Bună ziua,
vă rog să mă ajutaţi.Apartamentul l-am dat în chirie, chiriaşii au acumulat o datorie,au fugit.Asociaţia m-a dat pe mine în judecată ca proprietară. Instanţa a respins penalităţile la cheltuieli comune, prin setinţă definitivă şi irevocabilă. Preşedintele asociaţiei nu a respectat hotărârea, nu mi-a dat adeverinţa din care să rezulte că nu am datorii până ce nu am plătit şi penalităţile respinse de instanţă. Vă rog să-mi spuneţi dacă am posibilitate să recuperez suma plătită şi cum să procedez. Vă mulţumesc.
Bună ziua,
Suma de 7956 lei cu titlu de penalităţi de întârziere a fost respinsă de instanţă ca neîntemeiată deoarece calculul penalităţilor nu a fost conform cu dispoziţiile art. 49 din legea 230/2007. Să vă dau un exemplu: penalităţile aferente sumei de 171 lei scadentă la 15.06.2010 sunt de 445 lei. Este revoltător¤ Penalităţile depăşesc cu mult cuantumul debitului. Din acest motiv a constatat instanţa că suma pretinsă cu titlu de penalităţi nu are caracter lichid şi a respis cererea.Eu pe baza acestei hotărâri, am depus o cerere la asociaţie prin care am cerut radierea sumei, mi-a răspuns preşedintele că nu va proceda la radierea sumei pentru că instanţa a reţinut greşit faptul. Am fost nevoită să vând apartamentul, şi preşedintele nu mi-a dat adeverinţa de care am avut nevoie la notar până ce nu am plătit şi penalităţile. Am hotărât să acţionez în instanţă, poate mai există undeva dreptate.Am să vă ţin la curent şi vă mulţumesc mult pentru răspunsuri.
@chipurici,
Restantierul, dupa cum spune, a fost obligat de instanta sa achite restantele. Pe langa restante, acesta a achitat "de bunavoie" si penalizarile. Asa reiese din poveste si probabil poate fi demonstrat prin hotararea judecatoreasca si chitantele eliberate de asociatie.
Asa ca nu are rost folosire termenilor ca suma "retinuta abuziv de catre administratie", "sumele oprite ilegal", "retinuti niste bani ilegal"... Acestea s-ar potrivi daca unui om i s-ar retine automat aceste sume din venituri. Atunci, da, putem sa vorbim de sume retinute, oprite..dar aici proprietarul a dat banii cu mana lui.
Banii proveniti din incasarea penalizarilor aplicate restantierilor, au ca prima destinatie plata penalizarilor catre furnizori. Doar nu credeti ca asociatia a fost scutita de penalizari de catre furnizori, atat timp cat datorita restantierilor din asociatii si acestea au restante catre furnizori.
In urma explicatiei conform careia instanta a constatat erori in calculul penalizarilor, am inteles de ce instanta a obligat proprietarul doar la plata debitelor fara penalizari. Dar, logic si legal aceste restante sunt sau au fost purtatoare de penalizari, poate mai mici decat cele calculate de asociatie dar nu "zero".
Poate ca era corect ca in instanta, proprietarul sa solicite stabilirea acestora de catre un expert desemnat de instanta si-atunci restantierul platea exact cat trebuia.
adriantot spune:proprietarul a dat banii cu mana lui.Cum putem sa numim fapta cind un administrator obliga prin santaj(platest si apoi iti semnez ca sa poti vinde apartamentul),oare acelm administrator nu stia ca nu poate cere penalitati mai mari decit cuantumul sumei datorate?Ce fel de pregatire are acel administrator? Nu stie decit sa impuna ceea ce considera el ca este corect? Apoi spuneti ca banii proveniti din incasari fac obiectul platii penalizarilor catre furnizori, oare furnizorii percep si ei comision in procent de 300 la suta ca administratia?Tocmai, daca penalitatile ar fi fost puse corect, poate nu ar fi existat vreo contestatie iar apoi un proces urmat de o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila(nu mai subliniez). daca va referiti la eventuale intelegeri prin care administratia sa mai recupereze ceva, toate se puteau face inainte de hotarirea judecatoreasca( cu tot respectul dar asa vad eu lucrurile). Instanta s-a pronuntat in baza unor nereguli pe care le-a gasit intr-o gestiune si a procedat foarte corect!Penalitatile sa fie platite de administratorul prea zelos...
Sunt presedinte la o asociatie si consider ca daca nu vrei ca cineva sa iti ia mai mult decat face sa isi plateasca darile la termenele scadente.
Operatorii nu se opresc cu penalitatile cand penalitatea depaseste debitul restant, deci la fel si asociatia percepe in continuare penalitati pana la plata integrala a debitului plus penalitatea aferenta.
Am actionat si noi in instanta rai platnici care nu au platit din 2000 nici un leu, la operatori, asociatia infiintandu-se in 2007, si instanta a acceptat sumele asa cum a rezultat din listele de plata, cu penalitatile actualizate la zi.
La noi penalitatile sunt 0,2% pe zi de intarziere de la data scadenta a facturii.
Proprietarii de la noi din asociatie primesc o factura, individuala, nu se afiseaza liste de plata, noi nu avem casierie, se poate plati la banca , fara nici un comision in plus, fata de ce este scris la total in factura. Iar cheltuielile cu casieria se reduce la 200 lei lunar.
Suma penalitatilor nu pot depasi suma facturii penalizate. Acesta este un principiu care se aplica peste tot, furnizori, banci, prestatori, asociatii de proprietari... Iar judecatorul nu va accepta in vecii vecilor penalizari mai mari decat suma penalizata.
Lista de intretinere este un document oficial al unei asociatii de proprietari si afisarea ei nu poate fi inlocuita cu factura individuala trimisa proprietarului de apartament. Aceasta factura poate fi un supliment doar.
Pai aveti sau nu aveti caserie? O data ziceti ca nu aveti, apoi ziceti ca aveti si ca va costa 200 lei....