avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Retragerea cetateniei romane, cersetorilor romani din ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Retragerea cetateniei romane, cersetorilor romani din strainatate

Tot mai multi romani, traiesc un sentiment de rusine atat in propria tara dar mai ales atunci cand merg intr-o tara straina, din cauza cersetorilor care au facut de ras poporul roman si au lezat demnitatea nationala, cersind prin tari straine .

Tinand cont de aceasta situatie rusinoasa, poate fi posibil invocand DREPTUL POPORULUI ROMAN LA DEMNITATE, sa se retragerea cetatenia romana, tuturor persoanelor cu cetatenie romana care cersesc in strainatate, conform Legii Cetateniei Romane Nr. 21/1991 Art. 25/1/a republicata in 2010, si Art. nr. 5/1 din Constitutia Romaniei ?


Legea Cetateniei Romane Nr. 21/1991 republicata in 2010

Capitolul V - Pierderea cetateniei romane
Art. 25
(1) Cetatenia romana se poate retrage persoanei care:
a) aflata in strainatate, savarseste fapte deosebit de grave prin care vatama interesele statului roman sau lezeaza prestigiul Romaniei;



CONSTITUŢIA ROMÂNIEI

Cetăţenia ARTICOLUL 5
(1) Cetăţenia română se dobândeşte, se păstrează sau se pierde în condiţiile prevăzute de legea organică.





Totusi, mai sunt si Art. 25 /2 din Legea Cetateniei Romane Nr. 21/1991 si ARTICOLUL 5/2 din CONSTITUŢIA ROMÂNIEI care spun ca "cetatenia romana nu poate fi retrasa persoanei care a dobandit-o prin nastere " .




Pana la urma cum se aplica legea, mai avem vreo sansa de a ne separa de acesti oameni care nu mai au nici o treaba cu identitatea si demnitatea poporului roman ?
Ne pot ajuta articolele mentionate mai sus ?





Imi cer scuze anticipat daca am postat intr-un loc nepotrivit, iar daca s-a intamplat asa, rog sa fie mutat unde este potrivit !


Multumesc !
Ultima modificare: Duminică, 27 Noiembrie 2011
Aryn, utilizator
Cel mai recent răspuns: rehauprim , utilizator 13:50, 7 Decembrie 2011
Aryn a scris:

Asta este extrem de grav !
Daca lucrurile stau asa, inseamna ca pe buna dreptate, strainii au dreptul sa ne considere un popor de cersetori[...]


Si daca prin absurd li s-ar retrage cetatenia, chiar sunteti convins/a ca nu se poate afla de unde provin acesti cersetori?


V-ati referit la cersetorii cu cetatenie romana, nu la vreo etnie anume. :slap:
:hm:Pai majoritatea celor care cersesc sunt tigani, iar acestia au cetatenie romana. De ce nu spuneti lucrurilor pe nume pana la capat?

jooorj a scris:

cauzele cersetoriei??!...

Meteahna, singurul lucru pe care stiu sa-l faca, o meserie in fond.
Va amintiti replica lui Dinica din Filantropica? "Mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste pomana".
Se pare, insa, ca ei ne fac de ras, nu pentru ca cersesc, ci pentru ca nu stiu sa spuna aceasta poveste...:)

"meseriasii", ca "meseriasii" in ale cersitului (ca meteahna)...
sunt nu numai in romania, sunt in toate tarile ...

sunt insa studii care arata o legatura directa intre nivelul de (sub)dezvoltare al unei tari si numarul de cersetori...

... someri, persoane fara venituri, handicapati neasistati corespunzator (sau deloc), batrani cu pensii mici (sau deloc)... care "practica" cersetoria ca metoda de supravietuire (nu mai spun nicio "poveste":) )...

... romania, se zice, e cea mai saraca tara din europa...


Ultima modificare: Duminică, 27 Noiembrie 2011
ContSters228228, utilizator
Buna ziua,

Ati adus in discutie un subiect foarte delicat.

On-topic:
Din fericire Romania inca mai este, din anumite puncte de vedere, un stat de drept asadar retragerea cetateniei unei persoane pe criterii etnice sau din motive obscure este imposibila. Exceptand interdictia din Constitutie si prevederile din legea 21/1991 mai exista inca doua tratate pe care Romania le-a ratificat si care afecteaza institutia cetateniei: Conventia Europeana asupra cetateniei (adoptata la Strasbourg in 1997) ratificata prin legea 396/2002 si Conventia privind reducerea cazurilor de apatridie (adoptata la New York in 1961) ratificata prin legea 361/2005.

