avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier cu o victima - sept. 2008
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier cu o victima - sept. 2008

Buna ziua,

Pe 19 sept 2008 am produs un accident de circulatie. O soferita a franat brusc in fata mea in apropierea unei treceri de pietoni (aprox. 30 m pana la trecere), si eu am lovit-o in partea spate dreapta, distrugandu-i roata si puntea spate (aveam 90km/h viteza, eram in localitate). Dupa impact eu am franat si m-am oprit in vreo 20-25 m, iar soferita a continua sa mearga, fara sa franeze, a ajuns pe contrasens (erau 2 benzi pe sens si initial se afla pe banda de langa axul drumului) pe prima banda (cea de langa trotuar) unde a acrosat o doamna care se afla pe trecerea de pietoni. Apoi soferita a virat dreapta a revenit pe sensul de mers normal, a mai mers 70-80 m si s-a oprit intr-o masina parcata langa tropuar, avariind-o. La politie am considerat ca eu sunt vinovat de producerea accidentului, insa in declaratiile date nu s-a specificat nimic de soferita ca nu a franat ca a mai mers inca vreo 100 m cu masina distrusa (pentru ca abia era deplasabila, deci practic eu cred ca ea a accelerat in loc sa franeze). D-na accidentata a fost dusa la spital, s-au constatat fracturi de metatarsiene la mana stanga, si avea buza inferioara sparta. Numai ca dansa a refuzat sa fie operata la mana (dupa spusele ei), si a refuzat sa i se sutureze buza.
Dupa 2-3 saptamani am aflat ca a depus plangere la politie. M-am intalnit cu dansa si am aflat ca doreste 50 mil ca despagubiri. Mie mi se pare exagerat de mult. Mi-a justificat ca mana nu o poate folosi (ca e stangace si ca toata treaba o face cu mana stanga), ca buza inca o doare ff rau. Am intrebat-o de ce a refuzat internarea si interventia chirurgicala si mi-a spus ca nu are incredere in sistemul sanitar romanesc. A fost la IML si mi-a spus ca nu i s-a dat nici o adevrinta (sau nu i s-a spus) cu zilele de spitalizare ii sunt necesare (se poate asa ceva sa nu i se comunice zilele de spitalizare de la IML? care e procedura? se comunica direct la politie sau Parchet?). Dansa nu are un loc de munca stabil, am inteles ca lucreaza fara forme legale fara carte de munca, si cele 50 mil inseamna echivalentul a 2 luni de munca (timp in care zice ca nu a putut sa lucreze).
Am mai multe intrebari:
- legat de accident, se poate sa dau o declaratie la politie, mai detaliata si mai concreta, si se poate sa se considere ca am provocat accidentul, insa ca nu sunt vinovat de accidentarea d-nei (practic soferita nu a franat, cred ca s-a speriat)?
- legat de despagubiri, daca nu ma inteleg cu d-na respectiva asupra sumei si ajungem in instanta, e posibil sa aibe pretentii mai mari (probabil 100 mil), instanta poate sa stabileasca suma pentru daune morale, sau efectiv se supune cererii partii vatamate?
- nu mi se pare normal ca d-na sa evite spitalizarea, sa refuze interventia chirurgicala, si apoi sa vina cu pretentii exagerate la mine! Sunt de acord ca platesc cheltuielile cu spitalul (desi v-am spus, nu ma consider vinovat de lovirea dansei, si nici chiar dansa nu ma considera si o acuza pe soferita), insa pe documente exacte, pe o factura, chitanta, nu pe vorbe.
- este posibil ca cei de la IML sa ii acorde zile de spitalizare mai multe pentru ca d-na a refuzat interventia chirurgicala? Este normal ca cei de la IML sa nu ii comunice cate zile de spitalizare ii sunt necesare?
- legat de permisul meu, este posibil sa mi se suspende? (daca ma inteleg cu d-na inseamna ca permisul nu mi se suspenda? e un caz diferit daca nu ajung in instanta?)

