avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce-i de facut?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce-i de facut?

Asociatie probelma?
1. Lipsa contract pt spatiul in care functioneaza Asociatia (balconul administratorei, care mai administreaza si alte asociatii in acelasi spatiu). Pe listele de plata exista chirie spatiu, platita de locatari pe nr persoane, desi contract nu exista.
2. Lipsa cenzor, listele de plata nu sunt verificate si semnate de acesta.
3. Adunarea generala nu s-a tinut de pe vremea asociatiei de locatari. A existat o tentative de a se tine in oct 2008, din cauza organizarii nu s-a putut tine nici dupa reconvocare, lipsa de cvorum (la prima intrunire simbata ora 17 au fost prezenti 34 din 120, iar la a doua convocare, peste doua saptamani, duminica ora 16 au fost prezenti 17 din 120 proprietari. La sedinta am aflat ca se voia alegerea Comitetului executiv; ordinea de zi nu a fost afisata pentru nici una din cele doua “tentative”
4.Administrator neatestat de Primarie; repartizarea cheltuielilor nu se face conform normelor legale, lucru constatat de Primarie si pus in vedere adm; listele de plata nu respecta norma legala; pentru aceasta adm a primit “indrumare metodologica” de la serviciul specializat al Primariei
5. Lipsa cont bancar pt Asociatia de proprietari
6. Semnarea contractelor in numele asociatiei (de competenta presedintelui asociatiei); detinerea stampilei, ce ar trebui sa fie la presedinte. Ex. semnarea contractului pentru instalare interfon, fara a exista o selectie de oferte si o analiza a oportunitatii instalarii acestuia, in conditiile in care exista restantieri cu sume mari, restante si penalitati. Oare cum vor plati acestia?
7. Penalitati la funizori pt Asociatie ce depasesc valoarea facturii: ex. fact centralei de termoficare Iasi (apa calda si canalizare) pt iulie 2008: 166 ron, penalitati 376 ron
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:09, 26 Octombrie 2008
Dragi colegi de conversatie, sunt de acord cu d-voastra cu plata prin contul asociatiei a intretinerii lunare si respectiv cu plata facturilor catre furnizori, dar ce se intampla cu plata salariilor catre angajati , si acestia trebuie sa aiba un cont personal sau as. de proprietari este de acord sa faca o cheltuiala si sa se vireze bani persoanelor respective pe card?
Dar , ce se intampla atunci cand se sparge o teava la subsol sau o alta reparatie urgenta, se asteapta sa se faca licitatie sa se gaseasca o firma pentru o reparatie minora sa se poata face plata prin banca?Ce se intampla atunci cand se sparge un geam , cum plateste adm.?
Asa cum s-a mai spus , adm. indiferent daca este din bloc sau nu, este angajat cu contract de munca sau nu , el nu are dreptul sa decida ce se intampla intr-o asociatie, el numai indeplineste sarcinile care i-au fost trasate pe baza hotararilor luate prin ad. gen. sau de catre comitet si respecta legea in vigoare, nimic altceva.Nu inteleg cum vine treaba ca adm. nu doreste sa se faca contracte individuale la salubritate? In primul rand adm. este platita/platit de catre asociatie pe un stat de plata si i se plateste impozitul catre stat de catre asociatie ,,girandu-se' cu codul fiscal. Nu stiu ca adm. este angajatul fiecarui locatar sau proprietar in parte, deci domnilor ce doriti sa aveti contract individual la gunoi merge-ti personal la salubritate si faceti contract individual pe baza unei cereri si a unei copii dupa buletin ( DACA VA APROBA), daca locuiti la curte sar putea sa aveti sansa sa va faca contract individual. Ce inseamna nu putem scapa de sobolani si presedintele nu se poate impune in rezolvarea problemei, cred ca este vorba de a putea plati deratizarea, ceea ce este cu totul altceva. Daca presedintele nu se poate impune pentru probleme importante prin a colecta bani pentru a le putea rezolva , cred ca este momentul sa preia fraiele asociatiei o persoana tanara, destupata la minte si o persoana ce poate convinge un pensionar cu pensie mica ca trebuie sa cheltuiasca niste bani pe care nu-i are. Este foarte usor sa stai deoparte si numai sa critici fara sa te implici numai pentru ca ai bani , este adevarat ca muncesti pt.ei dar uneori cei tineri sau cei bogati mai trebuie sa ii mai intereseze si treburile asociatiei unde locuieste. Uneori se poate rezolva problema si fara sa dai bani ci numai participand la o activitate , uneori chiar numai cu o vorba buna.Imi cer scuze daca am jignit pe cineva,nu a fost cu intentie.
Uitati un paragraf din Legea 230/2007, art.23, paragraful 4, citat:"(4) Pentru situaţii speciale sau de maximă urgenţă, adunările generale extraordinare ale asociaţiei pot fi convocate oricând de către comitetul executiv sau de către cel puţin 20% din numărul proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari."
Pe baza acestui articol de lege cei 20% pot schimba soarta unei asociatii, adunare generala si cei 20% pot destitui destul de usor comitetul executiv, presedinte, administrator, etc... credeti-ma, trebui doar citita legea si sa le-o aratati si intr-o forma mai santajista le atrageti atentia ca oricand pot zbura din functii... si, credeti-ma ca de cand ma bag printre babele mele de la bloc si le citez din lege s-a facut liniste!!! le auzi spunand:"nu avem ce face, daca asa zice la lege inseamna ca este legal!!!" ;)
Trebuie putin efort si rabdare si o sa vedeti ca n-or sa se mai poarte cum o fac acuma!
Succes.
adm. a scris:

