avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autorizarea instantei de tutela pentru acte de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autorizarea instantei de tutela pentru acte de dispozitie ale minorului

Am urmatoarea situatie juridica, sunt curioasa ce parere aveti cu privire la subiect:
Doresc sa obtin autorizarea insantei de tutela pentru a efectua o vanzare a unui imobil apartinand unui minor. Din punct de vedere procedural, am aflat, dupa multe discutii, ca nici macar insantele nu prea stiu cum sa procedeze. Practic, intrebarea este, ce tip de cerere formulez? In opinia mea, nu poate fi decat o cerere necontencioasa, prin care se solicita aceasta autorizare, pentru ca nu exisa contradictiorialitate ori parat. Am auzit si opinia ca ar putea fi ordonanta presedintiala dar consider ca nu se poate justifica vremelnicia, neprejudecarea fondului etc plus nu am parat. Mai e problema numirii unui curator, am inteles ca nu se poate fara. Deci numirea lui se solicita prin cererea principala (necontecioasa) sau pe cale separata (o eventuala ordonanta presedintiala cu acest petit doar)? Este necesara numirea unui consiliu de familie? Art. 124 noul cod civil arata ca nu e necesar, daca ocrotirea minorului se face prin parinti dar art. 144 alin (2) vine in cotnradictie si spune ca pt acte de dispozitie e necesara si autorizarea data de consiliul de familie.
Sunt curioasa daca s-a mai lovit cineva de aceasta problema si ce solutii ati gasit...
Am si eu o intrebare la dvs. De fapt mai multe. S-a pronuntat divortul. Si ar trebui sa facem partajul. Cei 50% din apartament doresc sa ii las copilului. Am inteles ca pentru a face act de vânzare catre minor este o foarte mare bataie de cap.
1. Ce se intâmpla daca nu fac partajul? Adica daca eu patesc ceva cum se face succesiunea, ce cota parte revine copilului respectiv fostei sotii?
2. DAca fac donatie copilului mama lui poate dispune cum vrea ea de apt? Sau are nevoie de semnatura donatorului in caz de vânzare a apt?
3. Ce peresupune sa vând copilului? Adica daca puteti sa-mi descrieti procedura va rog
Miltumesc
1. Nimic deosebit. Partajul il puteti face acum sau peste multi ani (imprescriptibil).
Daca patiti ceva, fosta sotie ramane cu ceea ce are deja (50%), iar cota dvs. (50%) va fi mostenita de copilul dvs. (sau copiii, daca veti mai avea). Fosta sotie nu este mostenitor.

2. Nu chiar cum vrea (are nevoie de autorizarea instantei de tutela pentru acte de dispozitie) dar donatArul nu are nevoie de semnatura donatOrului pentru a face ce crede el de cuviinta cu proprietatea lui. (donatorul devine proprietar).

2 si 3 = amandoua necesita partajul in prima faza si amandoua ar putea fi idei ...nefericite. (de la caz la caz).
Nu vreau sa descriu procedura inainte de a ma asigura ca nu ofer cuiva vreo ..."franghie pentru spanzuratoare".

Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2011
romascanu, moderator
personal mi-ar placea sa vad aici doar chestiuni legate de problema de drept ridicata de clara. pentru orice alte chestiuni, utilizatorii sunt liberi sa deschida un nou topic, sa intrebe un consultant etc.Rugam moderatorii sa vegheze la aceste aspecte. Multumesc
cum se poate justifica interesul superior al minorului la o autorizare de vanzare cota 3/16=27.000ron dintr-un imobil?
Am cerut ca suma sa fie depusa la o Banca si sa se foloseasca doar de minor dupa ce va deveni major...
Si a-pro-pos....cum ar trebui sa se dea o astfel de incheiere?
Cu recurs in 5 zile de la pronuntare, sau cu apel in 15 zile de la comunicare...?.
Mie mi s-a dat cu apel, dar am vazut situatie asemanatore data cu recurs

????
Dupa cum am promis revin cu informatii despre dosarul privind incuviintare incheiere acte de dispozitie in numele minorului. La termenul de astazi instanta m-a intrebat din nou despre ce fel de incuviintare este vorba, am precizat faptul ca solicit incuviintarea pentru a incheia un act de vanzare cumparare in numele copilului minor. M-a intrebat Onorata Instanta daca solicit si numirea ca tutore si am afirmat ca nu este nevoie deoarece clienta mea este parintele minorului. Acestea fiind zise mi s-a acordat cuvantul la fond, iar acum am vazut pe portal faptul ca cererea a fost admisa prin incheiere. Astept redactarea incheierii pentru ca doamna pe care am reprezentat-o sa se poata prezenta la notar si sa incheie in forma autentica actul de vanzare cumparare.

Alte discuții în legătură

Act donatie catre nepot roxana12 roxana12 se poate face act de donatie de catre bunici catre nepot minor de 5 ani? ce fel de clauze ar trebui introduse astfel incat in cazul decesului tatalui ... (vezi toată discuția)
Vreau sa trec casa pe numele copilului xena2 xena2 inpreuna cu sotia vrem sa trecem casa pe numele copilului minor,are 15 ani si este singurul copil.un notar ne-a spus ca trebuie un curator ptr.a fi reprezentat ... (vezi toată discuția)
Numire curator prin instanta de judecata madalina bobeica madalina bobeica Buna ziua, Ma poate ajuta cineva cu un model de actiune in instanta prin care tatal unei minore doreste sa fie numit curatorul acesteia pentru a se putea ... (vezi toată discuția)