avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calculul caldurii la comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calculul caldurii la comun

La ce se refera cota de 10% din costurile de incalzire ale scarii de bloc,care urmeaza a fi platita de posesorii de centrale de apartament?;eu inteleg ca se refera la cei care au calorifere pe scara blocului, sau alte parti comune,nu la tevile care trec prin apartamente,care n-au nimic in comun cu incalzirea scarii.Va rog lamuriti-ma si pe mine ,ca discutiile din forum se refera doar la tevi izolate sau neizolate
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:46, 3 Martie 2012
Personal consider ca aveti dreptate, dar, ca sa siti la ce va puteti astepta, am sa va spun ce am patit eu: am deschis proces Asociatiei pentru calculele la caldura.
Am cerut la interogatoriu firmei ... sa recunoasca ca nu a facut controalele prevazute in contract (si delege). A adus o jumatate de proces verbal din 2010 si i s-a acceptat ca a facut verificarile inca din 2005. Motviul: patronul firmei este, dupa cum a scris presa, unul cu pile mari.
Este evident ca daca imi dadeau dreptate ii stricam afacerea.

Este adevarat ca dumneavoastra, ca Asociatie sunteti intr-o pozitie mai buna ca mine.

Va doresc succes in stoparea hotiei cu repartitoarele.
O rugaminte ptr doamna ELGA50, daca imi poate da un sfat...avand in vedere ca dansa cunoaste situatia unei Asociatii.
In cazul prezentat mai sus...cand efectiv Asociatia a a constat cele prezentate...dansa ce ar face????
@dragos45

Sesizati situatia la ANRSC
Ce simplu ar fi LocatarB.....dar mai am eu incredere in ANRSC, in momentul in care furnizorul de agent termic din Galati (Apaterm) nu are licenta valabila de la ANRSC......dar isi desfasoara in continuare activitatea cu tot controlul celor de la ANRSC...
Sa fim seriosi.....in momentul de fata suntem buni la plata catre furnizor(dupa calculele facute de firma cu repartitoarele) cu peste 2000 ron , cu toate ca nu am beneficiat de nici o caldura....si daca nu reusim sa oprim tampenia aceasta, suma o sa tot creasca....cu sanse fffoarte mici de a mai demonstra ca este ilegal imputata...
Sa stiti ca am vrut sa va raspund de cum am intrat pe acest subiect in aceasta dimineata, dar....m-am abtinut....ca sa nu va supar! :) Chiar scrisesem un raspuns si l-am sters.

As fi curioasa cine locuieste la ap.39 si daca a avut ceva de plata la caldura pana acum.

Mie nu mi s-ar intampla asta pentru ca nu as lasa sa treaca un calcul fara a fi luat in considerare vreun apartament.
Am avut si eu situatii dificile de intampinat, dar am incercat sa impun niste reguli, ca de exemplu sigilarea caloriferelor si inventarierea sistemului. Plata a fost suportata de locatari care nu au fost deloc incantati pentru asta. Dar am vrut sa ma asigur ca suntem in regula.
Am avut surpriza sa constat ca ceea ce ni se calcula in anii precedenti, cu exceptia anului trecut cand procentul a fost impus, era pentru partea comuna prea putin. Acum, din ce ni s-a calculat, incepand cu noiembrie si ianuarie inclusiv, procentul pe spatiile comune si tevi este intre 30% si 40%. Atat consuma infrastructura comuna la noi. Deci a trebuit sa recunosc, personal si pentru asociatia mea, ca procentul impus de ANRSC anul trecut a fost corect.
Cu cat consumul individual este mai mic, cu atat procentul pe partile comune este mai mare. De aceea si acel procent de 50% pentru partile comune impus de ANRSC pentru lunile cu consum minim aprilie si octombrie din sezonul 2010 - 2011.
Asa ca la dv. in scara, din cauza consumului mic pe calorifere, procentul pe partile comune este foarte mare. Caloriferele sunt inchise mai mult sau mai putin, pe coloane si tevi agentul termic circula permanent si deci va avea o pondere cu atat mai mare cu cat consumul pe calorifere este mai mic. La un consum 0 (zero) pe calorifere consumul inregistrat pe bransament, prin repartizare, va da spatiilor comune si tevilor verticale 100%.

