avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calculul caldurii la comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calculul caldurii la comun

La ce se refera cota de 10% din costurile de incalzire ale scarii de bloc,care urmeaza a fi platita de posesorii de centrale de apartament?;eu inteleg ca se refera la cei care au calorifere pe scara blocului, sau alte parti comune,nu la tevile care trec prin apartamente,care n-au nimic in comun cu incalzirea scarii.Va rog lamuriti-ma si pe mine ,ca discutiile din forum se refera doar la tevi izolate sau neizolate
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:46, 3 Martie 2012
Nu stiu cand ati facut izolarea tevilor, dar.....aceasta chestiune a contat la un moment dat, fiind chiar prevazut in Ordinul 233/2004 ANRSC ca apartamentele ale caror tevi verticale sunt izolate de natura incat diferenta de temperatura intre peretele izolator si camera sa nu fie mai mare de 0,5 grade C. Va dati seama ca nu statea nimeni sa masoare cu un termometru performant aceasta diferenta si toata lumea care avea tevile izolate mai mult sau mai putin beneficia de aceasta scutire.
Vine Ordinul 255/2006 ANRSC care abroga articolul cu pricina (cu scutirea celor care si-au izolat tevile).
Aceasta abrogare de articol nu a fost popularizata sau a fost ingaduita in diferite forme fie de firmele de calcul, fie de asociatii. Devenise o scutire de plata caldurii la comun nelegala.
Probabil ca dv. ati stiut un lucru simplu, nu stiu de unde aflat....ca daca va ,izolati tevile nu veti mai plati caldura la comun.

Si noi am stiut asa pana mai acum 2-3 ani pana cand am citit cele doua ordine.

De multe ori documentele publicate in M.Of nu sunt cunoscute de publicul larg, cei indreptatiti sa aplice legea treneaza sau pur si simplu ignora acolo unde se poate acest lucru...si prevederi legale nu se pun in aplicare.

Va recomand sa cititi si aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

Pentru Dragos45
Spuneati despre tevile verticale sa sunt unele nefolosite deoarece toti propietarii au centrala. Va sugerez sa chemati un specialist care sa verifice daca pot fi decuplate de la instalatie la subsol si la ultimul etaj, fara sa ii afecteze pe cei care se incalzesc de la termoficare.
Luati in calcul ca va trebui modificat inventarul facut de firma de repartitoare deci vor mai fi si acolo niste costuri,dar macar unii scapa de plata pentru tevi.

Pentru Doamna Elga50

Va rog sa imi explicati ce diferenta este intre un calorifer inchis si unul debransat definitiv de la retea in ceeace priveste consumul (si, implicit, suprafata termica echivalenta). Eu nu vad nici o diferenta: e un calorifer rece in ambele cazuri. Doar ca cel cu robinetele inchise este plin cu apa iar cel debransat e gol.

Personal consider ca nu aveti obiectivitatea necesara si OBLIGATORIE pentru un moderator atunci cand este vroba de repartitoare.
Dumneavoasta aparati un sistem, care, asa cum e aplicat in Romania, deschide larg portile hotiei legale.
Nu imi convine si nu mi se pare corect sa stau tot timpul sa verifica ce platesc eu si ce platesc vecinii ca sa nu fiu furat.

Am gasit pe net date din care rezulta ca economia facuta cu repartitoarele (folosite corect) este de 10-20 % nu de 100 % cum este cazul unui apartament cu caloriferle inchise dar nedebransate; situatie permisa la noi dar nu si in Vest unde trebuie, asa cum este corect, sa asiguri o temperatura minima in apartament pentru a nu deranja vecinii.
Va recomand sa cititi aici:
[ link extern ]

Poate in final va veti lamuri, daca lucrurile sunt facute cum trebuie, inventarierea sistemul de incalzire in condominiu, montarea unui repartitor martor in subsol etc.

Sunt obiectiva atata timp cat inteleg cum se face calculul si sustin folosirea repartitoarelor atata timp cat cu ajutorul lor oamenii pot face economie la cheltuiala pe caldura, fara sa fie nevoiti sa arunce banii pe fereastra in zilele mai calde din sezonul rece, cand in lipsa repartitoarelor nu ai de ce inchide caloriferele, dar deschizi geamul.
Sigur ca exista si situatii anormale cand unii nu dau drumul la calorifere, considerand ca duc economia pe culmi, dar cu timpul, in ani de zile lucrurile incep sa intre in normal.