Astept raspunsurile d-tra!

Cu respect,
Marius
Cel mai recent răspuns: JustMe4life , utilizator 14:06, 4 Februarie 2009
Se tot gloseaza pe aceasta tema din septembrie. Inafara faptului ca initiatorul topicului e obsedat de cat il vor costa procedura si despagubirile privind persoana accidentata si ca in acest scop relanseaza periodic discutia nu va ce ar mai fi de spus.
Omul n-are incotro si recunoaste evidenta culpei sale (e cunoscuta insolenta si agresivitatea soferilor de firma carora putin le pasa de daunele aduse vehicolului incredintat si altor vehicule caci oricum masina e asigurata pe numele firmei)
Necazul dansului este rezultatul neglijarii faptului ca inafara de fiare indoite un acccident poate produce si vatamari corporale sau moarte (victime directe sau colaterale) si ca fata de acest aspect dansul si-a materializat potentialitatea oricarui sofer de a deveni pericol socia prin desconsiderarea codului rutier. Daca si-a pierdut serviciul (i s-a suspendat permisul) ar fi cea mai usoara consecinta. Dar pe ce baza sa i se ia sau suspende dreptul de a conduce autovehicole daca indolenta victima (dincate inteleg) nu a declansat nici o actiune sau politia nu a definitivat dosarul de urmarire, daca un astfel de dosar s-a constituit. ?

In consecinta, vazand ca dansul nu se plange ca si-a pierdut serviciul ,deci permisul inteleg ca astepata ceva c intarzaie sa se produca. Adica citarea intr-o instanta pentru vatamarea din culpa a unei persoane fizice !

Ce ne mai tot agasti cu aceste intrebari repetitive ? Erati asigurat dvs personal ? Sau numai masina ?

Oricum procesul , de va fi unulva vizeaza pe dv. Un avocat onest si profesionist va va cere pentru fiecare instanta o suma in jur de 600 -700 €. Cat despre suma ce o veti avea de platit vatamatei, asigurarea dvs(nu a firmei) nu va plati decat ceeace va hotara definitiv si irevocabil instanta ultima ! Chestiunea risca sa se prelungeasca la nesfarsit sui sa va coste mai mult decat va cere victima.

Daca va cheama in instanta dansa si isi mentine pretentiile, eu va sfatuiesc sa incercati sa negociati, despagubiti-o in fata unui notar si stingeti cauza ! daca nu v-a convocat nici o instanta inc nu inteleg de ce tot va invartiti in jurul cozii. Daca nu v-ati pierdut postul si permisul puneti lunar o suma intr-un cont cu dobanda si asteptati Pana se va ajunge la o sentinta veti fi adunat cel putin o parte din suma. (puteti anula procesul chiar si la ultima infatisare daca declarati amandoi instantei ca ati rezolvat conflictul)

Va spun eu ca dupa ce veti plati sumele ce se profileaza o sa va treaca boala apasarii pe ciuperca !!! Si poate ca asta va va salva pe dvs, pe cei dragi si pe cei din jur de necazul unui (Doamne fereste) eveniment mai grav decat mizilicul (complicat ce-i drept ) care va obsedeaza atat.
Ars longa, vita brevis !
Pt d-l intitulat "Corsin":
Nu va obliga nimeni sa cititi (a se citi pierdeti timpul) pe forumuri, sa fiti obsedat de un subiect neinteresant, plicticos pt d-tra. Poate nu stiti care este rolul si definitia unui forum, si asta nu mai e treaba mea. In nici un caz nu va cer d-tra parerea, sfatul si in nici un caz ajutorul! Interventiile d-tra sunt inutile si arata clar gradul de indiferenta al romanilor in general, vis-a-vis de semenii sai. Intrebarile nu va sunt adresate personal, asa ca ignoratile, sau si mai bine, ignorati-ma!
Nu va doresc sa treceti prin 10% din cele prin care am trecut eu, desi sincer va spun, ati merita macar atat! Comentariile rautacioase pe care le faceti, arata cat de superficiale sunt astfel de subiecte pentru d-tra.
Sper doar ca mai exista si oameni de bine in aceasta tara.
petrolul30 a scris:

