Ma numesc Camelia si am si eu o problema legata de aceasta indeminzatie pentru crestere copil in cazul celei de-a doua nasteri.
Am o fetita care implineste 2 ani la data de 28.03.2009. In prezent sunt in a doua luna de sarcina. Intrebarea mea este daca mai beneficiez de aceasta indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil, in situatia in care la implinirea celor 2 ani voi avea 7-8 luni de sarcina. Ce pot sa fac in situatia asta, cand am o intrerupere de 1-2 luni?
am citit si am inteles ca nu pot primi indemnizatie decit pt primii 3 copiii! pt al 4-lea pot primi doar concediu fara plata indemnizatiei...
este posibil asa ceva? am inteles eu bine?
Textul de lege care reglementeaza situatia dvs este urmatorul :
Art. 61. - (1) Persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 1 au dreptul la concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului dupa primele 3 nasteri sau, dupa caz, dupa primii 3 copii ai persoanelor aflate in una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (2).
(2) Durata concediului prevazut la alin. (1) este de 3 luni si se acorda integral, o singura data, fiecaruia dintre parintii firesti ai copilului sau, dupa caz, persoanelor prevazute la art. 5 alin. (2), in perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv a varstei de 3 ani in cazul copilului cu handicap.
(3) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.
(4) Perioada in care o persoana beneficiaza de concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile ulterioare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006.
multumesc...
din pacate,am uitat ca legile acestea sint romanesti... adica am de ales: ori ma duc la lucru de cind ma pot ridica din pat dupa nastere,ori stau cu 4 copii acasa si murim de foame...
nu-mi vine sa cred...este revoltatoare aceasta situatie...
Doamna, parerea mea este ca va incadrati in conditiile legale pentru obtinerea indemnizatiei.
1. Numarul copiilor se calculeaza incepand cu anul nasterii 2005, daca ati cerut drepturile in 2006.
2. UK, ca si Romania sunt state UE, carora li se aplica, incepand cu anul 2007 ( anul aderarii noastre la UE) Regulamentele Comisiei Europene nr.1408/71 şi nr.574/72.
Cel mai bine, mergeti la AJPS din judetul dvs si clarificati aceste aspecte cu documentele in fata. Vor trebui completate niste formulare la angajatorul din UK.
Indemnizatie
cami250786
salutare,
Doresc sa va intreb urmatorul lucru: sotia mea a nascut in septembrie ,iar din 2009 indemnizatia de crestere copil este de 85% din ... (vezi toată discuția)