avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Care ar fi rezolvarea?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Care ar fi rezolvarea?

Sant cenzor la o asociatie de proprietari. La data de 13.09.2011, ca urmare a hotararii comitetului executiv, presedintele a emis o decizie de concediere a administratorei asociatiei noastre, angajata cu CIM inregistrat la ITM. Luand act de hotararea si decizia luate de catre cei pe care i-am ales sa ne conduca, am solicitat sa vad documentele care au stat la baza concedierii si am constatat faptul ca decizia nu era redactata in conditiile legii, nu se facuse cercetarea prealabila, motivele erau puerile, etc. etc. deci totul era abuziv si ilegal. Am solicitat punctul de vedere al administratorei care mi-a precizat in termeni fermi ca nici nu a fost chemata la discutii de catre membrii comitetului executiv si ca daca nu este reprimita la lucru ne va actiona in instanta, fapt care s-a si produs, ulterior, in perioada legala. Toate aceste aspecte le-am comunicat, in scris, presedintelui comitetului executiv dar atat acesta cat si membrii comitetului, in corpore, au ramas fermi pe pozitie: administratora este demisa! Dar, ulterior, am constatat ca nu fusese radiata din REVISAL si figureaza, in continuare ca si angajata a noastra, cei responsabili de concedierea acesteia avand in noile conditii o alta abordare si anume ca administratora nu a fost demisa ci lipseste nemotivat. Avand in vedere faptul ca avem termen de judecata pt data de 14.08.2012 - si, personal, constientizand faptul ca vom pierde procesul - am incercat sa rezolv, acum, problema, amiabil, in sensul ca administratora vrea sa revina la lucru, renuntand la proces si fara nici o alta pretentie iar comitetul vrea sa o reprimeasca la lucru, DAR FIGUREAZA LA REVISAL CA SI ANGAJATA, IN CONTINUARE, si nu putem acoperi perioada in care aceasta a lipsit de la lucru... Cam asta este situatia. Cum putem rezolva LEGAL aceasta problema delicata?
Cel mai recent răspuns: mira55 , utilizator 21:04, 11 Ianuarie 2012
Aveti dreptate. Eu am luat-o ca si rezolvata problema cu procesul pentru ca in prima postare ni se spune ca administratorul vrea sa renunte la proces si sa se intoarca la munca.
Dar asa cum spuneti dv, "Daca merge inainte, e clar ca va trebui ca toti sa se conformeze hotararii;" si-apoi "Daca opreste procesul.....cum fac? cine cui cere/da banii pe lunile lucrate/nelucrate.", eu sugerez sa se procedeze pe cale amiabila dar ca si cand administratorul ar fi castigat procesul.
Daca tot s-au impacat, de ce sa nu se rezolve acum problema ca si cum acum s-ar fi terminat procesul?
Cum sa rezolve cu plata, cu actele, cu tot?
Exact asa cum ar rezolva daca ar astepta hotararea judecatoreasca ce ar fi obligati sa o respecte. Dora nu or deveni mai isteti, mai invatati cand s-or vedea cu hotararea judecatoreasca in mana!
Cred ca este mai convenabil sa o rezolve acum decat peste 10 luni, un an, timp in care s-ar aduna sume mari de plata pentru aceasta perioada, poate cheltuieli de judecata...

La celelalte nedumeriri si intrebari, eu ca cenzor, le pot rezolva pe toate (si nu ma laud, ci spun doar o realitate). Ganditi-va ca sunt sute de procese in tara, castigate de salariati atat in economia privata cat si la stat, chiar in institutiile statului. Poate-ati auzit ca stau uneori cate doi directori pe functii, unul angajat dupa ce celuilalt i s-a desfacut contractul de munca si unul repus in functie de instanta, cu plata tuturor drepturilor pe perioada cat acesta a avut CIM desfacut...
Nimic nu este imposibil. Cei de la ITM stiu sa indrume.
Sunt cazuri cand au fost gasite persoane lucrand fara CIM si ITM-ul a obligat angajatorul sa le faca CIM pentru cateva luni sau un an in urma cu plata tuturor contributiilor si impozitelor la stat.
De ce intr-o asociatie sa nu se poata?
Poate rezolvand acum se scapa cu cheltuieli mai mici, fara amenzi de la ITM...
Pe cale amiabila, femeia aceea vrea bani pentru lunile in care nu a fost primita la munca fara a i se desface contractul de munca. Cum s-ar rezolva asta? Amiabil adica. Pai sa o plateasca si pe ea din banii proprietarilor, adica proprietarii sa dea bani pentru doua salarii de administrator pentru acea perioada sau.....administratorul care a lucrat fara forme legale sa dea banii inapoi. Adica omul a lucrat si acum se vede dat la o parte si cu banii luati. Ma rog, ar trebui sa vrea si el sa dea banii inapoi. Aici, eu, una, nu stiu cat de amiabil s-ar putea intelege intre ei, ca cineva tre' sa renunte la bani.... :)

