avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Ma numesc Camelia si am si eu o problema legata de aceasta indeminzatie pentru crestere copil in cazul celei de-a doua nasteri.
Am o fetita care implineste 2 ani la data de 28.03.2009. In prezent sunt in a doua luna de sarcina. Intrebarea mea este daca mai beneficiez de aceasta indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil, in situatia in care la implinirea celor 2 ani voi avea 7-8 luni de sarcina. Ce pot sa fac in situatia asta, cand am o intrerupere de 1-2 luni?
Cel mai recent răspuns: dteo13 , utilizator 10:53, 27 Noiembrie 2009
myky791 a scris:

am 10 luni muncite si vreau sa raman insarcinata. dar daca se inchide cumva magazinul ma pot da in somaj si din somaj pot intra in concediu crestere copil? nu am atiut unde sa caut pe net sa ma interesez si eu. sau daca ramaninsarcinata si intru in medical inainte sa inchida ei magazinul ma pot da afar din medical? chiar nu stiu... multumesc anticipat pentru raspuns.

Conditia pentru a beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului este sa realizati venituri profesionale supuse impozitului pe profit (adica sa munciti) ultimele 12 luni anterioare nasterii. Sunt asimilate veniturilor profesionale si indemnizatia de somaj.
Deci, dumneavoastra daca ramaneti insarcinata si magazinul la care lucrati se inchide veti beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului.
Buna! Am o intrebare in legatura cu indemnizatia pentru cresterea copilului. Sunt insarcinata in 6 saptamani , in urma cu doua luni am ramas fara loc de munca, sunt inregistrata ca fiind studenta in prelungire de studiu la o facultate unde am urmat cursurile de zi(sunt la prelungire de studii deoarece nu mi-am sustinut inca lucrarea de liceenta). In urma cu doua saptamani m-am angajat din nou(fara sa stiu de sarcina).intrebarea mea ar fi :cele doua luni ale mele de absenta pot si compensate sau pot fi luate in considerare datorita faptului ca sunt inca la facultate (chiar si in prelungire de studiu)? Daca stie cineva sau este cineva in situatia mea, va rog sa imi raspundeti!Sau daca stie cineva unde ma pot interesa....va multumesc mult
Din pacate cele doua luni in care nu ati realizat venituri profesionale va vor impiedica sa beneficiati de indemnizatia acordata prin OUG 148/2005. Dar poate tatal indeplineste conditiile.
(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) şi-au însoţit şoţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;
b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, perioade de stagiu de cotizare pe bază de contract de asigurare socială;
g) au beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv până la vârsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de muncă în străinătate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state;
k) se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii.
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege.
Ati vazut ieri poate la TV ca s-a adoptat legea prin care maicile de gemeni primesc in plus 600ron pentru cel de-al doilea copil,pe langa indemnizatia lunara. Intrebarea mea este daca beneficiaza de acesti bani in plus toate memele de gemeni,adica si cele care vor naste, si cele aflate deja in CIC. Cam cat credeti ca mai dureaza pana va intra legea in vigoare?

Multumesc anticipat!
Daca bebe se naste in alta tara si mamica desfasoara activitate si aici in Romania ca PFA si are si domiciliul din buletin in Romania e posibil sa obtina idemnizatia????Stiu ca e o intrebare delicata dar va rog daca ma puteti ajuta cu informatii sau macar unde sa ma adresez ar fi super.merci

Alte discuții în legătură

Indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu anamarianastase anamarianastase Buna ziua, as vrea sa va intreb daca aveti informatii despre noua lege in care optional putem alege cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cami250786 cami250786 salutare, Doresc sa va intreb urmatorul lucru: sotia mea a nascut in septembrie ,iar din 2009 indemnizatia de crestere copil este de 85% din ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? yoli yoli Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 ... (vezi toată discuția)