GallEniko a scris:
Bună ziua!
Am o nelămurire, sper să mă puteţi ajuta. Sunt angajată la o firmă cu carte de muncă, pe lângă mai sunt şi PFA. Ca şi angajată îmi sunt plătite toate contribuţiile necesare către stat. Întrebarea mea este: pentru a beneficia de indemnizaţia creştere copil (luând în calcul ambele venituri) ca şi PFA, în afară de cei 16% impozit mai trebuie să plătesc şi cei 6,5% la sănătate şi şi cei 0,85% pentru concedii şi indemnizaţii?? Unii spun că e necesar, alţii spun că e îndeajuns dacă e plătit doar de la societatea comercială...
Mulţumiri anticipate pentru răspuns.
Pentru a beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani (sau, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani) asiguratul, fie mama sau tata, ori una dintre persoanele care au adoptat copilul, cărora li s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care au copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, precum şi persoana care a fost numită tutore, trebuie ca în ultimul an anterior datei naşterii copilului, să fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Prin venituri se înţelege valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil conform legii, corespunzător fiecărei categorii de venituri.
Indemnizaţia lunară este cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni. Pot beneficia de prevederile art. 1 alin.1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, cu modificările şi completările ulterioare, şi persoanele care se află în plată la data de 01.01.2009.