avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata caldura parti comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata caldura parti comune

am primit factura la intretinere pe noiembrie.eu am ct de apartament dar am constatat ca in factura de la intretinere apar ca plata si tevile de la sist centralizat.n ar fi o problema ca asa e legea dar cei care nu au centrale nu platesc si ei tevile.e corect?eu dau pe tevi 23lei iar cel fara centrala 13lei citirea repartitoareleor.m am adresat verbal administratorului dar nici nu m a bagat in seama.unde pot face o reclamatie?ce pot face?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:24, 26 Noiembrie 2013
multumesc de raspuns! sunt constienta ca trebuie sa platesc ceva si daca am CT, dar nu mi se pare corect sa platesc mai mult decat cei bransati.

in legatura cu tevile, se tine cont de izolatie sau nu? multumesc
Reglementari orientative puteti gasi in Ordinul 343/2010, daca gasiti, dar cine va va masura parametrii izolatiei? Greu de spus.

Pentru ca este destul de complicat sa iei toate masurile care sa aduca calculul la valori corecte, sunt convinsa ca se va alege metoda cea mai usoara. Aceea de a imparti "dupa ureche" si cum o sa hotarasca cine e mai tare-n gura.
Daca asta este o metoda mai buna decat cea cu repartitoare, atunci sa traiasca bunul-plac, arbitrariul si anarhia!
Metoda nu va potoli spiritele. Daca asta va va multumi pe dv., adica renuntarea la repartitoare, pe altul, calculul la pausal, asa de-a valma il va nemultumi.
Discutiile nu se vor potoli niciodata pentru ca fiecare vrea sa plateasca cat mai putin in dauna celorlalti, fara sa-l intereseze daca este un calcul corect sau nu, fara sa vrea sa stie de nimic....doar ca vrea sa plateasca cat mai putin si daca se poate deloc.

@DariaT,
Eu chiar nu inteleg de ce vrei sa renunti la repartitoare in favoarea unei repartizari pe care o veti stabili probabil in sedinta de astazi.
Pai acest hulit Ord. 343/2010, chiar va avantajeaza pe dvs. prop. cu repartitoare in dauna sa zicem a prop. care au montate CT. Cum va avantajeaza? Prin fortarea firmelor care calculeaza repartizarea costurilor cu incalzirea intr-un imobil sa inventarieze toate corpurile care degaja caldura pe partile comune, precum si a tevilor interioare. Dupa inventariere (inclusiv a celor izolate - da care vor tine cont neaparat, prin aplicarea unor indici de corectie), toate datele respective se introduc in algoritmul de calcul al costului incalzirii pe fiecare apartament.
In opinia mea, mai mult de-atata nu prea se poate face, sau daca se poate face, costurile pentru determinari, masurari si alte asemenea ar costa prea mult ca sa merite, macar incercate.
Asa cum spunea si @elga50, eu prefer o repartizare facuta pe baze stiintifice, decat niste repartizari facute dupa parerile unora care n-au habar despre ce se vorbeste, dor ca constata el ca asa ar plati personal mai putin.

Haideti sa va dau un singur exemplu si termin:
- aseara s-a prezentat un proprietar de la parter (blocul meu) care a reclamat ca s-a infundat canalizarea din baie (chiuveta si cada); cand am terminat programul am mers impreuna in subsol pentru ca numai pe acolo se putea umbla la instalatie si am constatat ca de fapt inghetase acel sifon in forma de U si astfel apa uzata nu mai putea fi deversata in conducta mare. Inghetata bocna, nu gluma; mentionez ca pana acum nu s-a mai intamplat asa ceva din cauza ca in subsol era o temperatura acceptabila, chiar daca conductele de incalzire (distributia) erau izolate; concluzia: datorita renuntarii la incalzirea centralizata de doi ani, in aceasta iarna, datorita temperaturilor extrem de scazute - am avut si minus 25*C, in lipsa ”pierderilor” de la sistemul centralizat, ne aflam in pericol sa inghete pe timpul noptii, chiar si apa potabila nu numai sifoanele;
- de aceea zic ca, iata si aceste pierderi pe care trebuie sa le suportam toti, ajuta la ceva...
multumesc de raspuns! eu am CT si inteleg ca trebuie sa platesc pt tevile verticale, ceea ce nu mi se pare normal e sa platesc mai mult decat cei bransati. mentionez ca nimeni nu a venit sa faca inventarul tevilor - in 2 camere am tevile izolate. cui sa ma adresez? administratorului sau firmei cu care asociatia are contract? multumesc!
Daca inventarul, la nivelul scarii dv., nu a fost facut, atunci firma avea obligatia sa refuze calculul caldurii la acea scara.
Interesati-va la administrator daca totusi a fost facut inventarul si dv. sa nu fi fost acasa sau sa nu fi fost vizitata deoarece parametrii tevilor sa fie identici cu ai altui apartament similar cu al dv.
In plus de asta, izolarea tevilor nu se mai considera la calculul caldurii.

De platit, platiti mai mult numai pentru cazul in care apartamentul cu care va comparati este mai mic si/sau a avut in lunile precedente consum estimat mai mare decat consumul real, iar la declararea indecsilor, prin regularizare, i s-a scazut suma platita in avans in lunile precedente. Se scade si din cota pentru tevile verticale. Situatia va persista pana cand apartamentului respectiv isi epuizeaza creditul .
Ultima modificare: Duminică, 5 Februarie 2012
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Calcul agent termic dupa repartitoare,atunci cand ai centrala lorentzo12 lorentzo12 buna seara, problema mea este : pe scara unde locuiesc sunt 6 ap. cu centrala si 13 cu contorizare prin repartitoare eu am centrala ,cred ca platesc ... (vezi toată discuția)
Despre noul?/vechi sistem de calcul al caldurii. ndan57 ndan57 Buna ziua, doresc sa ve explic despre ce este vorba la mine in bloc si daca se poate sa discutam... Blocul are 4 nivele cate 10 apartamente pe scara si 5 ... (vezi toată discuția)
Calcul energie termica pentru apartamentele debransate dela sistemul centralizat marius61 marius61 Cum se calculeaza pentru un apartament debransat dela sistemul centralizat cota de energie termica si in ce lege este prevazuta calcularea. Mentionez, pe ... (vezi toată discuția)