avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autorizarea instantei de tutela pentru acte de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autorizarea instantei de tutela pentru acte de dispozitie ale minorului

Am urmatoarea situatie juridica, sunt curioasa ce parere aveti cu privire la subiect:
Doresc sa obtin autorizarea insantei de tutela pentru a efectua o vanzare a unui imobil apartinand unui minor. Din punct de vedere procedural, am aflat, dupa multe discutii, ca nici macar insantele nu prea stiu cum sa procedeze. Practic, intrebarea este, ce tip de cerere formulez? In opinia mea, nu poate fi decat o cerere necontencioasa, prin care se solicita aceasta autorizare, pentru ca nu exisa contradictiorialitate ori parat. Am auzit si opinia ca ar putea fi ordonanta presedintiala dar consider ca nu se poate justifica vremelnicia, neprejudecarea fondului etc plus nu am parat. Mai e problema numirii unui curator, am inteles ca nu se poate fara. Deci numirea lui se solicita prin cererea principala (necontecioasa) sau pe cale separata (o eventuala ordonanta presedintiala cu acest petit doar)? Este necesara numirea unui consiliu de familie? Art. 124 noul cod civil arata ca nu e necesar, daca ocrotirea minorului se face prin parinti dar art. 144 alin (2) vine in cotnradictie si spune ca pt acte de dispozitie e necesara si autorizarea data de consiliul de familie.
Sunt curioasa daca s-a mai lovit cineva de aceasta problema si ce solutii ati gasit...
si nu s-a pus in discutie art 145 al1 NCC, ca actul sa raspunda unei nevoi sau sa prezinte un interes neindoielnic pt.minor ?
Maine am si eu o actiune asemanatoare cu vanzare cota de 3/16 dintr-un apartament, dupa ce in prealabil am obtinut instituire tutela pt.reprezentare in dezbaterea succesorala
@abby

Tutela!?! :-/

Am vazut ca ati scris pe un alt topic ca minorul are un parinte in viata.
Vorbiti si aici despre acelasi minor!? Ca atunci ma ia cu ameteala. :stunned:
Ar fi trebuit sa se numeasca un curator special daca parintele ramas in viata este si el mostenitor alaturi de minor. (art 502 rap. la art 150 NCC).

Si de ce vanzare!?
De ce nu partaj, daca acea cota de 3/16 provine dintr-o succesiune?
Vand TOTI coproprietarii (inclusiv minorul) catre un TERT, incetand astfel si starea de coproprietate (nu-i mai zice indiviziune in NCC)? Sau vinde doar minorul? Pentru ca in acest din urma caz (daca as fi jude) chiar ca as ridica o spranceana (problema nevoii si interesului minorului).
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
romascanu, moderator
autorizarea e necesara la notariat.
S-a obtinut prin instanta curator special(mama) pt minor care sa-l reprezinte la dezbaterea succesorala.
In certificatul de mostenitor i s-a dat o cata de 3/8 din jumatate de imobil.
Am cerut ulterior instituire de curator special care sa-l reprezinte la notar pt. vanzarea cotei catre un tert, alaturi de toti coproprietarii( catre acelasi tert.)
Am gresit cumva?Daca m-ati puteti lamuri...ar fi ok.


Art. 150

Cazurile de numire a curatorului special

(1) Ori de câte ori între tutore şi minor se ivesc interese contrare, care nu sunt dintre cele ce trebuie să ducă la înlocuirea tutorelui, instanţa de tutelă va numi un curator special.

(2) De asemenea, dacă din cauza bolii sau din alte motive tutorele este împiedicat să îndeplinească un anumit act în numele minorului pe care îl reprezintă sau ale cărui acte le încuviinţează, instanţa de tutelă va numi un curator special.

(3) Pentru motive temeinice, în cadrul procedurilor succesorale, notarul public, la cererea oricărei persoane interesate sau din oficiu, poate numi provizoriu un curator special, care va fi validat ori, după caz, înlocuit de către instanţa de tutelă.
Ultima modificare: Luni, 19 Decembrie 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
pt abby:

Instantele fiind la inceput in solutionare unor astfel de cereri necontencioase inca nu au o practica unitara. La dosarul meu nu s-a pus o astfel de problema. Am si inchierea motivata la cabinet dar din pacate in acest moment sunt plecat din tara si nu pot sa va scriu ce si cum a retinut instanta. Voi reveni cu aceasta problema! In schimb am eu nelamuriri, abby si dragi colegi. La mine clienta avea deja certificat de mostenitor emis si am considerat ca nu se impune numirea unui curator special. Interesul era vanzarea unui teren catre un tert, iar pentru aceasta parintele avea nevoie de incuviintarea instantei de tutela. Nu vad nici un motiv pt care ar trebui sa solicit si numirea ca si curator special atat timp cat ei impreuna sunt coproprietari (avand cote ideale din imobil), iar mama are incuviintarea instantei pentru a vinde terenul. Nimeni nu-mi poate impune sa vand un teren impreuna cu celalalt coproprietar motivat de necesitatea efectuarii dezbaterii succesiunii. In fine, problema e ca au ajuns oamenii la notar si acestia vor exact lucrul asta despre care eu vorbeam ca nu e necesar si anume numirea mamei drept curator special pentru efectuarea dezbaterii.... Nu mai inteleg nimic si probabil mult timp de acum inainte o sa stam sa dezbatem si sa interpretam anumite aspecte din lege...

In final, abby, se pare ca tu ai procedat corect, cel putin din punctul de vedere al unor notari.

Alte discuții în legătură

Act donatie catre nepot roxana12 roxana12 se poate face act de donatie de catre bunici catre nepot minor de 5 ani? ce fel de clauze ar trebui introduse astfel incat in cazul decesului tatalui ... (vezi toată discuția)
Vreau sa trec casa pe numele copilului xena2 xena2 inpreuna cu sotia vrem sa trecem casa pe numele copilului minor,are 15 ani si este singurul copil.un notar ne-a spus ca trebuie un curator ptr.a fi reprezentat ... (vezi toată discuția)
Numire curator prin instanta de judecata madalina bobeica madalina bobeica Buna ziua, Ma poate ajuta cineva cu un model de actiune in instanta prin care tatal unei minore doreste sa fie numit curatorul acesteia pentru a se putea ... (vezi toată discuția)