avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Ma numesc Camelia si am si eu o problema legata de aceasta indeminzatie pentru crestere copil in cazul celei de-a doua nasteri.
Am o fetita care implineste 2 ani la data de 28.03.2009. In prezent sunt in a doua luna de sarcina. Intrebarea mea este daca mai beneficiez de aceasta indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil, in situatia in care la implinirea celor 2 ani voi avea 7-8 luni de sarcina. Ce pot sa fac in situatia asta, cand am o intrerupere de 1-2 luni?
Cel mai recent răspuns: dteo13 , utilizator 10:53, 27 Noiembrie 2009
florians:
1. Intrebarea a fost pusa in octombrie 2008 si a primit si raspuns.
2. Dvs. ce ati dorit cu postarea ei?
buna ziua ,am o verisoara care e insarcinata in 3 luni,de la 2 luni de sarcina,i-a fost foarte rau,(ea lucreaza ca ospatar intr-un fast-food si lucreaza de zi 12 ore sau de noapte 12 ore)si-a luat concedi medical 2 saptamani apoi concedui legal 2 saptamani,acum a trebuit sa mearga iar la servici dar ea se simte rau,poate sa-si iei concediu de risc?tinand cont,caci acolo e mereu miros de mancare,iar noaptea e singura trebue sa si gateasca sau daca este vro lege care obliga patronu sa nu o mai puna sa lucreze de noapte,caci noaptea se simte cel mai rau.patronu a spus ca nu poate sa nu o puna sa lucreze si de noapte.
va multumesc
flory84:

exista o lege care reglementeaza drepturile salariatei gravide si obligatiile angajatorului: este OUG 96/2003, o poti gasi pe net.

aici se reglementeaza :

Art. 19. - (1) Salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) nu pot fi obligate să desfăşoare muncă de noapte.
(2) În cazul în care sănătatea salariatelor menţionate la alin. (1) este afectată de munca de noapte, angajatorul este obligat ca, pe baza solicitării scrise a salariatei, să o transfere la un loc de muncă de zi, cu menţinerea salariului de bază brut lunar.
(3) Solicitarea salariatei se însoţeşte de un document medical care menţionează perioada în care sănătatea acesteia este afectată de munca de noapte.
(4) În cazul în care, din motive justificate în mod obiectiv, transferul nu este posibil, salariata va beneficia de concediul şi indemnizaţia de risc maternal, conform art. 10 şi 11.
Art. 20. - (1) Salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) nu pot desfăşura muncă în condiţii cu caracter insalubru sau greu de suportat.@
(2) În cazul în care o salariată care desfăşoară în mod curent muncă cu caracter insalubru sau greu de suportat se încadrează în prevederile art. 2 lit. c)-e), angajatorul are obligaţia ca, pe baza solicitării scrise a salariatei, să o transfere la un alt loc de muncă, cu menţinerea salariului de bază brut lunar.@
(3) Denumirea şi enumerarea muncilor cu caracter insalubru sau greu de suportat la care face referire alin. (1) sunt stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.@
(4) Prevederile art. 19 alin. (3) şi (4) se aplică în mod corespunzător.

pentru a beneficia de prevederile acestei legi, verisoara ta trebuie sa anunte in scris angajatorul despre starea de graviditate cu atasarea unei dovezi medicale, conform:

Art. 3. - (1) Salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care să le ateste starea.
(2) În cazul în care salariatele nu îndeplinesc obligaţia prevăzută la alin. (1) şi nu informează în scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligaţiile sale prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă, cu excepţia celor prevăzute la art. 5, 6, 18, 23 şi 25.

Art. 7. - (1) În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de către o salariată că se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaţia să înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază îşi desfăşoară activitatea.
(2) De la data primirii înştiinţării medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncă vor verifica condiţiile de muncă ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

verisoara ta sa ia legatura si cu medicul de medicina muncii.
Va multumesc mult.
Kitte a scris:

Marton a scris:

Buna seara, am si eu o intrebare, cred ca puteti sa ne ajutati: nevasta mea e insarcinata, trebuie sa nasca in 2010 aprilie. Lucreaza de 8 ani de zile la o firma, la care are un salariu brut de 720 Ron. Din septembrie salariu brut va fi majorat la 1500 Ron. Din mai multe cauza, poate din octombrie va fi in concediu de boala pina la data nasterii copilului. Intrebarea este:
- cat va primi in timpul concediului de boala/luna
- cat va primi ( indemnizatia pt. cresterea copilului ) dupa nastere
- Legea spune ca indemnizatia pt. cresterea copilului se calculeaza din veniturile impozabile realizate in ultimele 12 luni inaintea nasterii, dar daca ea este in concediu de boala timp de 6 luni, atunci cum se calzuleaza indemnizatia.
Multumesc anticipat pentru raspuns.


In perioada concediului medical va primi un procent din media veniturilor brute pe ultimile 6 luni, la care se adauga anumite taxe. Nu ati precizat in ce concediu medical va intra si nu va pot spune procentul (sunt situatii in care se acorda 100%, altele cu 85% si cele obisnuite sunt cu 75%, inclusiv cel de risc maternal).

Indemnizatia va fi 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni anterioare nasterii copilului, minim 600RON. In lunile in care este in medical are un venit care se ia in calcul la indemnizatie. Nu stiu cat inseamna netul de la 720RON, dar banuiesc ca indemnizatia va fi de 600RON, mai ales ca va avea multe luni de medical. Daca i se majoreaza brutul din septembrie si ea intra in medical, practic nu o va afecta aceasta crestere decat dupa ce revine din CIC.

Sper ca v-am ajutat.

Buna ziua! Multumim pentru raspuns, dar nu am inteles bine.
Deci, daca eu am un salariu de 720 RON brut pina in aug. 2009. Din sept. 2009 va fi majorat la 1500 RON brut si din octombrie 2009 voi fi in concediu de boala ( 85%). De ex. asa se calculeaza indemnizatia?
9x1500( aici voi fi in concediu de boala: 1500x10.5% ( CAS )x85%= 1141 RON - net?? )+
1x1500 ( aici lucrez, deci netul va fi 1081 RON) +
2x720 ( netul e 544 RON - salariu vechi) = 12.439,12/12=1036.59x85%=881.10 RON/luna
Multumim.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu anamarianastase anamarianastase Buna ziua, as vrea sa va intreb daca aveti informatii despre noua lege in care optional putem alege cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cami250786 cami250786 salutare, Doresc sa va intreb urmatorul lucru: sotia mea a nascut in septembrie ,iar din 2009 indemnizatia de crestere copil este de 85% din ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? yoli yoli Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 ... (vezi toată discuția)