avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata caldura parti comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata caldura parti comune

am primit factura la intretinere pe noiembrie.eu am ct de apartament dar am constatat ca in factura de la intretinere apar ca plata si tevile de la sist centralizat.n ar fi o problema ca asa e legea dar cei care nu au centrale nu platesc si ei tevile.e corect?eu dau pe tevi 23lei iar cel fara centrala 13lei citirea repartitoareleor.m am adresat verbal administratorului dar nici nu m a bagat in seama.unde pot face o reclamatie?ce pot face?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:24, 26 Noiembrie 2013
buna ziua,
urmaresc de mult discutiile dvs.
am o problema cu caldura pe luna noiembrie si jumatate din octombrie si anume:
firma techen sa facut calculele pentru perioada mai sus mentionatasi mi-au revenit un nr de 363 unitati echiv. 56 lei pentru caldura radiata de calorifere si un nr de 820 unitati echiv 143 lei pentru coloane.
este normal asa?
mentionez ca stau la parter 3 camere, iar la restul apartamentelor de 2 camere au 450 unitati pentru coloane.
este normal asa? cepot sa fac? am intrebat administratorul, am intrebat la firma techem nici un raspuns, ordinul 343/2010 mi-au spus cei de la firma.
ordinul spune ca partile comune de duc pe cota indiviza.
la noi au ajuns partile comune (coloane)sa coste mai mult decat ce a consumat omul in apartament cu caloriferul.
nu avem calorifere pe scara

va multumesc
Si acum sa vin si eu cu o problema care imi da bataie de cateva zile. Am centrala termica de apartament, locuiesc la parter si am 3 camere, tevi verticale neizolate. Intr-un dormitor nu exista teava verticala. Cand am vazut lista de intretinere pe luna decembrie, mi s-a facut rau! Am de plata la caldura (parti comune + tevi) 110 lei. Asta in conditiile in care luna decembrie nu a fost o luna friguroasa. Am vorbit cu administratorul blocului si cu cei de la firma care calculeaza costurile caldurii si am cerut o explicatie. Explicatia a fost naucitoare: 40 lei consum comun si 70 lei tevi, iar cei care locuiesc la parter platesc mai mult ptr ca au tevile mai groase. Mai sa fie!!! Deci, 70 lei ptr 4 amarate de tevi?????????????????? Pai eu ma incalzesc la tevi, sa platesc 110 lei ptr caldura reprezentand 1/2 din factura de gaze??????? Cred ca cei de la ANRSC care au intocmit algoritmul de calcul ptr consumul comun + tevi au innebunit! Ma rog, am vorbit cu vecina de vis-a-vis care este racordata la sistemul centralizat si am rugat-o sa-mi dea nota de consum. Alta lovitura naucitoare!!! Dansa avea la caldura total 180 lei din care: 40 lei consum comun + 90 lei tevi + 40 lei consum conform repartitoare + 10 lei taxa firmei. Am studiat putin nota de consum si am vazut ca la tevi avea 214 unitati, unitati care se inmultesc cu nu mai stiu eu ce pe acolo. Cum se ajunge sa-mi stabileasca nr de unitati pe tevi, atata timp cat pe tevi nu sunt montate repartitoare sau alte aparate /unitati de masurat?

Poate e cineva de aici care sa ma lamureasca in mod clar cum se calculeaza, ptr ca aud diferite pareri, calcule, fapt care ma bulverseaza de tot.



Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2012
jade_0923, utilizator
Unitatile echivalente pe care le aveti alocate dv. si vecinii dv. rezulta in urmatorul mod:
- s-a facut inventarul sistemului de incalzire (spatii comune - coloanele din subsol + calorifere holuri, uscatorii etc, tevi verticale - suprafete radiante diferite in functie de etaj si calorifere interioare). In urma acestui inventar pe tevile pe care le aveti in apartament a rezultat un SET.
- se citeste un repartitor martor montat deobicei pe coloana de caldura din subsol, care da o diferenta de indecsi lunara conforma cu consumul de caldura pe scara.
- se inmulteste aceasta diferenta de indecsi cu SET-ul dv. pentru tevile din apartament si rezulta numarul de unitati echivalente.

Pentru intreaga scara se calculeaza:
- unitatile echivalente, in acelasi mod cu ceea ce v-am descris mai sus pentru spatiile comune;
- unitatile echivalente pentru tevile verticale;
- unitatile echivalente pentru caloriferele din apartamente, pe baza indecsilor dati de proprietarii apartamentelor conectate la sistemul de incalzire centralizat. Trebuie sa va mentionez ca celor care nu dau indecsii din diferite cauze li se estimeaza un consum, iar celor conectati la sistemul de incalzire si care nu au repartitoare li se aloca un numar de unitati echivalente cu maximul celor cu repartitoare. Nu insist prea mult asupra acestui aspect deoarece nu va intereseaza pe dv. in mod direct acest lucru, dar vi l-am aratat la modul general ca sa intelegeti ca absolut niciun apartament din scara nu este scos din calcul;
- se insumeaza toate unitatile echivalente colectate de pe spatiile comune, tevile verticale si caloriferele conectate si prin regula de trei simpla rezulta cate Gcal (calorii) are o unitate echivalenta. Aceasta valoare este diferita de la luna la luna din cauza declararii in mod diferit de la o luna la alta a indecsilor de catre proprietari.

- pentru apartamentul dv. este alocat un numar de unitati echivalente pentru tevile verticale calculat asa cum v-am spus mai sus, pe baza indecsilor repartitorului martor din subsol si a SET-ului tevilor verticale din apartamentul dv.;
- se transform unitatile echivalente in Gcal si se inmulteste cu pretul Gcal.

Asa se ajunge la valoarea care vi s-a trecut pe lista.

Vecina dv. are o valoare mica a consumului individual pentru ca in raport cu caldura emanata de tevi, ea a consumat pe calorifere mai putin, practic le-a tinut aproape inchise sau, oricum, destul de putin deschise.

Daca adunati suprafata tevilor din apartamentul dv., ele se pot constitui intr-un "calorifer" care a si functionat non-stop la capacitate maxima.
Daca nu ar fi fost deloc aceste tevi, dv. ar fi trebuit sa consumati mai mult gaz la CT pentru a obtine aceeasi temperatura in apartament, deci sa aveti o factura mai mare la gaze.

Sigur, ati putea spune ca, oricum, nu s-ar fi adaugat suma platita pentru "tevi". Poate ca da, poate ca nu!
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2012
elga50, moderator
Multumesc ptr raspuns! Nu sunt convinsa ca este 100% corect, dar asta este.
La ce anume va referiti ca n-ar fi corect? Poate as putea sa clarific partea pe care nu o intelegeti.

Alte discuții în legătură

Calcul agent termic dupa repartitoare,atunci cand ai centrala lorentzo12 lorentzo12 buna seara, problema mea este : pe scara unde locuiesc sunt 6 ap. cu centrala si 13 cu contorizare prin repartitoare eu am centrala ,cred ca platesc ... (vezi toată discuția)
Despre noul?/vechi sistem de calcul al caldurii. ndan57 ndan57 Buna ziua, doresc sa ve explic despre ce este vorba la mine in bloc si daca se poate sa discutam... Blocul are 4 nivele cate 10 apartamente pe scara si 5 ... (vezi toată discuția)
Calcul energie termica pentru apartamentele debransate dela sistemul centralizat marius61 marius61 Cum se calculeaza pentru un apartament debransat dela sistemul centralizat cota de energie termica si in ce lege este prevazuta calcularea. Mentionez, pe ... (vezi toată discuția)