avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Ma numesc Camelia si am si eu o problema legata de aceasta indeminzatie pentru crestere copil in cazul celei de-a doua nasteri.
Am o fetita care implineste 2 ani la data de 28.03.2009. In prezent sunt in a doua luna de sarcina. Intrebarea mea este daca mai beneficiez de aceasta indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil, in situatia in care la implinirea celor 2 ani voi avea 7-8 luni de sarcina. Ce pot sa fac in situatia asta, cand am o intrerupere de 1-2 luni?
Cel mai recent răspuns: dteo13 , utilizator 10:53, 27 Noiembrie 2009
Buna ziua.
Daca intre febr si mai 2009 nu ati avut nici un venit profesional supus impozitului pe venit, nu veti beneficia de indemnizatie.
Ar fi trebuit sa aveti venituri si in martie.
Buna ziua,

Incerc sa gasesc un raspuns la intrebarile mele si v-as fi foarte recunoscator daca as putea primi un rapsuns pertinent. Am intrebat contabili, juristi, avocati, fiecare a venit cu o alta interpretare. Problema este urmatoarea: sotia mea urmeaza sa nasca in ianuarie 2010. Este angajata cu carte de munca de peste 12 luni. Ii sunt platite toate darile la stat la zi. Paralel, are un contract de prestari servicii in derulare. Acest contract nu a fost inca inregistrat. Urmeaza sa il inregistreze si sa plateasca impozit de 16%. Potrivit legii, orice venit supus impozitului se va lua in considerare la calculul indemnizatiei de crestere copil, deci si venitul din contract de prestari servicii ("activităţi independente "). Si aici este marea "buba"... este nevoie sa mai plateasca CASS pentru veniturile din acest contract de prestari servicii? Va multumesc!
Trebuie sa plateasca impozitul pe venit. Atat.
Conf legii sanatatii, 95/ 2006, se prevede expres ca se datoreaza contributie la sanatate si asupra veniturilor din activitati independente care se supun impozitarii:

Art. 257. - (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj;
e) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)-d), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.
(3) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a)-d) şi f), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.@
Buna seara, am si eu o intrebare, cred ca puteti sa ne ajutati: nevasta mea e insarcinata, trebuie sa nasca in 2010 aprilie. Lucreaza de 8 ani de zile la o firma, la care are un salariu brut de 720 Ron. Din septembrie salariu brut va fi majorat la 1500 Ron. Din mai multe cauza, poate din octombrie va fi in concediu de boala pina la data nasterii copilului. Intrebarea este:
- cat va primi in timpul concediului de boala/luna
- cat va primi ( indemnizatia pt. cresterea copilului ) dupa nastere
- Legea spune ca indemnizatia pt. cresterea copilului se calculeaza din veniturile impozabile realizate in ultimele 12 luni inaintea nasterii, dar daca ea este in concediu de boala timp de 6 luni, atunci cum se calzuleaza indemnizatia.
Multumesc anticipat pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu anamarianastase anamarianastase Buna ziua, as vrea sa va intreb daca aveti informatii despre noua lege in care optional putem alege cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cami250786 cami250786 salutare, Doresc sa va intreb urmatorul lucru: sotia mea a nascut in septembrie ,iar din 2009 indemnizatia de crestere copil este de 85% din ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? yoli yoli Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 ... (vezi toată discuția)