” nu are incidenta numai in cazurile de concediere colectiva, dar depinde de la caz la caz, in functie de ceea ce respecta sau nu un angajator care concediaza un angajat in baza acestui articol.

Nefiind expert in dreptul muncii (sau alta materie!), in cazul muncii sezoniere – in conditiile aratate de dv, cf art 49 din c.muncii poate interveni suspendarea c.i.m. prin acordul partilor: dv. nu munciti, el nu va plateste – in acest mod „patronul” nu are cheltuieli in plus. Daca pana azi „formula” a functionat exista dubii ca sunteti concediata legal, dar nu ma credeti pe cuvant, mergeti la „fortele de munca” din localitate si discutati cu juristul, sau cu un inspector.
Sa cereti neaparat un exemplar al deciziei prin care veti fi concediata.
Pe perioada iernii, se poate considera ca angajatorul isi intrerupe temporar activitatea.
In aceasta situatie, pot fi aplicabile dispozitiile art.53 C.mun.
Discutati aceasta posibilitate cu patronul societatii.

Practica instantelor este neunitara, de multe ori instantele solicita organigrama / statul de functii al societatii.
In cazul de jurisprudenta prezentat de "trope_doi" instanta a avut dreptate doar pentru ca decizia de concediere era intocmita incorect, nu pentru ca desfiintarea locului de munca nu era reala.
Angajatorul are obligatia sa ii reangajeze numai pe cei concediati colectiv si numai daca acestia se prezinta intr-un termen anume dupa ce au fost anuntati de reluarea activitatii unitatii.

Alte discuții în legătură

Deptul la somaj eralu75 eralu75 Lucrez de patru ani la o firma ca lucrator comercial.Acum 2 luni patronul a decis sa inchirieze spatiul unei banci,urmand ca ulterior sa deschida magazinul in ... (vezi toată discuția)
Desface contract de munca! ctseximtrans ctseximtrans Buna ziua, Avem o firma de transport si din cauza crizei si a problemelor cu care ne confruntam suntem nevoiti sa desfacem contractul de munca pe ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala,obligatiile angajatorului ContSters53513 ContSters53513 Buna ziua, As dori sa aflu cum as putea sa concediez pe cineva motivand cu desfiintarea postului ca urmare a dificultatilor economice?Ce documente imi ... (vezi toată discuția)