avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1151 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitãþi respinse de instanþã
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitãþi respinse de instanþã

Bună ziua,
vă rog să mă ajutaţi.Apartamentul l-am dat în chirie, chiriaşii au acumulat o datorie,au fugit.Asociaţia m-a dat pe mine în judecată ca proprietară. Instanţa a respins penalităţile la cheltuieli comune, prin setinţă definitivă şi irevocabilă. Preşedintele asociaţiei nu a respectat hotărârea, nu mi-a dat adeverinţa din care să rezulte că nu am datorii până ce nu am plătit şi penalităţile respinse de instanţă. Vă rog să-mi spuneţi dacă am posibilitate să recuperez suma plătită şi cum să procedez. Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: alv , utilizator 08:33, 23 Februarie 2012
@adriantot
Mai exista si o lege a contabilitatii pe care administratorul trebuie sa o respecte. Se pot face greseli care in momentul depistarii se pot corecta. Ce baza legala exista pentru aceste penalizari incasate si nedatorate? Calculul eronat al penalizarilor se putea corecta, penalizarile se puteau storna. Aceste sume chiar pot intra in buzunarul celui care le-a incasat.
Avem contabilitate care opereaza dupa extrasele bancare. [EDIT].
In loc de casierie (adica in loc sa platim un casier) incasarile se fac prin banca, dar sunt platite la banca niste comisioane. In acest sens am spus ca se cheltuieste cu casieria. Nu ca avem sau nu avem.
Listele de plata sunt documente ce nu sunt obligatorii de afisat (unde scrie in lege, daca asociatia prin Adunarea Generala hotaraste altfel) ci sunt obligatorii pentru contabilitatea asociatiei. la noi la inceput listele de plata erau rupte dupa 5 minute de la afisare. Proprietarul cum mai plateste? Vine la casierie si intreaba? Din acest motiv am recurs la aceasta metoda.
Se emit liste de plata, in baza listelor se emit facturile individuale, pe fiecare apartament in parte, iar proprietarul o poate plati la banca, unde are si posibilitatea sa declare indexul de la apa, intr-un cuponas anexat la factura, care ramane la banca. Cand presedintele merge si ridica extrasele ridica si cuponasele. la noi metoda este implementata din Martie 2007, si nu au fost probleme pana acum.
Pentru stiinta dumneavoastra ca sa ai o casierie implica foarte multe fonduri de amenajare, daca este legal infiintata, daca nu este simplu. la noi au fost controale de la politie si au cerut camere video, seifuri, senzori de presiune, de prezenta, geamuri cu gratii si altele, care costa, nu mai spun si de salarul casierului. Astfel am eliminat o parte din costuri. Cu doar 200 lei rezolvam lunar toate problemele legate de casierie.
In plus nu exista dubii cu privire la banii incasati, deoarece incasarile intra prin banca si trebuie sa iasa cu acte in regula. in cazul casieriilor clasice anumite incasari pot sa nu se mai inregistreze in contabilitate.
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2012
elga50, moderator
Am sa va dau cel putin un fragment din HG 1588/2007 unde scrie despre listele de plata.
Art. 25. - (1) Cotele de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de acestia, dupa caz, in termen de maximum 20 de zile de la data afisarii listei de plata, data care trebuie sa fie inscrisa in lista de plata respectiva. In vederea respectarii termenelor legale de plata a facturilor catre furnizorii de utilitati, administratorii au obligatia de a afisa lista de plata in termen de maximum 5 zile de la data primirii ultimei facturi expediate prin posta, certificata prin inscrisul de pe stampila postei, sau de la data confirmarii de primire, in cazul transmiterii facturii prin curier/delegat......

Deci este obligatorie afisarea listelor de plata. Daca se rup, asigurati-le!
Gaselnita cu facturi individuale este suplimentara si mi se pare un mod civilizat de a lucra cu proprietarii, dar afisarea listelor, macar si pentru cheie de control a locatarilor ca ce i-ati trimis personal este si corect, trebuie sa existe.
Oricine din asociatie are dreptul sa ceara informatii suplimentare de la asociatie, daca are dubii cu privire la un anumit lucru.
La noi aceasta regula functioneaza foarte bine.
Avem si pagina web unde se pot gasi informatii suplimentare, si intentionam sa punem si listele de plata pe site.
Eu cred, si legea ma sustine, ca legile dupa care se ghideaza o asociatie sunt statutul, deciziile si hotararile adunarii generale.
Daca in anumite cazuri in propriile reguli nu se regaseste o situatie care se intampla, si nu a putut fi prevazuta dinainte, se vor aplica prevederile legale.
Am renuntat sa mai afisam listele de plata, deoarece erau bani aruncati.
Eu personal am cautat solutii la diversele probleme din asociatie care sa implice costuri cat mai mici, si sa nu creeze probleme de neincredere. La noi in asociatie in afara de mine nu se implica nimeni.
Noi nu avem afisiere la scarile de bloc, iar foarte multe scari nu au cutii postale. In schimb daca cineva pierde factura sau nu o gaseste are doua variante, ori cere un duplicat de la asociatie, ori gaseste listele de plata la banca.
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
alv, utilizator
LocatarB a scris:

@adriantot
Mai exista si o lege a contabilitatii pe care administratorul trebuie sa o respecte. Se pot face greseli care in momentul depistarii se pot corecta. Ce baza legala exista pentru aceste penalizari incasate si nedatorate? Calculul eronat al penalizarilor se putea corecta, penalizarile se puteau storna. Aceste sume chiar pot intra in buzunarul celui care le-a incasat.

Daca traduceti ceea ce vreti sa spuneti poate inteleg si discutam. Concret, va rog, care este problema?

Alte discuții în legătură

Asociatii de proprietari OpraM OpraM Am observat ca exista Asociatii de Proprietari care percep penalitati la restante chiar de 10 ori mai mari decat cele percepute de furnizorii de utilitati ( ... (vezi toată discuția)
Repartizare sume pierdute in procese nikoleta_steliana nikoleta_steliana Buna ziua! Traiasca Avocat-Net care ne va ,,lumina\\" iarasi! Cu tot respectul, va relatez urmatoarea situatie : am avut procese pe rol cu 2 restantieri si ... (vezi toată discuția)
Asociatia de locatari - cum da in judecata rau platnici? florificiu florificiu Buna ziua Una din problemele arzatoare pe care le avem in blocul in care locuiesc este \"neplata intretinerii\" de catre cateva apartamente de ani de zile ... (vezi toată discuția)