avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru cresterea copilului, mama eleva
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru cresterea copilului, mama eleva

O mama minora, in varsta de 16 ani, eleva in clasa a X-a la un liceu teoretic (frecventeaza fara intrerupere cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar), necasatorita, tatal nu recunoaste copilul, poate beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?

La iesirea din spital, amamei si a copilului, bunica a fost pusa sa semneze o declaratie pe propria raspundere ca ia copilulu acasa. Acest lucru se numeste ca bunica este tutore sa ca este doar reprezentant legal al minorei ?

As dori sa stiu ce pasi trebuie sa urmez, unde sa ma adresez, ce documente trebuie sa pregatesc in cazul in care mama minora, eleva, beneficiaza de indemnizatie pt cresterea copilului.

In cazul in care mama minora nu beneficiaza de indemnizatie atunci bunica ar putea beneficia de indemnizatie pt cresterea copilului?(bunica este salariata)

Unde ar trebui sa se adreseze bunica pt ca de la primarie a pimit un raspuns foarte evaziv si a fost trimisa acasa, nelamuruita, functioanarele fiind f deranjate de intrebarile adresate.

Va rog sa ma ajutati pt ca familia in cauza, desi salariata nu isi poate permite sa plateasca consultanta unui avocat.

Va multumesc anticipat
Buna ziua! As dori sa stiu daca la noi in Romania poate intra bunica materna in concediu prenatal, sau de crestere a copilului. Eu, fiind mama muncesc, tatal munceste, insa joburile nu ne permit sa parasim locul de munca mai mult de 3 luni.
Asa ca ne-am gandit ca cel mai bine ar fi sa stea cu bebele, mama mea, bunica.
Isi poate depune legal actele pentru asta bunica? Exista vreo posibilitatea sa ramana ea acasa?
1. De concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) nu poate beneficia decat mama care a nascut.


2. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 7
(1) Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.

(2) Stimulentul de insertie prevazut la alin. (1) se acorda si persoanelor beneficiare de concediu pentru cresterea copilului cu handicap in varsta de pana la 3 ani, prevazute la art.2 alin. (1) lit. a), oricand, pe toata perioada.
...

Art. 8
(1) De indemnizatia lunara si stimulentul de insertie prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, in raport cu optiunea exprimata conform art. 2 alin.(1), daca indeplineste conditiile de acordare prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
...

3. Indicatorul social de referinta (ISR = 500 lei).

4. Pentru ca bunica poate sta cu copilul, mama (sau tatal) copilului poate beneficia direct (fara sa intre in concediu pentru cresterea copilului) de stimulentul de insertie de 500 lei lunar,
adica merge si la munca si ia salariu si mai primeste si de la stat 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.

5. Mergeti la Primarie si solicitati lista cu actele necesare pentru a beneficia de stimulentul de insertie.

6. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
buna seara
am si eu o intrebare:daca am 33 ani si sunt eleva la postliceala sanitara de stat pot beneficia de indemnizatie crestere copil.multumesc
1. Depinde de data nasterii copilului si de cand sunteti eleva la zi la scoala postliceala.

2. Prin luna august 2012 spuneati ca aveti un CIM cu timp partial.

3. Spuneti data prezumata a nasterii copilului si ce statut aveti/veti avea in fiecare din cele 12 luni premergatoare nnasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
inca nu sunt insarcinata.doresc sa raman.din sept 2012 sunt eleva.contractul de munca a incetat pe 9.01.2013.

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil, indemnizatie cristeaion cristeaion Fata mea are 25 de ani , este eleva la scoala postliceala , este gravida luna a 7 a . Dupa nastere poate primi indemnizatie pentru ingrijireacopilului pana la ... (vezi toată discuția)
Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului alin1989 alin1989 eu sunt angajat de 3 luni la o firma si recent sotia mia nascut si am bagat prenatal prin facultate,intrebarea mea ar fi daca mai pot sta angajat sau nu sau ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie bogdangabor bogdangabor Buna ziua ! M-am casatorit in luna august 2015. Sotia a intrerupt activitatea la locul de munca in luna iulie si a si terminat studiile postliceale in ... (vezi toată discuția)