avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calculul caldurii la comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calculul caldurii la comun

La ce se refera cota de 10% din costurile de incalzire ale scarii de bloc,care urmeaza a fi platita de posesorii de centrale de apartament?;eu inteleg ca se refera la cei care au calorifere pe scara blocului, sau alte parti comune,nu la tevile care trec prin apartamente,care n-au nimic in comun cu incalzirea scarii.Va rog lamuriti-ma si pe mine ,ca discutiile din forum se refera doar la tevi izolate sau neizolate
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:46, 3 Martie 2012
Multumesc ptr raspuns Carturarului...
Daca aceste repartitoare fac astfel citirea..., avem o problema:
-daca izolez tevile la subsol, diferenta dintre teava si temperatura din subsol o sa fie mare..ptr ca nu s-ar mai ceda caldura in subsol
-daca lasam asa cum este...diferenta e clar ca o sa fie mai mica....tevile comportandu-se precum radiatoarele
Ceva nu se leaga...., sigur ar trebui sa mai existe ceva care sa completeze explicatia ta ...pentru am ajunge la concluzia ca e mai bine sa nu economisim prin izolarea tevilor...
Vezi tu exact despre asta vorbesc cand spun ca nu este transparenta deloc modalitatea in care se face calculul......
Si dupa cum se vede nu se inghesuie nimeni sa elucideze problema...suntem ca in Dosarele X ....
Cum sa convingi proprietarii ca e bine sa bage mana in buzunar ...cand totul este ambiguu????
Nu este nimeni in stare sa faca un exemplu....ca la clasa a 4-a ...avem una scara de bloc ... in care o data , locatarii au fost destepti si si-au izolat subsolul....iar cealalta varianta nu....
In primul caz se face asa calculul ,deoarece....
In al doilea caz se calculeaza ...etc...
Oricum vorba ardeleanului....eu si stiu ...si pot ...dar ce atata graba....
...sau ca sa-l citez pe un angajat al unei firme de repartitoare...''tampitilor astora le-au trebuit vreo 5 ani sa ajunga la concluzia ca trebuie montat un repartitor comun....tot ce e posibil ca peste alti 5 ani sa ne anunte ca nu a fost buna varianta aceasta''.....
La asociatia noastra s-au montat repartitoare in vara anului 2007. O data cu montarea in apartamente a acestora s-a montat si un repartitor martor. Deci nu le-a trebuit 5 ani, ci a existat de la bun inceput aceasta cerinta.
La vremea respectiva firma a propus asociatiei sa faca si inventarierea sistemului de incalzire, dar reprezentantii de atunci nu au dorit acest lucru pentru ca "costa", ceea ce a facut ca firma sa considere un procent de 10% pentru spatiile comune si 15% pentru tevile verticale, din oficiu, ca procente pentru caldura la comun.
Faptul ca presedintele de atunci nu a inteles necesitatea acestei inventarieri s-a repercutat in calculul facut pentru fiecare dintre apartamente.

A trebuit sa vina Ordinul 343/2010 sa impuna aceasta inventariere care sa defineasca pentru fiecare scara de bloc masura acestei calduri la comun si, in consecinta, corecta repartizare pe aceste spatii si coloane verticale.

Vad ca tot va exprimati nedumerirea cu privire la acest calcul. Eu v-am sugerat sa va uitati in formulele de calcul din Norme. Poate ca totusi va veti lamuri...
Ceeace am explicat eu se refera la repartitoarele de pe caloriferele din apartamente. Repartitorul de pe teava comuna, montat la subsol cred ca lucreaza altfel. Banuiesc ca are doar un termometru, cel dinspre calorifer (teava), asa incat masoara doar atata timp cat trece agent termic prin teava si tine cont de temperatura agentului termic. Ar trebui sa ii intrebati pe cei de la firma de repartitoare daca are sau nu importanta izolarea tevilor.
Intrebati-i si daca nu cumva sunt, de fapt doua repartitoare, unul pe tur si unul pe retur, masuratoarea facandu-se in acest ca prin diferenta dintre ele. In acest caz conteaza izolarea tevilor fiindca scade consumul datorat pierderilor.

Cat priveste modul de calcul este prezentat atat de complicat in norme incat nu se poate intelege cum se face (probabil ca acesta e si scopul, sa nu se inteleaga, fiindca repartitoarele au o pecizie scazuta iar erorile sunt mari, motiv pentru care nici nu se verifica metorlogic).