Faptul ca nu va sustin punctul dv. de vedere si al altora nu inseamna neaparat ca sunt subiectiva in mod condamnabil, ci ca sunt de partea celor care s-au convins ca repartitoarele sunt bune.

Eu nu-mi exprim parerea in calitate de moderator, sunt in primul rand utilizator, iar ca moderator am alte atributiuni care nu tin de esenta discutiilor, ci de forma lor.
Daca va plac populustii, este problema dv. Eu nu sunt deoarece nu am de gand sa particip la niciun fel alegeri, nici macar la bloc.
M-am lamurit de anul trecut ca nu avem ce face si trebuie sa platim, asta nu inseamna ca acest mod de a face repartitia costurilor caldurii centralizate este neaparat si corect.Daca toti locatarii unui bloc ar fi beneficiarii caldurii centralizate , atunci , da , cred ca aceasta lege ar fi ajutat...Problema este ca au gandit-o(dat-o) dupa 20 ani....si nu s-a tinut cont de realitatea din teritoriu...
Se uita foarte repede de ce ne-am apucat sa ne punem centrala....credeti ca nu aveam ce face cu 8000 ron ....
- nu aveam apa calda
- caldura venea dupa 2 luni de frig...si la ce costuri....!!!
Ganditi-va in ce situatii sunt foarte multe blocuri ...si implicit proprietari....ptr ca nu a fost promovata, discutata ...lamurita cum trebuie aceasta ''lege''....argumentul cu care s-a pornit la drum a fost ca cei cu incalzirea centralizata incalzesc vecinii(si blocul)...cum pot crede ca este asa in cazul meu?..cand stiu ca cei 5 ramasi in sistemul centralizat folosesc doar 1 - 2 calorifere din 5(asta din declaratiile lor) ...si asta cand isi aduc aminte cei de la Apaterm sa dea drumul la caldura...
Am facut de la inceputul verii cerere catre Apaterm ptr blindarea coloanelor care nu mai sunt folosite de nimeni....si totodata de redimensionare a conductei ( debitului )de agent termic ce intra in scara blocului....
Mai este nevoie sa va spun care a fost rezultatul???..in vara am primit raspuns ca vor rezolva problema cand vor face probele cu instalatia....nu ne-au anuntat in ce an....
Oricum acum e tarziu de a mai comenta ceva....Apatermul a dat faliment...sentinta judecatoreasca pronuntata...e un circ....
In momentul acesta e clar ca 14 proprietari din 19 , vor plati pierderile (in mare parte din subsol...) dar si datorita faptului ca instalatia nu a fost recalibrata ptr consumul a 5 apartamente(ideal ar fi fort ptr maxim 3...avand in vedere ca oricum nu folosesc decat 30-40% caldura)....
Pentru cei 5 e bine ....au realizat ca vor plati cu mult mai putin....si nici nu vor sa auda ca trebuie izolat subsolul...
Ce protectie sociala mai buna se poate realiza in conditiile astea....pe de o parte sunt foarte multumiti , ptr ca cei cu centrale le incalzesc peretii, (am chiar o locatara care era foarte incantata de faptul ca isi spala holul in miezul iernii si se usuca instant...mai ceva ca vara..datorita faptului ca apartamentul de sub are centrala...)...pe de alta parte pierderile , si pretul mare al gigacaloriei nu mai este greu de suportat fiind subventionat de vecinii cu centrale....
Am reusit si am vorbit cu un angajat de la (I.S.T...) firma cu repartitoarele....care mi-a confirmat ce mi-ati spus, ...ca am fost fraieri ca am mai dat bani si pe izolarea si zidirea tevilor care trec prin apartament...ptr ca tot vom plati ....,deci aviz ptr cei care nu au facut acest lucru...nu mai aruncati banii pe fereastra cu izolarea!!!!...ptr ca oricum ideea ca o sa economisiti gaz incalzindu-va de la tevile respective e o poveste.....
Nu m-am lamurit inca care este pricipiul functionarii acestor repartitoare...si daca sunt verificabile metrologic...si catre cine ar trebui sa facem reclamatie in cazul in care repartitorul comun o sa indice ca 90% din factura de caldura trebuie impartita catre toti locatarii...
Sper ca ai nostri alesi sa se gandeasca la o lege prin care sa oblige locatarii sa mai si izoleze tevile din subsol.....inainte de a propune impartirea pierderilor catre toata lumea... sper ca realizati ca glumesc...
Din pacate repartitoarele nu se verifica metrologic fiindca nu sunt considerate aparate de masura, ca apometrele, de exemplu.
Principiul de functionare este urmatorul: in interiorul repartitorului sunt doua termometre: unul care masoara temperatura caloriferului si altul care masoara temperatura camerei. Un circuit electronic calculueaza (prin integrare) cantitatea de caldura transmisa de calorifer camerei.
Repartitoarele indica nu direct gigacalorii ci unitati deoarece sunt proiectate pentru un calorifer etalon de 1 m lungime. Adaptarea la dimensiunea reala a caloriferului se face prin acel "factor de conversie / factor de scala" stabilit de firmele de repartitoare pe baza unor norme (nu am gasit nicaieri mentionat care sunt aceste norme si unde pot fi consultate).

