Ma numesc Camelia si am si eu o problema legata de aceasta indeminzatie pentru crestere copil in cazul celei de-a doua nasteri.
Am o fetita care implineste 2 ani la data de 28.03.2009. In prezent sunt in a doua luna de sarcina. Intrebarea mea este daca mai beneficiez de aceasta indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil, in situatia in care la implinirea celor 2 ani voi avea 7-8 luni de sarcina. Ce pot sa fac in situatia asta, cand am o intrerupere de 1-2 luni?
Buna seara, poate beneficia, daca tara in care a lucrat face parte din UE sau Romania are un acord bilateral incheiat cu tara respectiva.
OUG 148/2005:
(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
[.....]
j) au lucrat cu contract individual de muncă în străinătate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state;
Nu conteaza tara unde este nascut copilul, este important ca mama si acesta sa locuiasca in Romania pe perioada acordarii indemnizatiei.
multumesc pentru raspuns.
As mai avea insa o intrebare: acest lucru este valabil si in cazul in care perioada lucrata in afara (e vorba de Austria) se face cu contract de munca in tara respectiva?
Daca cele 12 luni includ atat timp lucrat in Austria cat si timp lucrat in tara, fiecare perioada avand contract separat de munca in tara respectiva, se poate primi indemnizatie in Romania?
Va intreb pentru ca am auzit pareri cum ca acest lucru (primirea indemnizatiei in RO) ar fi valabil numai daca si perioada lucrata afara se desfasoara cu contract incheiat in RO. Persoanele care au spus acest lucru ziceau si ca ar fi totusi posibila obtinerea indemnizatiei in RO daca voi continua sa platesc asigurari sociale (cred) aici in tara.
Sigur ca veti beneficia, chiar daca ati lucrat in Austria.
Este vorba de Regulamentul 1408/71, aplicabil tuturor statelor membre UE:
Perioadele de activitate salarială sau independentă realizate într-un alt stat membru, sunt totalizate şi sunt luate în considerare la stabilirea dreptului la prestaţii familiale (art. 72 din Reg. 1408/71).
Nu sunt sigura, insa cred ca trebuie completat formularul E405 in cazul dvs. Va trebui sa mergeti sa va interesati eventual, in Austria, la autoritatea competenta, care se ocupa de acordarea acestor tipuri de prestatii familiale, sau in Romania, la autoritatea locala care se ocupa de acordarea indemnizatiilor (Agentia Judeteana de prestatii sociale).
Am mai multe intrebari legate de situatia mea actuala, intrebari la care va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti.
Ma aflu in CIC pentru primul copil nascut la 24.11.07, beneficiind de indemnizatia plafonata de 4000 ron.
In data de 25.11.08 am nascut al doilea copil.
Prima intrebare: in perioada in care beneficiez de indemnizatie pentru primul copil, pot beneficia de o suma suplimetara pentru al doilea copil?
A doua intrebare: dupa ce primul copil implineste 2 ani, care din sumele urmatoare se iau in calcul pentru stabilirea indemnizatiei aferente celui de-al doilea copil (sumele la care voi face referire se incadreaza in ultimele 12 luni dinaintea nasterii celui de-al doilea copil): indemnizatie maternitate aferenta concediului pre si post natal pt primul copil; indemnizatie crestere copil, salariu acordat pt nasterea primului copil (conform contract colectiv munca), al 13 salariu, prima pentru haine?
A treia intrebare: dupa revenirea la serviciu, la implinirea varstei de 2 ani de catre al doilea copil, exista o perioada in care nu pot fi disponibilizata? Mi se poate modifica salariul imediat dupa intoarcerea la serviciu? Pe ce perioada pot beneficia legal de concediu medical pentru diverse afectiuni ale mele sau ale copiilor mei?
buna ziua,
am si eu o dilema,va rog daca puteti sa ma lamuriti: am lucrat pina in 16 iulie a.c.in Romania,cu salariul de 1660 ron. de la acea data am inceput sa lucrez in Anglia ca si care assistant intr-un azil. pentru aceasta eu am facut cerere de concediu fara plata de la locul meu de munca din Romania pe o perioada de 3 luni,urmind sa-l prelungesc cu inca 9 luni daca sint multumita de conditiile din Anglia.
problema e ca dupa ce am venit am constatat ca sint insarcinata,acuma am 7 sapt,data probabila a nasterii fiind 4 aprilie anul viitor.
ce sa fac in aceste conditii ca sa beneficiez de indemnizatia pt cresterea copilului? mi se recunoaste contractul meu de munca din anglia?
sau ar fi si varianta sa ma "angajez" la firma unor prieteni din romania incepind cu data de 17 iulie si sa imi platesc singura darile la stat? ce anume ar trebui platit? exista vreo restrictie fiind al 4-lea copil al meu? am auzit ceva cu acordarea indemnizatiei pina la al 3 lea copil...
multumesc!
Indemnizatie
cami250786
salutare,
Doresc sa va intreb urmatorul lucru: sotia mea a nascut in septembrie ,iar din 2009 indemnizatia de crestere copil este de 85% din ... (vezi toată discuția)