Pt d-l intitulat "Corsin":
Nu va obliga nimeni sa cititi (a se citi pierdeti timpul) pe forumuri, sa fiti obsedat de un subiect neinteresant, plicticos pt d-tra. Poate nu stiti care este rolul si definitia unui forum, si asta nu mai e treaba mea. In nici un caz nu va cer d-tra parerea, sfatul si in nici un caz ajutorul! Interventiile d-tra sunt inutile si arata clar gradul de indiferenta al romanilor in general, vis-a-vis de semenii sai. Intrebarile nu va sunt adresate personal, asa ca ignoratile, sau si mai bine, ignorati-ma!
Nu va doresc sa treceti prin 10% din cele prin care am trecut eu, desi sincer va spun, ati merita macar atat! Comentariile rautacioase pe care le faceti, arata cat de superficiale sunt astfel de subiecte pentru d-tra.
Sper doar ca mai exista si oameni de bine in aceasta tara.

Draga Domnule,

Admit ca citita in viteza postarea mea anterioara ar putea fi interpretata de rautacioasa. Dar in nici un caz pentu a va culpabiliza ci nici ca sa m aflu in treaba.M-am abonat la topicul deschis de dvs. in speranta ca acesta va incita si pe alti forumisti sa vina cu experiente si invataminte proprii caci in vara anului 2008 m-am aflat in fata unei situatii pe care n-am putut s-o ignor si nici sa nu-mi pese. Pe scurt este vorba de victima unui accident de cirulatie in care dansul, aflat pe trotuar, a fost lovit de o masina care prin ricoseu, in urma unei coliziuni cu o alta, l-a accidentat grav. Distrugerea completa a tibiei si peroneului + incheietura piciorului + fractura de omoplat+stare de inconstienta + trezit la spital neintelegand ce i s-a intamplat. Politia a venit la fata locului, victima a fost transportata la Urgenta Bagdasar unde i s-au facut mai multe interventii pentru salvarea piciorului, fractura de omoplat fiind ignorata caci acel om simplu si cu un defect de vorbire (in plus de o extraordinara gentilete si bun simt) n-a mai vrut sa-l mai deranjeze pe chirurg (un personaj cunoscut de mare spagar , violent si dezagreabil) si cu aceasta problema (fractura s-a asezat cum a vrut Dumnezeu dar in momentul de fata motricitatea bratului este la 75% din normal). Dupa doua luni de spitalizare ( e drept, gratuita, pentru ca omul nu avea asigurare si traia pe unde apuca dar mai mult pe bancile si parcul din jurul pietii Liviu Rebreanu ) Externat in ghips si gazduit in casa parinteasca de fratele sau timp de 1 luna, a fost pana la urma gonit (de frate) si pentru a subsista, s-a intors (intr-o carja recuperata si un baston) in aceeasi piata unde si-a facut veacul dormind sub stele si mancand din ce se mai indurau trecatorii. !! In aceasta stare (cu un picior care de la genunchi in jos era negru si supura) l-am gasit eu in luna ...iulie pe banca de la intrarea in piata.

Cu indiferenta de care ma ''cadorisiti'' am reusit sa-l conving pe acel om sa il transport a spitalul de urgenta Floreasca unde, vazandu-i-se foaia de externare de la Bagdasar i s-a facut o toaletare a plagii si un bandaj si i s-a spus sa mearga la Bagdasar de unde iesise la finele lui Ianuarie.