In orice caz, pentru a nu lungi prea mult partea juridica a mesajului conchid prin a spune ca exista trei situatii in practica:
1) Persoanelor care au dobandit cetatenia romana prin nastere nu li se poate retrage acest drept
2) In cazul persoanelor care au dobandit cetatenia romana ulterior nasterii si care nu mai au o a doua cetatenie nu li se poate retrage acest drept decat daca a fost dobandit ca urmare a unui comportament fraudulos, prin informatie falsa sau prin ascunderea unui fapt pertinent din partea solicitantului
3) In cazul persoanelor care mai au o alta cetatenie decat cea romana (adica un numar foarte mic de persoane raportat la intreaga populatie) acest drept se poate retrage pentru motivele enuntate in art.24 din legea 21/1991

Off-topic:
Observ ca discutia incepe sa devieze de la continutul ei juridic si tinde sa devina una de analiza sociologica. Respect atat dreptul dumneavoastra de a va exprima in mod liber, cat si parerile dumneavoastra, insa va rog sa nu transformati aceasta discutie intr-una de denigrare a anumitor etnii sau categorii sociale pentru ca nu este normal.
Ultima modificare: Duminică, 27 Noiembrie 2011
Gaby811, utilizator
Nu va spun o poveste, ci un caz real de o absurditate strigatoare la cer:

In fiecare zi cand ma intorceam de la serviciu catre casa, in dreptul unui supermarket, asezata strategic, cersea o batrana. Era imbracata cu niste haine ponosite, statea realmente cu mana intinsa si-si spunea cui se oprea sa o asculte scurta ei poveste induiosatoare.... O spunea "la meserie", de aici mi-am adus aminte si de film.
Figura mi se parea oarecum cunoscuta, dar nu stiam de unde s-o iau, se schimbase mult intre timp de cand n-o mai vazusem, trecusera ani, ani....

La un moment dat stand de vorba cu un fost vecin din blocul in care locuisem, a venit vorba despre o familie chiar din scara unde statusem eu. Si el imi spune: :stii, mama lu' cutare cerseste aici la colt...." Hopa! M-am dumirit. Femeia nu iesea prea mult din casa, figura ei nu mi se intiparise in minte, doar ceva trasaturi care intre timp se mai schimbasera.

Acea familie nu avea deloc o situatie precara, ba pot sa zic ca erau peste medie.
Batranii mai capata asemenea apucaturi.

Ati fost la biserica, sambata, cand se face pomenirea mortilor? Eu am vazut cu ochii mei vecina de la mine din bloc, cu o sacosica in mana, amusina pe la diversele cosuri aduse de-acasa si se oprea acolo unde erau de-ale gurii mai pricopsite. Face acest lucru sambata de sambata. Este pensionara si nu se zvarcoleste de foame, dupa cate stiu eu. Dar....da, cersetoria este o meteahna si daca te inveti cu ea, nu te mai dezbara nimeni de la primit pomana.
Nu vreau sa extind discutia, dar nu mi se pare ca cersetorii-cersetori, ai de meserie cersetori ar fi chiar rusinea nationala. Fenomenul este mult mai extins, chiar la case mari si foarte mari.
E dulce ca mierea pomana statului, ca sa parafrazez un cunoscut roman de pe vremuri a lui Petru Popescu.

Din pacate cersitul este narav national si se ascunde sub mastile democratiei.
Nu zic ca altii sunt mai breji decat noi, romanii. Daca ar fi trait in epoca lui "se da ceva la colt", la fel ar fi facut si ei.
Sa ma mai lase toti eropenii indopati de planul Marshall cand erau lesinati de foame dupa razboi...


Alte discuții în legătură

Intrebare cetatenie in cazul divortului camibog camibog Spuneti-mi va rog care sunt efectele desfacerii casatoriei asupra cetateniei sotilor? (vezi toată discuția)
Cum e posibil asa ceva ? december december "Curtea de Casatie italiana a decis ca o mama de etnie roma care cerseste pe strada cu propriul copil nu poate fi condamnata pentru exploatare de minori, ... (vezi toată discuția)
Dear madonna, peraspera peraspera Va propun sa adaugati argumente pentru a o convinge pe Madonna ca in Romania tiganii nu sunt discriminati, argumente pe care le vom trimite dupa ce le vom ... (vezi toată discuția)