Pot sa va spun doar cum am inteles eu ca lucreaza sistemul:
1. Daca nu este repartitor pe partile comune, consumul lor se va stabili la un numar de procente, nu stiu de ce si nici n-am reusit sa gasesc pasajul din norme unde scrie asa ceva.
2. Partea care ramane pentru consumul apartamentelor (se presupune ca toate au repartitoare) se imparte dupa unitatile indicate de repartitoare:

Pentru fiecare calorifer se calculeaza unitatile ca fiind indicatia repartitorului inmultita cu factorul de scala.
Se aduna toate aceste unitati.
Se imparte numarul de Gcal repartizate pentru incalzirea apartamentelor la aceasta suma.
Rezulta o fractiune de Gcal per unitate.
Se inmulteste cu pretul Gcal si rezulta un cost per unitate.
Fiecare propietar plateste in functie de numarul de unitati aferente apartamentului lui.

Procesul este similar, daca vreti, cu repartizarea beneficiilor unei firme detinatorilor de actiuni.

Apartamentele fara repartitoare trebuie sa plateasca cu 10 % mai mult decat orice apartament comparabil (conform normelor).
Ceeace va spun in continuare este deductie fiindca din nou, normele sunt de neinteles.
Pentru fiecare apartament se face un calcul al consumului (socotit in unitati) per metru patrat si valoarea cea mai mare care rezulta sa fie majorata cu 10 %.
Pentru apartamentele fara repartitoare se aloca un numar de unitati egal cu suprafata lor inmultita cu valoarea majorata obtinuta mai sus.

Acum suntem in prima situatie cand fiecare apartament are un numar de unitati aferente consumului propriu si se poate face repartitia.
Ati inteles aproape bine.
In norme nu veti gasi procentul acela care se practica pana acum un an pentru ca pur si simplu Normele impun inventarierea si deci si montarea repartitorului martor sau....in lipsa acestei inventarieri nu mai este permis calculul dupa consum individual, ci revenirea la repartizarea la pausal...pana cand se va face inventarierea. Gasiti aceasta specificatie in textul normelor.

Formulele din Norme sunt complicate pentru ca ele reflecta un algoritm de calcul. Nu sunt facute sa fie intelese de publicul larg in primul rand, ci de specialistii care trebuie sa-l aplice.
Dar accentuez, asa cum in matematica si fizica exista mii de formule care exprima in mod obiectiv o realitate, acestea nu sunt facute sa fie intelese de oricine se uita la ele, ci numai de cei cu aplecare penru studiu.
Asta nu inseamna ca ele poarta intrinsec o minciuna facuta sa zapaceasca oamenii.

Maximul unui apartament necontorizat se stabileste prin insumarea maximelor caloriferelor similare din apartamente diferite, nu neaparat acelas. Apoi se inmulteste cu 10%. A mai fost o asemenea discutie, aici, pe forum, privind acest aspect de unde am invatat si eu.

Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2011
elga50, moderator
Salut.
Dupa ultimul calcul facut de (I.S...) din care a reiesit ca cei debransati de la sistemul centralizat au de plata efectiv 65% din factura de caldura emisa de APATERM,
am facut sedinta la asociatie si am cerut firmei care calculeaza caldura sa ne explice de ce calculeaza caldura doar la 18 apartamente in loc de 19(cat are blocul), si totodata le-am cerut verificarile anuale aferente 2009-2010, si 2010-2011 (procesele verbale obligatorii conform Ord 343/2010 Art.5 alin2 si Art.5 alin1 + Art.25 alin3 litera g si h ).
Surpriza a fost totala.....
- nu au nici o explicatie pentru faptul ca omit sistematic sa puna la calcul Ap.39, ba chiar ne-au cerut bani pentru a reface calculul.....
- nu au nici un fel de proces verbal facut...(pe nici un an in urma...!!!)
- nu au montat pe nici un repartitor sigilii personalizate asa cum prevede Ordinul 343/2010
- cei care mai au repartitoare nu au nici un contract individual cu aceasta firma de calcul...(banuies de aici si dezinteresul de a face ce spune legea)
Deocamdata Asociatia a cerut suspendarea calculului facut de aceasta firma....
Putem cere recalcularea la pausal pe lunile in care aceasta firma a facut ''varza'', si nu a indeplinit conditiile legii...?
Saptamana viitoare ne intalnim in Adunarea Generala sa votam suspendarea definitiva a acestei firme de calcul...si realizarea calculului de catre Asociatie...

Alte discuții în legătură

Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)
Cheltuielile cu incalzirea pe spatiile comune patrichi_stefan patrichi_stefan Administratorul asociatiei blocului cu o singura scara unde locuiesc ne-a pus anul trecut la plata cheltuielilor cu incalzirea pt spatii comune..Inteleg ca ... (vezi toată discuția)
lipsa parti comune ale blocului- se pot cere cheltuieli de incalzire ? NeluBalas NeluBalas Buna seara.Subsolul blocului este neamenajat ( pamant pe jos cum a ramas de la constructor),tevile sunt izolate ,pe casa scarii caloriferele au fost ... (vezi toată discuția)