avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Ma numesc Camelia si am si eu o problema legata de aceasta indeminzatie pentru crestere copil in cazul celei de-a doua nasteri.
Am o fetita care implineste 2 ani la data de 28.03.2009. In prezent sunt in a doua luna de sarcina. Intrebarea mea este daca mai beneficiez de aceasta indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil, in situatia in care la implinirea celor 2 ani voi avea 7-8 luni de sarcina. Ce pot sa fac in situatia asta, cand am o intrerupere de 1-2 luni?
Cel mai recent răspuns: dteo13 , utilizator 10:53, 27 Noiembrie 2009
pana la urma ramanem la problema de fond - contractul de munca a fost suspendat , deci in aceasta perioada nu aveti stagiu de cotizare.

cititi cu atentie incepand de la art 188 Codul Muncii ; ma rezum sa citez doar art 194 si cum D-voastra stiti exact care au fost conditiile acordarii acestui concediu fara plata , vedeti daca va regasiti in situatia de la alin 3/ 4
rt. 194. [cheltuielile cu formarea profesională şi drepturile salariatului]
(1) În cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este iniţiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.
(2) În cazul în care, în condiţiile prevăzute la alin. (1), participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională presupune scoaterea parţială din activitate, salariatul participant va beneficia de drepturi salariale astfel:
a) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă ce nu depăşeşte 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de salariul integral corespunzător postului şi funcţiei deţinute, cu toate indemnizaţiile, sporurile şi adaosurile la acesta;
b) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă mai mare de 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia de salariul de bază şi, după caz, de sporul de vechime.
(3) Dacă participarea la cursurile sau la stagiul de formare profesională presupune scoaterea integrală din activitate, contractul individual de muncă al salariatului respectiv se suspendă, acesta beneficiind de o indemnizaţie plătită de angajator, prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.
(4) Pe perioada suspendării contractului individual de muncă în condiţiile prevăzute la alin. (3), salariatul beneficiază de vechime la acel loc de muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale
de stat.


Andreea

PS: Care este institutia la noi in Romania de la care as putea primi un raspuns oficial in privinta acestei chestiuni? Primaria? Casa de asigurari sociale? Unde sa pun aceasta intrebare oficial si alte intrebari legate de dosarul de CIC?
Multumesc anticipat

Multam mult. Daca mai are cineva ceva de adaugat, sa mai aud si alta parere, sau daca stie cineva ceva sigur, ar fi extraordinar.
Nu ma uitati va rog cu ultimile intrebari legate de institutia de la noi.
Parerea mea este ca master-ul pe care l-ati urmat in Anglia nu se incadreaza la acea categorie prevazuta in OUG 148/2005. Cred ca OUG 148/2005 se refera la cursuri de formare si perfectionare profesionala, in sensul OG 129/2000
O puteti studia aici:
[ link extern ]
Masterul este o forma de invatamant, definita de Legea 84/1995.

Institutia care acorda indemnizatia si ar trebui sa va lamureasca in acest sens este Agentia de Prestatii Sociale.
[ link extern ] /
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2009
pakos, utilizator
andreia_81 a scris:


(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
…………………………
i) au beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;
....................................

Si acum intrebarea:
Cum este tratata sau interpretata aceasta litera (i)in cazul meu, va rog, daca-am avut cartea de munca suspendata cu art. 54 din Codul Muncii timp de un an, perioada in care am absolvit un Master in Anglia. Poate fi considerat Masterul in Anglia un curs de formare si perfectionare profesionala la care angajatorul si-a dat acordul(spun asta deoarece Masterul a fost din initiativa salariatului)? Ce sa inteleg prin "organizate conform legii" in cazul meu?
Va multumesc.
PS: Care este institutia la noi in Romania de la care as putea primi un raspuns oficial in privinta acestei chestiuni? Primaria? Casa de asigurari sociale? Unde sa pun aceasta intrebare oficial si alte intrebari legate de dosarul de CIC?
Multumesc anticipat


Daca angajatorul dvs si-a dat acordul, iar diploma este recunoscuta in tara atunci se poate lua in considerare aceasta perioada la stabilirea indemnizatiei pentru CIC.
Mergeti la Ministerul Muncii sau la Agentia Teritoriala pentru Prestatii Sociale si intrebati.
Buna, am si eu o intrebare/nelamurire: Sunt insarcinata si ar trebui sa nasc in februarie 2010 si din ianuarie 2010 nu se stie daca vom fi disponibilizati sau nu. Teoretic as putea sa imi iau medical de la acea data, dar daca societatea va fi suspendata eu voi putea sa imi incasez totusi concediul medical de la asigurarile de sanatate? Mentionez ca nu as vrea sa pierd indemnizatia de crestere si ingrijire copil si sunt putin incurcata pentru ca nu stiu cum sa procedez. Angajatorul a fost instiintat si lucrez din octombrie anul trecut, deci as avea 12 luni pline la momentul nasterii.

Multumesc anticipat

Alte discuții în legătură

Indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu anamarianastase anamarianastase Buna ziua, as vrea sa va intreb daca aveti informatii despre noua lege in care optional putem alege cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cami250786 cami250786 salutare, Doresc sa va intreb urmatorul lucru: sotia mea a nascut in septembrie ,iar din 2009 indemnizatia de crestere copil este de 85% din ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? yoli yoli Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 ... (vezi toată discuția)