avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calculul caldurii la comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calculul caldurii la comun

La ce se refera cota de 10% din costurile de incalzire ale scarii de bloc,care urmeaza a fi platita de posesorii de centrale de apartament?;eu inteleg ca se refera la cei care au calorifere pe scara blocului, sau alte parti comune,nu la tevile care trec prin apartamente,care n-au nimic in comun cu incalzirea scarii.Va rog lamuriti-ma si pe mine ,ca discutiile din forum se refera doar la tevi izolate sau neizolate
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:46, 3 Martie 2012
SET-ul este un coeficient fix.
Initial, la inventariere se calculeaza SET-ul partilor comune ca fiind un coeficient fix, la fel ca si in cazul apartamentelor.
Proportia dintre acest SET comun si SET-ul total scarii da acel procent fix care se ia in calcul in fiecare luna.
Deci in urma inventarierii se poate ajunge la concluzia ca SET-ul spatiilor comune reprezinta 10%, sa zicem, din totalul SET pe scara (incluzand si SET-ul fix al fiecarui apartament), pe tevile verticale SET-ul reprezinta 17% din total SET pe scara.

Aceste procente sunt fixe, atata timp cat SET-ul partilor comune nu se modifica prin adaugare sau scoatere de calorifere in/din spatiile comune, atata timp cat SET-ul total al apartamentelor nu se modifica prin adaugarea sau deconectarea de calorifere sau chiar apartamente intregi la/din sistemul incalzirii centralizate.

Asa cum, in cazul unui apartament, la fiecare calorifer se inmulteste diferenta dintre indexul vechi si cel nou cu coeficientul specific, zis si factor de conversie al caloriferului si rezulta unitati echivalente ca expresie a consumului de caldura pe acel calorifer, tot asa, pentru spatiile comune se inmulteste proportia fixa pentru spatiile comune cu diferenta intre indexul vechi si cel nou de la repartitorul martor montat in subsol, rezultand un numar de unitati echivalente pentru spatiile comune si tevile comune.

Deci SET-ul fiind un coeficient fix, indiferent la ce nivel il vedem, la un apartament, la spatiile comune, la tevile verticale, el se constituie pentru toate acestea intr-un procent fix (atata timp cat nu se modifica fizic nici macar o componenta a corpurilor de incalzit, tevi, coloane etc).
Si de-abia o data cu citirea repartitoarelor si calculul diferentei de indecsi (expresie a consumului in timp si a temperaturii agentului termic) se obtin valori variabile de la luna la luna.

Deci fix este coeficientul (procentul) SET-ului, variabil este diferenta de indecsi vechi - nou.
Rezultatul lunar calculat prin inmultirea unei constante cu o variabila, da un rezultat variabil pentru fiecare luna.

Ultima modificare: Joi, 1 Decembrie 2011
elga50, moderator
Daca modul de calcul este descris corect din modul in care va referiti la SET rezulta ca nu stiti ce este acesta.

Conform normelor ANRSC SET = suprafaţa echivalent termic a corpului de încalzire eprimata în metrii patrati.

Este clar ca nu e un coeficient ci o valoare.
Ca SET-ul partilor comune este o cota parte din SET-ul total al scarii / blocului asta este adevarat dar numai in absenta repartitoarelor.
Daca, avand repartitoare, un propietar care pleaca dimineata de acasa si vine seara, inchide complet caloriferul din sufragerie prin aceasta el a modificat SET-ul total al apartamentului propriu, reducandu-l in timp ce partile comune au ramas la fel.
In schimb duminca, cand nu e la serviciu deschide si acest calorifer si revine la SET-ul initial.
Rezulta clar ca pentru partile comune nu se poate calcula consumul ca fiind un numar de procente din cosumul general.

De altfel ANRSC a recunoscut recent acest lucuru postand pe site-ul lor un document care spune ca este obligatorie montarea repartitorului pe coloana partilor comune, in absenta lui neputandu-se face calcule cu repartitoare. Este clar ca metoda cu procentele e scoasa din burta.
Corect era sa se faca un calcul in pausal in fiecare luna in functie de temperatura exterioara si de programul de pompare al furnizorului. Problema este ca un astefel de calcul costa scump si, evident, firmele nu au vrut sa plateasca exepertii.