La noi in bloc nu exista CT, dar exista oameni care nu dau drumul la calorifere, se incalzesc cu aragazul sau electric sau cu aerul conditionat, sustinand ca diferenta la plata ar fi in favoarea curentului electric.
Eu, una, nu cred asta, dar nu avem cum sa-i contrazicem. A le cere factura de la curent este tot atat de neclar intrucat furnizorul de electricitate calculeaza estimativ doua luni si regularizeaza la 3 luni, asa ca ne-am incurca de-abinelea. E clar ca se incalzesc cu aragazul, ceea ce, dincolo de faptul ca platim ca prostii gazul consumat de ei, acestia pun in pericol tot blocul prin probabilitatea unor explozii. In fata acestei situatii voi propune in AG din acest an ca cei care declara consum 0 (zero) sau consum mult sub media consumului sa fie pusi la plata suplimentara la gaze.

Noi nu am cerut procesul verbal de la firma deoarece, urmarind calculul facut de firma noastra (alta decat a dv.) am constatat aproape de fiecare data ca este corect facut. Cand au gresit le-am dat inapoi la recalculat si au facut-o gratuit deoarece a fost din cauza lor.
Verificarea indecsilor finali (cei cu litera "M") o facem noi, la asociatie, odata cu cei de la apometre si unde gasim neconcordante le regularizam consumurile. Nu am constatat pana acum furt de caldura sau de apa, asta nu inseamna ca n-ar fi, dar noi nu am descoperit.

Acum, revenind la situatia dv. din bloc, recalcularea se poate cere si chiar a se face gratuit deoarece nu a fost calculat ap.39, dupa cum spuneti. Nu stiu daca s-ar produce o diferenta considerabila, totusi trebuie refacut calculul si regularizate sumele cerute la plata.

Despre renuntarea la calcularea consumului pe baza de repartitoare mi-am spus parerea de multe ori, in sensul ca nu este cea mai buna optiune. Faptul ca sunteti nemultumiti de o firma - se pare ca aceasta firma si-a luat de lucru mai mult decat poate duce si nu face fata cerintelor legale - nu inseamna ca acest calcul de principiu este furt sau hotie, asa cum este catalogat de toti cei carora li se arata adevarul consumului. E parerea mea si mi-o sustin pe baza experientei cu aceste repartitoare timp de 5 ierni.

Vreti sa reveniti la consumul pausal. Foarte bine, desi n-ar mai fi legal, dar ce procent sa aiba cei cu CT? Pe ce baza ati impune acest procent? Pe ce masuratori? Ca urmare a liberului arbitru, un 10%? Nu e corect!

Proprietarii detinatori de repartitoare au contracte sau ar trebui sa aiba de la momentul montarii repartitoarelor, contracte in care este stipulat printre altele ca datele din repartitoare sunt proprietatea firmei pe tot parcursul desfasurarii contractului (deobicei 10 ani) si ca au de plata un comision de X euro.

Sigilarea repartitoarelor se face contra cost, nu este firma obligata sa faca aceasta operatiune...sau cel putin nu era la vremea cand ne-am pus noi repartitoarele. Noi am facut-o anul acesta si am platit pentru sigilare si inventarierea intregii infrastructuri de incalzire centralizata.

Alte discuții în legătură

Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)
Cheltuielile cu incalzirea pe spatiile comune patrichi_stefan patrichi_stefan Administratorul asociatiei blocului cu o singura scara unde locuiesc ne-a pus anul trecut la plata cheltuielilor cu incalzirea pt spatii comune..Inteleg ca ... (vezi toată discuția)
lipsa parti comune ale blocului- se pot cere cheltuieli de incalzire ? NeluBalas NeluBalas Buna seara.Subsolul blocului este neamenajat ( pamant pe jos cum a ramas de la constructor),tevile sunt izolate ,pe casa scarii caloriferele au fost ... (vezi toată discuția)