Restul, cu ITM-ul, da, se poate rezolva, daca toata lumea se face ca ploua ca in aceasta perioada nu s-a intamplat nimic, dar ramane intrebarea: cine plateste acele salarii pe care le vrea doamna? Vedeti? Aici e buba si eu nu mi-as exprima nicio parere in aceasta dilema.

Doamna vrea sa se razbune pentru necazul care i-a fost provocat, ori cedeaza si nu vrea bani, ori insista ca vrea banii fara proces, ori vrea banii cu proces.
Administratorul inlocuitor ori da banii doamnei desi a lucrat pentru asociatie, ori nu da banii si atunci......
Comitetul decide sa mai fie platita si doamna administratora din banii proprietarilor, caz in care ar iesi cu scandal cu proprietarii, ori.....??? Poate sa scoata bani din propriile buzunare, ca oricum ar da mai putin decat o amenda. Nu stiu daca ITM-ul doar indruma, nu si arde niste amenzi, nu pentru necunoastere, ci pentru ignorarea procedurilor legale pe motiv de "asa vrea muschii mei si mai lasa-ma cu legea", asa cum ne sugereaza utilizatoarea care a deschis topicul.

Sigur, vorbim intre noi, oameni care stiu cu ce se mananca activitatea intr-o asociatie de proprietari.
Cred ca acest dialog si intreaga discutie din acest topic este adresata cu precadere acelora care conduc, administreaza, fac cenzorat in asociatii, sa evite manifestarea orgoliilor si liberul arbitru si sa procedeze asa cum sunt procedurile legale, chiar daca sunt mai anevoioase.

Pentru a plati pe administratorul care a fost suspendat cateva luni, sunt multe solutii si va dau cateva sugestii.
Banii pot fi luati din alte venituri ale asociatiei si nu din contributia proprietarilor.
Se poate discuta cu administratorul sa-si reia activitatea de maine cu un salariu mai mare cu 5% si-astfel isi recupereaza banii in viitor.
Se poate discuta cu administratorul sa nu i se plateasca nimic pentru cat a fost suspendat, asta depinzand si de alte relatii existente intre cei din conducere si administrator.
Se poate discuta cu administratorul sa-si reia activitatea fara nici o pretentie, daca vrea sa munceasca, altfel va fi reprimit la munca, dar peste o luna, doua i se desface contractul de munca cu tot tabietul, respectand legislatia in vigoare. Ce ar prefera oare sa stie ca va lucra in buna intelegere in aceasta asociatie si ca cei din conducere isi recunosc greseala, ramanand prieteni...., sau sa fie angajat si dat afara in cel mai scurt timp cu respectarea legii!?
Aceleasi variante si altele asemanatoare sunt valabile acum ca si dupa ce, eventual, va castiga procesul. Dar se poate discuta cu administratorul ca este posibila si varianta sa piarda in proces.
Sigur ca si cei din conducere pot participa cu o parte din indemnizatia lor sau din premiile la care au dreptul, la plata contributiilor catre stat, daca se ajunge la plata acesotora. Nimic nu este de nerezolvat.

Important este ca cei direct implicati in aceasta ruptura (presedintele si administratorul) sa se inteleaga si sa se accepte. Apoi cei doi si cenzorul vor gasi solutii pentru a rezolva concret fiecare aspect: bani, documente, revisal, declaratii fisc...
Da, sa se inteleaga!
Pai cum sa se inteleaga acestia doi daca administratora a fost data afara si imi inchipui, usor de imaginat, ca acest deznodamant a venit in urma unui sir de hartuieli, cu alte cuvinte administratora nu facea ce voia presedintele, iar presedintele nu stim ce voia, dar putem iarasi sa ne imaginam ca voia lucruri care nu erau tocmai in regula de vreme ce in urma "demiterii" administratorei nici nu a operat in Revisal, ignorand procedurile, ba a mai si "angajat" o dublura pe aceeasi functie, amestecand lucrurile, ca sa nu merg mai departe cu imaginarea unui scenariu.