Am ajuns cu el la chirurgul care-l operase si care, dupa insistenta mea si dupa ce i-am domolit agresivitatea, a acceptat sa-mi recomande pe cineva pentru a i se face o amputare caci nu va pot spune starea in care se afla piciorul sau.(irecuperabil, risc de septicemie fatala)
In acest scop am fost la Asigurarile sociale si i-am platit asigurarea pe 1 an in urma si pana la finele lui 2008 pentru a putea fi internat . Am fost la ICAB(Apa Nova) unde omul lucrase si i-am scos adeverintele de vechime si de cotizare caci cartea de munca îi fusese distrusa de copii fratelui in timpul cat a stat acolo. Cu chiu si vai, dupa investigatii personale am reusit sa aflu ca din fericire are o sora maritata la Focsani si care ignora total starea in care se afla fratele sau.
Intre timp am fost impreuna cu dansul la Udriste la serviciul accidente grave unde (el neputand urca in carje la etajul 4) mi s-a spus ca e un dosar, mi s-a dat numarul si mi s-a spus ca ...s-ar parea ca sunt doi vinovat si ca se asteapta (din decembrie 2007) expertiza medico-legala de la IML. Dar in fapt se asteptau doua expertize caci unul din participantii la coliziune avea la momentul accidentului 1,8 % alcol in sange !!!! Iar pe deasupra se pare ca este si angajat MAI iar sotia... politista !!! (''amanuntul'' cu alcolul in sange l-am aflat dupa ce am cerut propriei mele avocate sa se ocupe de cazul acestui om lovit de soarta. Si tot de la ea am aflat ca respectivul ''alcolizat'' ceruse o noua expertiza caci daca ramanea ca a avut imbibare cu peste la 0,8% alcool in sange i s-ar fi intocmit dosar penal si-si pierdea slujba de MAI. Intelegeti dvs. tarasenia.) Bref , expertiza nu a aparut nici in momentul de fata !(avocata mea are delegatie de la respectivul) Intre timp victima a fost amputata deasupra genunchiului si sper ca se afla tot la sora sa care i-a facut mutatie la Focsani si mi-a spus ca a facut demersuri sa-i obtina o pensie de invaliditate.
Cat despre dosarul de la politie, nu mai am nici o veste (ma aflu in strainatate si am avut o misiune in Africa pt 2 luni) Dar nu cred ca a miscat ( a trecut 1 an de la externarea sa din spital dupa accidentul petrecut in 25 Noembrie ...2007 !

Continui deci sa urmaresc cazuistica accidentelor cu victime tocmai din ''indiferenta care m-a caracterizeaza'' cum ziceti !

Si numai in acest rol de ''asistenta umana'' credeti-ma stimate domn ca am depasit cu mult cele 10 % momente dezagrabile, de neputinta si revolta pe care mi le inspira cazul despre care va vorbesc ! N-am sa-i acuz de nepasare pe miile de romani ce zilnic au trecut pe langa acest om terminat de inconstienta unui sofer si au intors capul caci nu era problema lor !!

Poate de aici provine si nuanta fals rautacioasa de care ma acuzati ! Sunt si eu sofer, din 1973, stimate domn. Am avut si eu accidente (slava Domului n-am vatamat fizic pe nimeni) datorita neasumarii obiective a rolului de criminal potential pe care-l avem fiecare din noi in momentul cand ne suim la volanul unui autovehicol. Daca va-s spune ce m-au costat cele cateva accidente ce le-am produs, in termeni de despagubiri, puncte ''malus'' (vor veni si in Romania se aude) si reparatii de masina apoi sumele ce se avanseaza pe aici mi se par simpatice glume.

La momentul de fata, dupa anii de practica a soferiei si la varsta ce o am va marturisesc ca mai fac uneori prostii(cu viteza pe autostrada) dar ma calmez repede caci amintindu-mi prin ce am trecut (se aprinde un beculet care pana la ultimul accident (1996) n-a functionat.!)
Cum continui sa ma interesez de cazul acelei victime, veti intelege de ce nu ma plictisesc sa urmaresc topicul in speranta de a mai cunoaste si alte cazuri. Pentru ca omul acela n-a fost inca despagubit de nimeni si consider ca cneva trebuie sa se ocupe macar odata in viata de soarta unui batut de soarta.

