avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legea mamelor : indemnizatia de maternitate 85% din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legea mamelor : indemnizatia de maternitate 85% din salariu sau minim 6 mil

As vrea sa stiu noua lege aprobata miercuri ,15 octombrie 2008 , se aplica si pt angajatele care nu platesc impozit la stat (sunt informaticiana ) ?
@Anelie
1. Ca sa beneficiati de CIC si de indemnizatia respectiva, trebuie ca în ultimul an anterior datei naşterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
2. Cuantumul indemnizaţiei de maternitate reprezintă 85% din baza de calcul. Baza de calcul a indemnizatiei se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Pentru calcularea indemnizatie maternitate de 85% din salariu se iau in considerare si veniturile obtinute din serviciile prestate ca PFA?
De exemplu eu lucrez cu norma intreaga intr-o firma (platesc din salariu contributiile la somaj, sanatate, pensii+impozit) si am de 2 ani si autorizatie de PFA. Din venitul obtinut in urma acestei activitati de PFA platesc 16% impozit la stat. Intrebarea este daca cei 85% se vor aplica cumulului de salarii pe ultimele 12 luni + cumulului de venit din activitatea de PFA?
Multumesc pt raspuns!
Ce se întîmplă în cazul în care mama are PFA iar anumite plăţi se fac (cu întîrziere - la traduceri se poate ajunge şî la 6 luni întîrziere) în tîmpul concediului de maternitate (în timp ce se ia indemnizaţia de maternitate)?
Incepand cu 1 ianuarie 2009, indemnizatia pentru cresterea copilului creste pana la 85% din veniturile mamei. Si nu e vorba doar de salariu, ci de media tuturor veniturilor impozabile realizate de mama in cele 12 luni dinaintea nasterii (drepturi de autor, colaborari, inchirieri de proprietati).
In cazul in care am un salar de 1000 Ron si mai am un apartament inchiriat,de unde iau chirie 1000 ron lunar,mi se adauga si banii de pe chirie la calculul veniturilor? sau se calculeaza 85% din salariu?
@milosh
Procentul de 85% se aplica la veniturile realizate prin cumul (salarii + venituri independente PFA).

@rodan
Si la dvs procentul de 85% se va aplica la veniturile realizate prin cumul (salarii + venituri din chirii), numai daca pentru veniturile din chirii platiti impozit pe venit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Noiembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Boatca Elena Boatca Elena Sunt in concediul de crestere a copilului. Stiu ca legea prevede ca persoana care beneficiaza de acest concediu primeste 85% din salariu. Tot 85% din salariu ... (vezi toată discuția)
venituri in calculul indemnizatiei de crestere a copilului andreea36 andreea36 Buna-ziua! Ma intereseaza daca la media veniturilor pe ultimele 12 luni din care se iau 85% pentru calcularea indemnizatiei de crestere a copilului se iau in ... (vezi toată discuția)
Stagiu de cotizare pentru indemnizatie de cresterea copilului ada2113 ada2113 Buna ziua, Va rog daca se poate sa ma ajutati si pe mine. Am contract de munca part time inregistrat la o firma din 2007(din ce a aparut in 2009 am inteles ... (vezi toată discuția)