avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Infiintare magazin
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Infiintare magazin

Buna seara.Vreau sa deschid un magazin de haine si am cateva nelamuriri.Daca lucrez in prezent in alta parte pot sa deschid ca PFA sau I.I. la care sa fiu si angajat part time?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioana nemes , utilizator 15:42, 5 Martie 2019
Magazinul poate functiona 8 ore si sa lucrati dv, dupa orele de program, insa e... excesiv de obositor si nu prea cred ca e avantajos... Chiar nu-mi dau seama cum puteti rezolva... Poate sa infiintati o intreprindere familiala... Sotia, fiind in concediu de crestere a copilului nu cred ca are dreptul... pentru ca aceasta inseamna realizare de venituri si risca suspendarea acestei indemnizatii.

Fie ca pfa fie ca intreprindere individuala legea permite sa angajati pe cineva, chiar si cu timp partial de lucru. Angajand pe cineva rezolvati si problema cu persoana care sa se ocupe de magazin cat timp sunteti la locul de munca unde aveti contract.

Am inteles de la altii ca impozitarea la norma de venit e mai avantajoasa in cazul in care se preconizeaza castiguri mari dar e mai avantajos in sistem real cand castigurile nu sunt foarte mari. Si, inca ceva - dar nu stiu unde in lege scrie: cheltuielile cu salariatii nu se deduc in cazul impozitarii la norma de venit...

Codul 4719 - Comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse nealimentare
Sper ca nu ma insel, dar cred ca acest cod cuprinde toate cele de la grupa 475, deci ar trebui sa fie suficient pentru vanzare de haine noi; pentru haine second-hand e necesar codul 4779 - comert cu amanuntul al bunurilor de ocazie vandute prin magazine

dar daca imi tine cineva locul,pot avea probleme?daca o parte din haine nu au factura le pot vinde?stiti cumva ce procent din venitul ca pfa se ia in considerare pentru credit la prima casa?
Nu cred ca va poate tine cineva locul asa, pur si simplu... si sa vanda - poate fi considerat ca lucreaza ”la negru”

Hainele pentru care nu aveti factura nu le puteti vinde = evaziune fiscala vanzarea marfurilor pentru care nu exista documente justificative. Va trebuie cel putin un borderou de achizitie, pentru ca trebuie sa inregistrati intrarea marfii in gestiune.

Despre programul ”prima casa” nu stiu absolut nimic - imi pare rau, dar nu va pot ajuta in acest sens nici chiar cu informatii generale.
stiti cumva daca registrul de incasari si plati si cel de casa se ia de la ANAF?sau ce acte trebuie pentru magazin ca pfa?
De la Administratia Financiara se cumpara registrul unic de control. Tot aici mergeti cu registrul de incasari si plati si registrul de inventar, snuruite, pentru a fi vizate (e necesara o cerere pentru aceasta)

Registrele nu au regim special si pot fi cumparate de la orice librarie (care comercializeaza, evident).
Registre obligatorii: registrul unic de control, registrul jurnal incasari si plati (cod 14-1-1/b ), registrul inventar (cod 14-1-2/a )

Pentru magazin, in principiu, aveti nevoie si de note de intrare receptie (N.I.R.) In baza facturilor de achizitie a marfurilor intocmiti nota de receptie si constatare diferente (N.I.R.)
In registrul de incasari si plati sunt evidentiate incasarile si platile, in ordine cronologica.

Trebuie sa aveti in vedere prevederile OMEF 3.512/2008 - dispozitii aplicabile persoanelor fizice care desfasoara activitati independente si conduc contabilitatea in partida simpla dar si OMFP 1040/2004 privind alte documente contabile.

Pentru ca vanzarea se face cu amanuntul, catre populatie, aveti nevoie de casa de marcat fiscala.

Informatii (despre documentele contabile) veti afla si aici:
www.avocatnet.ro/content/for...


Alte discuții în legătură

Acte necesare dosar anaf paultrefu paultrefu Am primit acum câteva zile actele de la registrul comerțului pentru o intreprindere individuală(frizerie micuță la țară). Acum am fost la anaf să văd ... (vezi toată discuția)
Pfa - formular 220 + 070 wasssu wasssu 1. Legat de formularul 220, ce trec la punctul II. 9 Document de autorizare? Cand am infiintat pfa-ul am primit certificatul de inregistrare, certificat ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa pet shop laura.c laura.c as dori sa stiu toti pasii pentru deschiderea unui pet shop la tara pe persoana fizica autorizata PFA,cine ma poate ajuta,va rog,multumesc (vezi toată discuția)