Ma numesc Camelia si am si eu o problema legata de aceasta indeminzatie pentru crestere copil in cazul celei de-a doua nasteri.
Am o fetita care implineste 2 ani la data de 28.03.2009. In prezent sunt in a doua luna de sarcina. Intrebarea mea este daca mai beneficiez de aceasta indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil, in situatia in care la implinirea celor 2 ani voi avea 7-8 luni de sarcina. Ce pot sa fac in situatia asta, cand am o intrerupere de 1-2 luni?
Buna ziua, am primit in urma cu doua zile indemnizatia recalculata conform noii legi si am constatat ca este mai mica decat cea pe care o calculasem eu. Baietelul meu este nascut pe data de 4 martie 2008. Incercand sa imi dau seama ce s-a intamplat, am dedus ca pentru stabilirea bazei de calcul pentru indemnizatie, au luat in considerare lunile aprilie 2007 - martie 2008.
Mentionez ca in luna februarie 2008, desi intrasem deja in concediul prenatal, am incasat o diferenta de bani corespunzatoare unei modificari prin act aditional la contractul individual de munca, care s-a aplicat de la 1 ianuarie. Astfel, pe langa indemnizatia de maternitate corespunzatoare lunii februarie, am figurat in adeverinta depusa si cu un mic venit supus impozitarii. Din calculele mele, rezulta ca venitul pe care l-au avut in vedere pentru stabilirea bazei de calcul a fost, atat pentru luna februarie 2008, cat si pentru luna martie 2008, suma aceea mica mentionata mai sus (am verificat si rezultatul corespunde intocmai).
Va rog sa imi confirmati/infirmati urmatoarele:
- pentru stabilirea bazei de calcul, trebuia luate in considerare lunile martie 2007-februarie 2008, sau perioada 4 martie 2007 - 3 martie 2008 dar, in niciun caz, aprilie 2007 - martie 2008
- nu mi-e clar daca pentru luna februarie trebuie luat in calcul doar venitul supus impozitului pe venit sau, conform normelor, si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 4, alin 7 din HG 1025/2006, respectiv si indemnizatia de maternitate.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Trebuiau sa va ia in calcul toate veniturile profesionale realizate, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate in intervalul 4 martie 2007 - 4 martie 2008.
Ma aflu in urmatoarea situatie:
- am copil nascut pe 15.07.2007
- ma aflu in CIC ce se va incheia pe 15.07 a.c.
- sunt insarcinata cu data probabila a nasterii 23-25.09 a.c.
- pe 16.07 a.c. trebuie sa ma prezint la serviciu cu una dintre urmatoarele variante: 1. cerere de reincadrare, urmata apoi de concediul prenatal, la care voi avea deja dreptul la acel moment, sau 2. direct cu concediul prenatal cu incepere din 16.07 a.c., asa cum mi-a sugerat HR-ul firmei, caz in care mi s-a transmis ca nu se face reincadrarea si ca valoarea indemnizatiei pe perioada concediului de maternitate va fi de 85% din salariul minim pe economie.
Precizari:
a. salariul meu de incadrare este superior salariului minim pe economie
b. in prezent, beneficiez de o indemnizatie in cadrul CIC 1 de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni inainte de bebe 1
Intrebari:
1. Pe care dintre variantele de mai sus este bine sa o urmez, cererea de reincadrare sau direct concediul prenatal? (am inteles ca acest lucru este important si in vederea depunerii dosarului pentru CIC 2)
2. Cum se va calcula cuantumul indemnizatiei pe perioada concediului de maternitate? (prenatal si postnatal)
Daca am avut contractul de munca suspendat 1 an cu acordul angajatorului deoarece din initiativa mea am plecat la un master in strainatate iar acum revenita in tara, reiau relatiile de munca(fiind insarcinata in 4luni), cei 85% vor fi calculati doar la veniturile ce le voi obtine de acum incolo pentru urmatoarele 5 luni de munca si sarcina? Nu conteaza deloc veniturile obtinute inaintea plecarii in strainatate la studii daca am plecat cu acordul angajatorului?(mentionez ca, pe perioada studiilor nu am obtinut deloc venituri)?
Indemnizatie
cami250786
salutare,
Doresc sa va intreb urmatorul lucru: sotia mea a nascut in septembrie ,iar din 2009 indemnizatia de crestere copil este de 85% din ... (vezi toată discuția)