[...] dar ce se intampla cu plata salariilor catre angajati [...]
- se poate face ridicare de numerar sau se pastreaza din incasarile cash bani pentru salarii;

[...]cand se sparge o teava la subsol sau o alta reparatie urgenta[...]cand se sparge un geam , cum plateste adm.?
- se vor pastra niste bani cash din incasari ca fond de cheltuieli intempestive. de exemplu, la noi la bloc suma asta este de 8 milioane;

[...] nu putem scapa de sobolani si presedintele nu se poate impune in rezolvarea problemei[...]
sa stiti ca uneori presedintele mai trebuie ajutat de proprietari, atat cu cate un sut in fund atunci cat e capos si se face ca nu intelege, dar ajutat si pe bune.
Dragi colegi,
sunt doar un salariat ce traiesc dintr-o leafa de bugetar, mama pensionara, a carei pensie se duce pe medicamente; de-asta chiar ma intereseaza fiecare banut.Unii dintre vecinii mei au pensie mai mare decit salariul meu.Ba mai declara si date false ca sa beneficieze pe iarna de ajutor de la stat pt incalzire. Nu sunt un om cu bani si chiar ma implic. Pensionarii s-au opus sa dea 10 ron pt deratizare, dar au fost "convinsi" sa dea 120 ron pt interfon; sunt restantieri, si urmeaza luni de iarna, cu plati la caldura... daca vom avea, ca la Iasi sunt probleme mari. Avem o vecina cu datorii de 7 luni, cum va mai plati ea 120 in plus? Credeti ca sa implicat cineva in recuperarea datoriilor?
Intreaga asociatie (6 scari, 120 apartamente) are datorii la 31.07. 2008 la apa calda si caldura de 140 454 ron.
Deci: avem datorii la utilitati, la o scara tocmai din 30.11.2008, ne ploua in cap, ne invadeaza sobolanii, igienizare nu s-a facut de 20 de ani, iar prioritatea noastra e interfonul?
Sunt minoritari cei care cunosc legea si se implica; de fapt a ramas aceeasi asociatie de locatari. Asociatia nu are cenzor. La a doua tentativa de adunare general mi s-a propus sa fiu cenzor. Pina la intrarea in legalitate si adunarea gen ma gindesc, cred ca de fapt ei au nevoie de un om care sa le acopere neregulile.
Stiu ce probleme exista cand prea multe personalitati se sufoca la inghesuiala intr-un bloc, dar ceea ce e urat ramane urat! Degeaba se pretinde cate cineva „intreprinzator” gospodar s.a.m.d. Cine se refera la oamenii in varsta ca fiind „mosi si babe” se refera atat la parintii sai, cat si la sine, in viitor. Batranetea e singura certitudine ca traim mult!
Si: cui nu-i place batranetea, ii doresc sa nu o cunoasca!
Daca nu incercam sa ne schimbam mentalitatea nu reusim nici de sobolani sa scapam!
Toata stima, am plecat!

Alte discuții în legătură

Petitei: plata intretinerii in cont bancar dborsanu dborsanu Plata cotelor de intretinere direct in contul asociatiei de proprietari 22/10/2008 23:20 destinatar: Guvernul Romaniei, In plina dezvoltare a tehnicii ... (vezi toată discuția)
Cum pot rezolva o problemă în lipsa unui președinte al asociației simona chirac simona chirac buna ziua ,ma numesc s Simona, locuiesc intr un bloc cu cinci scari,fiecare scara are propria asociatie de proprietari cu presedinte de scara,comitet etc .La ... (vezi toată discuția)
Refuzul administratorului de-a prezenta informatii proprietarilor dorel_dorel dorel_dorel Situatie e in felul urmator: -avem pe cladire de 10 ani o antena a firmei de cablu care plateste lunar 200 Euro chirie =24 000 euro in 10 ani ... (vezi toată discuția)