In ceeace priveste izolarea conductelor din subsol cred ca intra sub incidenta articolului referitor la reparatiile / intretinerea partilor comnune ale blocului din legea 230, presupunand ca au fost izolate initial.

Cat priveste legi corecte, nu va asteptati la asa ceva. Legile (la noi) sunt gandite cat mai prost ca sa genereze procese sa aiba judecatorii si avocatii ce face.
Poate gresesc in aceasta privinta dar alta explicatie nu vad fiindca incompetenta are si ea limitele ei, reaua credinta nu.
Un exemplu concret de prevedere legala [EDIT]: in legea 230 a asociatiilor de propietari se prevede ca asociatia poate vinde (in urma unei sentinte) apartamentul rau-platinicului.
Situatia inversa, cand un propietar are de recuperat ceva de la asociatie nu e prevazuta in lege si, ca atare, cel aflat in situatia asta nu are voie sa dea in judecata decat asociatia.
Ce se intmpla dupa ce omul castiga procesul: trebuie sa astepte ca asociatia sa stranga banii de la ceilalti propietari. Ce te feci insa cu rau platnicii (si este vorba de majoritatea asociatiei in acest caz, altfel nu se ajungea la proces)? Trebuie ca omul sa astepte sa ii dea in judecata asociatia, alt proces, alti ani de asteptare in care timp banii se devalorizeaza.
Ba, mai mult, daca presedintele asociatiei nu plateste vom vedea situatia ridicola, dar perfect legala, cand presedintele asociatiei trebuie sa se dea pe sine insusi in judecata.
Corect ar fi fost ca propietarul in cauza sa aiba dreptul sa actioneze in judecata individual fiecare propietar. Atunci sigur ca oamenii s-ar hotari mai repede sa plateasca ce datoreaza stiind ca se pot trezi cu executorul judecatoresc la usa.
Chiar acum am citit un post in care un propietar a platit reparatia acoperisului ca sa nu ii ploua in casa iar asociatia refuza sa plateasca.
Cu legea 230 omul o sa aiba mult de asteptat ca sa isi ia banii inapoi.

Personal nu sunt populist cum ma acuza doamna elga50 ci vreau doar legi corecte nu sa trebuiasca sa platesc eu caldura celor[EDIT] care vor sa stea in mai multe camere decat isi pot permite.

Un exemplu de lege corecta (din Vest, evident): daca un propietar nu isi intretine corespunzator exteriorul casei vecinii reclama la primarie care trmite un inspector ce ii pune in vedere respectivului sa repare casa intr-un termen dat, altfel ii va fi confiscata. In felul acesta cei care nu isi pot permite o locuinta in cartierul respectiv trebuie sa vanda si sa plece intr-o zona mai ieftina, conform venitului pe care il au.
Ultima modificare: Luni, 5 Decembrie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)
Cheltuielile cu incalzirea pe spatiile comune patrichi_stefan patrichi_stefan Administratorul asociatiei blocului cu o singura scara unde locuiesc ne-a pus anul trecut la plata cheltuielilor cu incalzirea pt spatii comune..Inteleg ca ... (vezi toată discuția)
lipsa parti comune ale blocului- se pot cere cheltuieli de incalzire ? NeluBalas NeluBalas Buna seara.Subsolul blocului este neamenajat ( pamant pe jos cum a ramas de la constructor),tevile sunt izolate ,pe casa scarii caloriferele au fost ... (vezi toată discuția)