Ma numesc Camelia si am si eu o problema legata de aceasta indeminzatie pentru crestere copil in cazul celei de-a doua nasteri.
Am o fetita care implineste 2 ani la data de 28.03.2009. In prezent sunt in a doua luna de sarcina. Intrebarea mea este daca mai beneficiez de aceasta indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil, in situatia in care la implinirea celor 2 ani voi avea 7-8 luni de sarcina. Ce pot sa fac in situatia asta, cand am o intrerupere de 1-2 luni?
Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 1, respectiv la art. 2, precum si stimulentul prevazut la art. 3 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate in una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (2), dupa data de 1 ianuarie 2006.
deci asa se citeste? adica se iau in calcul numai nasterile de dupa 2006
oare asa sa fie?
multumesc pt incercarea de a ma lamuri!
mi se pare mie sau formularea din cadrul acestei legi este discutabila??
Da, la acest aspect ma refeream. Ca legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia celei penale (mai favorabile).
Cititi si acest alineat:
(2) Se ia în calcul la stabilirea celor 3 naşteri şi naşterea survenită până la data de 31 decembrie 2005 inclusiv, în situaţia în care solicitanţii drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestora după data de 1 ianuarie 2006.
Daca se ia in calcul si nasterile survenite inainte de 31 decembrie 2005 , atunci nu mai beneficiaza de indemnizatia pentru CIC .... asa se deduce din acest alineat.
Revin cu mesajul de joi, in speranta ca am sa obtin niste raspunsuri. Multumesc!
"Buna ziua!
Am mai multe intrebari legate de situatia mea actuala, intrebari la care va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti.
Ma aflu in CIC pentru primul copil nascut la 24.11.07, beneficiind de indemnizatia plafonata de 4000 ron.
In data de 25.11.08 am nascut al doilea copil.
Prima intrebare: in perioada in care beneficiez de indemnizatie pentru primul copil, pot beneficia de o suma suplimetara pentru al doilea copil?
A doua intrebare: dupa ce primul copil implineste 2 ani, care din sumele urmatoare se iau in calcul pentru stabilirea indemnizatiei aferente celui de-al doilea copil (sumele la care voi face referire se incadreaza in ultimele 12 luni dinaintea nasterii celui de-al doilea copil): indemnizatie maternitate aferenta concediului pre si post natal pt primul copil; indemnizatie crestere copil, salariu acordat pt nasterea primului copil (conform contract colectiv munca), al 13 salariu, prima pentru haine?
A treia intrebare: dupa revenirea la serviciu, la implinirea varstei de 2 ani de catre al doilea copil, exista o perioada in care nu pot fi disponibilizata? Mi se poate modifica salariul imediat dupa intoarcerea la serviciu? Pe ce perioada pot beneficia legal de concediu medical pentru diverse afectiuni ale mele sau ale copiilor mei?
Din ce am vazut in practica, pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru cel de-al 2 lea copil trebuie facuta cerere de incetare a platii pentru primul si depus dosarul pentru cel de-al 2 lea copil.
Acum cu noile modificari, daca am inteles eu corect, este o singura indemnizatie dar veti primi alocatia si pentru cel de-al doilea copil.
Legea spune ca veti beneficia de 85% din media veniturilor realizate in cele 12 luni anterioare nasterii copililui. In cazuri ca cel al dvs, cred ca ar fi fost corect sa mergeti in continuare cu aceeasi suma ca indemnizatie.
In ceea ce priveste revenirea la serviciu, pentru o perioada de 6 luni nu veti putea fi concediata pe motive de necorespundere profesionala. La revenire trebuie sa fiti reincadrata pe postul detinut anterior si cu salariul minim cat aveati anterior, tot cu respectarea legii.
Indemnizatie
cami250786
salutare,
Doresc sa va intreb urmatorul lucru: sotia mea a nascut in septembrie ,iar din 2009 indemnizatia de crestere copil este de 85% din ... (vezi toată discuția)