Daca urmati link-ul de mai jos ajungeti la articolul respectiv

[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 1 Decembrie 2011
Carturarul, utilizator
Ati vazut vreodata o fisa personala de calcul a caldurii?
Cum sa modifice, domnule, SET-ul apartamentului daca nu da drumul la calorifere? :happy: Ala se schimba doar daca deconecteaza un calorifer sau adauga inca unul in camera sau schimba tipul caloriferului.... SET-ul e fix daca nu se modifica nimic la corpurile de incalzit.
Mie i-mi pare explicita recomandarea ANRSC-ului in ceea ce priveste condominiile cu repartitoare de costuri pentru incalzire, a.i. sa nu mai existe nelamuriri : toate consumurile impuse la plata trebuiesc masurate in functie de repartitorul martor . Deci, daca se masoara... se si determina o valoare si in acest caz nu mai putem vorbi de procentele aplicate in functie de consumul total.
Ultima modificare: Vineri, 2 Decembrie 2011
johnpescar, utilizator
Salut.Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje , 19 apartamente, din care doar 5ap mai sunt bransate la termoficare.Spre ghinionul nostru , au repartitoare....In iarna trecuta cel mai mult am platit parti comune 55 ron/ap, indiferent daca erau sau nu izolate coloanele in apartamente...Anul acesta ne-am trezit cu repartitorul comun instalat in subsol(am inteles ca altfel nu mai aveau voie sa faca calculul),dar din cate stiam eu ar fi trebuit sa ceara si un inventar actualizat al suprafetelor radiante din bloc, ptr ca fata de iarna trecuta s-au mai debransat 2 apartamente....Este clar ca sunt pierderi la subsol...ptr ca este singurul spatiu comun care mai ''beneficiaza '' de caldura...casa scarii si uscatorul fiind debransate de mult.
Problemele sunt urmatoarele:
1.Exact cei care folosesc incalzirea centralizata manifesta un dezinteres total....in primavara au zis ca sunt total nemultumiti de firma care le face calculul, si renunta la aceasta....(deoarece ...curios, cei de la scara vecina care sunt cu caldura la pausal, au platit mai putin cu toate ca si-au incalzit non-stop apartamentele..fata de scara noastra unde fiecare se foloseste de cate 2 calorifere din 5 si acelea cu program...sa faca economie! )
.....acum in iarna s-au razgandit....vor in continuare sa plateasca frigul....
Toata vara i-am batut la cap sa izolam subsolul , indiferent ce vor alege ptr calcularea caldurii.....dar curios, cine credeti ca nu doreste sa facem acest lucru? ...
Ideea este ,ca au inteles ca pierderile sunt platite la comun...si cum majoritari sunt cei cu centrala .....
Lucrurile sunt incurcate...am citit legea minunata...dar sunt atatea ecuatii...si coeficienti...
a.concret ce masoara repartitorul comun???...
b.ce masoara repartitoarele din apartamente??
c.sunt omologate metrologic toate aparatele acestea??se pot cere acte ptr a vedea aceste lucruri??de unde stim ca nu sunt defecte??sau ca sunt reglate sa masoare intr-un anume fel???
Poate da cineva o explicatie mai pe intelesul tuturor cum se va face calculul...?? Dati un exemplu concret....sa spunem vine factura de la distribuitorul de caldura de 4000 ron...si sunt 2 cazuri., o data este subsolul (16m2 suprafata radianta) izolata...iar in celalat caz neizolat....Majoritatea locatarilor cu centrala au tevile verticale izolate si zidite...
2.Am intrebat la asociatie daca exista contract cu firma de repartitoare....si culmea ...nu exista asa ceva....putem in acest caz sa cerem in adunarea generala a asociatiei nerecunoasterea calculului facut de firma de repartitoare????
Mai conteaza vointa majoritatii proprietarilor intr-o asociatie???,stau si ma gandesc ca daca pierderile vor fi calculate in varianta ''pausal'' 10% din cate am inteles,vor fi mai cooperanti cand vine vorba de izolat subsolul... ???
Multumesc anticipat ptr raspunsuri...si daca aveti nevoie de alte date , va stau la dispozitie.

Alte discuții în legătură

Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)
Cheltuielile cu incalzirea pe spatiile comune patrichi_stefan patrichi_stefan Administratorul asociatiei blocului cu o singura scara unde locuiesc ne-a pus anul trecut la plata cheltuielilor cu incalzirea pt spatii comune..Inteleg ca ... (vezi toată discuția)
lipsa parti comune ale blocului- se pot cere cheltuieli de incalzire ? NeluBalas NeluBalas Buna seara.Subsolul blocului este neamenajat ( pamant pe jos cum a ramas de la constructor),tevile sunt izolate ,pe casa scarii caloriferele au fost ... (vezi toată discuția)