avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Ma numesc Camelia si am si eu o problema legata de aceasta indeminzatie pentru crestere copil in cazul celei de-a doua nasteri.
Am o fetita care implineste 2 ani la data de 28.03.2009. In prezent sunt in a doua luna de sarcina. Intrebarea mea este daca mai beneficiez de aceasta indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil, in situatia in care la implinirea celor 2 ani voi avea 7-8 luni de sarcina. Ce pot sa fac in situatia asta, cand am o intrerupere de 1-2 luni?
Cel mai recent răspuns: dteo13 , utilizator 10:53, 27 Noiembrie 2009
ancutzicab:
Hotărâre nr. 1682/2008:
Art. 19^1
(1) La stabilirea bazei de calcul a indemnizaţiei pentru creşterea copilului se iau în considerare toate veniturile realizate de persoana îndreptăţită, obţinute în condiţiile art. 5, precum şi veniturile aferente perioadelor asimilate prevăzute la art. 4 alin. (7).
(2) Baza de calcul a indemnizaţiei pentru creşterea copilului stabilită potrivit alin. (1), se determină ca sumă totală a veniturilor realizate în ultimele 12 luni anterior datei naşterii copilului şi împărţită la 12.
(4) Pentru luna în care s-a născut copilul se ia în calcul venitul realizat în luna anterioară celei în care s-a născut copilul.
Daca inteleg corect (va rog sa ma corectati daca ceva nu este in regula), ar fi trebuit sa ia in considerare urmatoarele sume:
martie 2007 (de pe data de 4 pana pe 31) - dar nu stiu daca venitul integral sau calculat proportional cu numarul de zile lucrate
aprilie 2007 - ianuarie 2008 - venitul net din salarii, asa cum a figurat in adeverinta
februarie 2008 - diferenta de salariu pentru ianuarie, inregistrata ca venit impozabil, precum si indemnizatia de maternitate corespunzatoare lunii respective
martie 2008 (de pe data de 1 pana pe 3) - venitul integral sau calculat proportional cu numarul de zile lucrate, avand in vedere aceleasi sume din luna februarie.
Va multumesc.
andreia_81 a scris:

Buna ziua,

Daca am avut contractul de munca suspendat 1 an cu acordul angajatorului deoarece din initiativa mea am plecat la un master in strainatate iar acum revenita in tara, reiau relatiile de munca(fiind insarcinata in 4luni), cei 85% vor fi calculati doar la veniturile ce le voi obtine de acum incolo pentru urmatoarele 5 luni de munca si sarcina? Nu conteaza deloc veniturile obtinute inaintea plecarii in strainatate la studii daca am plecat cu acordul angajatorului?(mentionez ca, pe perioada studiilor nu am obtinut deloc venituri)?

Multumesc anticipat.

va rog mult de tot, imi poate raspunde si mie un consultant?
multumesc.
Perioada lucrata anterior plecarii din tara nu va fi luata in cosiderare, pentru ca legea spune c ase iau in considerare ultimele 12 luni anterior nasterii copilului.
Legea mai spune ca daca mama este studenta la zi va putea beneficia de indemnizatie pentru crestere si ingrijire copil, dar nu se mentioneaza nimic despre tara in care se fac respectivele studii la zi.
nikol.ilea a scris:

Perioada lucrata anterior plecarii din tara nu va fi luata in cosiderare, pentru ca legea spune c ase iau in considerare ultimele 12 luni anterior nasterii copilului.
Legea mai spune ca daca mama este studenta la zi va putea beneficia de indemnizatie pentru crestere si ingrijire copil, dar nu se mentioneaza nimic despre tara in care se fac respectivele studii la zi.

si prin urmare, daca inteleg eu bine, se vor lua in calcul doar veniturile obtinute in ultimile 5 luni de sarcina pentru calculul celor 85%?(pentru ca voi continua relatiile de munca in tara din luna a 4-a, in strainatate nu am lucrat, doar am invatat)
multumesc pentru clarificari.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu anamarianastase anamarianastase Buna ziua, as vrea sa va intreb daca aveti informatii despre noua lege in care optional putem alege cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cami250786 cami250786 salutare, Doresc sa va intreb urmatorul lucru: sotia mea a nascut in septembrie ,iar din 2009 indemnizatia de crestere copil este de 85% din ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? yoli yoli Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 ... (vezi toată discuția)