avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legea mamelor : indemnizatia de maternitate 85% din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legea mamelor : indemnizatia de maternitate 85% din salariu sau minim 6 mil

As vrea sa stiu noua lege aprobata miercuri ,15 octombrie 2008 , se aplica si pt angajatele care nu platesc impozit la stat (sunt informaticiana ) ?
Buna seara!
As vrea sa stiu daca ma incadrez pentru concediul de crestere al copilului in situatia urmatoare, si daca da cum mi se va calcula indemnizatia:
M-am angajat pe data de 19.06.2008 cu CIM pe 8 h, 1000 ron net. In luna iulie am terminat facultatea la cursurile de zi si am luat si licenta. In august am aflat ca sunt insarcinata si am instiintat angajatorul. Voi naste pe 13.04.2009, si atunci se vor implini 10 luni de cand sunt angajata. Pentru cele 2 luni (pana la implinirea celor 12 luni necesare) cum se va calcula indemnizatia?
Astept raspunsurile dvs.
Multumesc anticipat!
Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CIC, trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Perioada luata in calcul va fi 13.04.2008 - 13.04.2009.
Multumesc mult pentru raspuns. Insa mai am o nelamurire. In perioada 13.04 - 19.06 eram studenta la cursurile de zi la universitate, pe care le-am terminat in luna iulie cu licenta. As vrea sa stiu daca aceasta perioada se poate acumula la lunile cat am fost angajata, pentru a acumula cele 12 luni necesare concediului de crestere al copilului. Am citit in Ordonanta de Guvern privind concediul de crestere al copilului, ca in cele 12 luni se pot acumula si alte perioade:
"l) se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii. " Nu stiu daca in cazul meu se poate aplica aceasta prevedere.
Daca nu se aplica, pot sa cotizez pentru cele 2 luni, pentru a beneficia totusi de indemnizatie?

Multumesc anticipat.
Aceasta prevedere nu este aplicabila in cazul dvs, intrucat ea se refera la perioada dupa basolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar.
Pentru acea perioada este nevoie sa faceti dovada realizarii unor venituri profesionale supuse impozitului pe venit (venituri obtinute in baza unui c.i.m. sau venituri obtinute in baza unui contract de prestari servicii etc.).
elis a scris:

Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CIC, trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Perioada luata in calcul va fi 13.04.2008 - 13.04.2009.

Asta nu inseamna 13 luni? Am inteles ca se ia in calcul luna calendaristica efectiv si nu nr de zile lucrate in acea luna. Sau sunt in eroare? :sorry:

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Boatca Elena Boatca Elena Sunt in concediul de crestere a copilului. Stiu ca legea prevede ca persoana care beneficiaza de acest concediu primeste 85% din salariu. Tot 85% din salariu ... (vezi toată discuția)
venituri in calculul indemnizatiei de crestere a copilului andreea36 andreea36 Buna-ziua! Ma intereseaza daca la media veniturilor pe ultimele 12 luni din care se iau 85% pentru calcularea indemnizatiei de crestere a copilului se iau in ... (vezi toată discuția)
Stagiu de cotizare pentru indemnizatie de cresterea copilului ada2113 ada2113 Buna ziua, Va rog daca se poate sa ma ajutati si pe mine. Am contract de munca part time inregistrat la o firma din 2007(din ce a aparut in 2009 am inteles ... (vezi toată discuția)