Cum sa se inteleaga, daca administratora vrea bani pe lunile in care nu a fost lasata sa munceasca si se poate spune asta de vreme ce ea figura pe mai departe in Revisal?

Trebuie sa fii de-o inocenta induiosatoare ca sa-ti inchipui ca reprimita la munca o sa curga lapte si miere si nu vei fi sicanata in continuare, urmarindu-se de data aceasta sa fii data afara cu acte in regula!

Cat despre conditionarea de a fi reprimita la munca fara sa i se dea nimic pentru aceste luni in care a fost data afara nelegal e pe jumatate imoral, santajand-o cu necesitatea de a-si castiga painea.

Singura postura cu adevarat naturala mi s-ar fi parut impacarea daca femeia accepta singura sa vina la munca fara sa pretinda nimic pentru aceste luni nemuncite, iar presedintele ar fi inteles ca ea l-a ajutat sa scape de un necaz destul de mare daca si-ar fi pus mintea cu el la proces. Nu stiu cum asociatia ar fi putut castiga in situatia in care in Revisal ea figura ca angajata, timp in care nu a fost primita la munca. Si nici macar nu s-ar fi putut invoca absentarea ei nemotivata - atatea luni - fara nicio consecinta.

In aceste intrebari pe care le pun am in vedere faptele asa cum ni le-a infatisat cenzora - utilizatoarea noastra.

Hm, sa platesti salarii duble pentru acest rastimp din veniturile asociatiei?! Din veniturile proprietarilor? Sa-i dai un salariu mai mare, tot din buzunarele proprietarilor? De ce asta? Proprietarii au dat-o afara pe administratora sau presedintele? De ce sa nu plateasca el si cu membrii comitetului care au sustinut aceasta actiune, din buzunarele lor?

Nu vreau sa fac divagatii in afara subiectului, dar eu zic ca ar cam fi vremea sa ne gandim mai bine la deciziile pe care le luam si sa platim personal daca acestea sunt gresite, nu sa scoatem castanele din foc cu banii altora.

Nu stiu daca se vor intelege intr-un fel si nici cum si de unde vor fi luati banii, daca vor fi luati, dar zile bune nu va avea, iar incheierea povestii este previzibil. Mai bine lipsa!
Va multumesc frumos tuturor pentru modul serios in care incercati sa gasiti solutii la problema noastra! Si, acum, cateva precizari. Eu am notificat in scris comitetul executiv in legatura cu ilegalitatea lor inca din luna septembrie 2011, la cinci zile dupa ce au decis concediere dar nu m-au luat in seama... Din luna noiembrie, unul dintre membrii com. ex. a fost angajat, cu acte in regula la itm, ca administrator astfel ca in prezent avem doi administratori, ultimul chiar mai bine platit. Initial administratoarea a dorit sa revina la munca fara pretentii, chiar eu negociind revenirea sa, dar membrii com. ex. au inceput sa-i puna conditii severe si doamna si-a schimbat pozitia, acum solicitand bani pentru perioada in care a fost alungata din functie. Este o intreaga telenovela dar eu sper ca in adunarea generala din luna martie proprietarii sa lamureasca problemele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare bani de la cei vinovati mira55 mira55 Comitetul executiv a luat hotararea de a demite -fara temei legal sau aprobarea adunarii generale a proprietarilor dar si in contradictoriu cu opozitia scrisa ... (vezi toată discuția)
Doresc informatii despre schimbarea administratorului cartaya cartaya sunt numit in functia de presedinte al unei asociatii de proprietari din craiova in urna cu cateva zile , conform hotararilor Adunari generale a ... (vezi toată discuția)
Cum se incadreaza fapta a administratorei conform legii? goby goby Este corect ca un administrator de bloc sa depuna banii asociatiei in cont personal, la o banca X fara acordul Adunarii Generale?.Tin sa precizez ca ... (vezi toată discuția)