avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de imprumut cu martori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de imprumut cu martori

Buna ziua

Va rog frumos sa imi spuneti daca un contract de imprumut facut cu doi martori e suficient sau trebuie facut neaparat la notar?

Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 10:35, 10 Octombrie 2008
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Valoarea sumei din cod este neafectata.Este vorba,sa zicem, de un imprumut de 10 lei.Oare nu este absurd ca pt 10 lei sa faci act scris ?
Oare am putea sa credem ca legiuitorul a vrut sa facem act scris pt 10 lei ?
Eu cred ca nu.

Nu vi se pare si mai absurd sa deranjezi 2-3 martori ca sa dovedesti cei 10 lei cand un act sub semnatura privata poate fi facut in 5 min.? Numai drumul acestora pana la instanta costa mai mult plus timpul pierdut...:))

Pe tema art. 1191 am gasit doar referiri la Decizia nr. 666 din 15 decembrie 2005
referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1175 şi art. 1191 alin. 1 din Codul civil, care am inteles ca a fost respinsa, dar nu gasesc nicaieri textul actului sa vad ce s-a invocat exact si ce anume s-a respins :)
Othelox, iti scapa esentialul.
Dadeam exemplu 10 lei pt ca nimeni nu face chitanta de mana pt aceasta suma.
La 250 lei de asemenea nu am auzit de vreo chitanta de mana.La 250 de euro m-a intrebat cineva cum isi recupereaza banii.
Se mai poate ca la interogatoriu paratul sa recunoasca si nu va mai fi nevoie de martori.
Discutia noastra era principiala si interesanta cumva dupa parerea mea.

Cat priveste exceptia de neconstitutionalitate respinsa chiar daca o gasesti nu te va ajuta cu nimic.
Curtea nu retine toate argumentele invocate de parti in exceptie.
Ar fi recomandabil sa incerci sa gasesti singur argumentele de neconstitutionalitate daca esti preocupat de acest aspect. ;)

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Oare am putea sa credem ca legiuitorul a vrut sa facem act scris pt 10 lei ?

Evident, atata vreme cat pentru o vanzare trebuie eliberat bon!

Suma din cod nu este afectata de Legea nr 348.

Iar axiome... in curand o sa devin imuna!

Nu exista nicio o ratiune (nici morala si nici juridica) pentru care sa fie necesara incheierea unui instrumentum probationem pentru suma de 250 lei.

Dar inainte de denominare care era ratiunea morala si juridica pentru care legea cerea inscris pentru o valoare incredibil de mica, asa cum e acum 0,025 lei? Cumva ratiunea asta se modifica peste noapte si mai ales printr-un act normativ care nu prevede exceptii? Miram-as!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 1191 alin. 1 c. civ. bortosc bortosc As vrea sa aflu de la voi niste pareri sau chiar o oarecare noua directie a practicii referitoare la Art. 1191 alin. 1 C. civ., in lumina denominarii ... (vezi toată discuția)
Sanse recuperare bani...?? monalisaalina monalisaalina Buna seara,as dori o parere avizata,un sfat,daca imprumutul cu o suma considerabila....s-a facut fara acte ,as avea castig in instanta doar cu martori?exista ... (vezi toată discuția)
Proba cu martori pentru recuperarea unei creante pe care nu o pot dovedi cu inscrisuri tu_tu tu_tu Daca vreau sa introduc o actiune in instanta, o actiune civila, si am ca proba cea cu martori...E vorba de recuperarea unei creante de aproape 2000 RON, fara ... (vezi toată discuția)