avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Ma numesc Camelia si am si eu o problema legata de aceasta indeminzatie pentru crestere copil in cazul celei de-a doua nasteri.
Am o fetita care implineste 2 ani la data de 28.03.2009. In prezent sunt in a doua luna de sarcina. Intrebarea mea este daca mai beneficiez de aceasta indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil, in situatia in care la implinirea celor 2 ani voi avea 7-8 luni de sarcina. Ce pot sa fac in situatia asta, cand am o intrerupere de 1-2 luni?
Cel mai recent răspuns: dteo13 , utilizator 10:53, 27 Noiembrie 2009
De ce nu va suspendati ambele contracte cu aceeasi data? Indemnizatia se acorda in functie de toate veniturile pe care le-ati realizat ANTERIOR datei nasterii copilului.
Primesc mai mult dupa CM decat cu ingrijire copil.
Care varianta ar fi corect:
1) la o firma in concediu de lauzie iar la celalat concediu de ingrijire copil
2) la o firma in concediu de lauzie iar la celalat incetare contract de munca
Iata ce prevad normele metodologice la OUG 158/2005:
Art. 72. - Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situaţii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform acestei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator. În această situaţie primele două exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintă spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celălalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintă cele două exemplare în copii legalizate. Angajatorii plătitori au obligaţia respectării prevederilor art. 1 din prezentele norme.
Ca urmare, nu vad problema...
Problema este ca la timp partial contributia pentru pensie trebuie calculat la salariul minim brut (asa stiu eu, dar va rog sa ma corectati daca nu stiu bine, dar programul meu de salariile asa imi calculeaza) [ 600x (nr. zile conc. medical / nr. zile lucratoare] si astfel valoarea ce trebuie sa platesc (fiind firma proprie platesc din ambele buzunare) este mai mare decat valoarea ce trebuie sa recuperez de la sanatate. Si din aceasta cauza ma-m gandit la variantele de mai sus adica
1) la o firma (8 ore) in concediu de lauzie iar la celalat (2 ore) concediu de ingrijire copil
2) la o firma (8 ore) in concediu de lauzie iar la celalat (2 ore) incetare contract de munca

(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
…………………………
i) au beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;
....................................

Si acum intrebarea:
Cum este tratata sau interpretata aceasta litera (i)in cazul meu, va rog, daca-am avut cartea de munca suspendata cu art. 54 din Codul Muncii timp de un an, perioada in care am absolvit un Master in Anglia. Poate fi considerat Masterul in Anglia un curs de formare si perfectionare profesionala la care angajatorul si-a dat acordul(spun asta deoarece Masterul a fost din initiativa salariatului)? Ce sa inteleg prin "organizate conform legii" in cazul meu?
Va multumesc.
PS: Care este institutia la noi in Romania de la care as putea primi un raspuns oficial in privinta acestei chestiuni? Primaria? Casa de asigurari sociale? Unde sa pun aceasta intrebare oficial si alte intrebari legate de dosarul de CIC?
Multumesc anticipat
Ultima modificare: Duminică, 19 Iulie 2009
andreia_81, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu anamarianastase anamarianastase Buna ziua, as vrea sa va intreb daca aveti informatii despre noua lege in care optional putem alege cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cami250786 cami250786 salutare, Doresc sa va intreb urmatorul lucru: sotia mea a nascut in septembrie ,iar din 2009 indemnizatia de crestere copil este de 85% din ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? yoli yoli Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 ... (vezi toată discuția)