Deci in aceasta speranta, de cate ori sunt anuntat de o noua interventie in forum, sperand sa mai apara o situatie sau un caz nou, va citesc si pe dvs. Am sa va rog sa intelegeti pozitia mea. Poate rautacioasa dar simtindu-va tanar si navalnic, indirect doresc sa va ajut. Modul in care m-ati admonestat ma face sa-mi doresc sa nu ajung in vreo sitatie de cedare de prioritate sau sa va am in spatele masinii prin Bucuresti sau in Romania. In primul rand pentru ca numai ideea de a ajunge la Politia Romana fie numai si pentru o zgarietura ma horipileaza. Caci din pacate sesizez la dvs. o agresivitate ce nu va va servi pentru viitor daca nu va obiectivati. E foarte posibil ca ea sa se manifeste si cand sunteti la volan (am avut-o si eu si inca ma mai incearca atunci cand observ un partener de trafic agresiv. Noroc ca am reuit sa ma auto educ si sa trag o gura mare de aer in piept caci inafara de bezmetici, in nebunia traficului se afla si oameni cuminti, nevinovati, cu problemele lor, copii sau femei insarcinate. si nimeni nu are dreptul sa le puna viata in pericol pentru ca un inconstient se da mare la volanul unde se crede el Dzeu)

Sa dea Dzeu sa nu vi se intample sa luati pe capota un copil care travereza strada fugind. Am trecut print-o astfel de experinta. Dumnezeu a vrut sa nu se intample mai nimic. N-am sa uit o viata figura mamei iesita din casa vazandu-si copilul cazut in fata masinii mele !

Nu intervin neaparat ca sa-mi dati atentie si deci va contra rog sa ma ignorati !

Rog pe toti cei ce pot sa sa-mi dea un sfat sau o cale de urmat in legatura cu deblocarea situatiei persoanei al carui caz l-am expus sa aiba bunatatea sa acorde atentie acestei rugaminti !

Multumesc iar dlui Petrol, gandul cel bun.

:help:

Buna ziua si bine v-am gasit...

Sunt disperat si am nevoie de ajutor,

Pe data de 31-01-2009 , la coborarea de pe un pod , la 2-300 de metrii am avut un accident rutier cu vatamarea unei persoane care se afla momentan in spital , am fost la dansa la spital si are julituri la piciorul drept si mana stanga dizlocata din umar/omoplat nu stiu exact, in rest se simte bine (atat cat se poate), multumesc lui DUMNEZEU ca nu a fost mai rau.

Circulam pe banda a2a coborand cu 40-50km/h coborand de pe pod (conducand un OLTCIT cu cauciucuri de vara), asfaltul ud/mazga , strada fara lumina publica ,in fata mea o dacie papuc la 2-3 metrii (mentionez ca nu cunosc imprejurimile , era pt prima data cand am mers pe acel drum ) care a franat brusc, am tras de voland dreapta ca sa evit coliziunea si am calcat frana....intrand pe banda 1 , pe trecerea de pietoni insa.... era o doamna pe care nu am vazut-o deloc... #-o am luat'o mai mult pe capota decat am lovit'o , masina sa intors la 180 grade izbinduse de un zid cu toata partea stanga (partea soferului) iar doamna a cazut de pe capota....am coborat repede din masina am sunat la 112 si am chemat salvarea.

Eu nu am decat spoilerul/masca de la bara din fata sparta, in rest nimic , nu am capota indoita sau faruri sparte , nici masca , absolut nimic altceva, nici un semn....

Nu vreau sau caut scuze , dar sunt terminat , am 27 de ani , si nu vreau sa ajung la inchisoare....mai ales ca nu am gresit in viata mea nimanui cu nimic.... :sorry:

As dori sa stiu si eu , dupa ce am fost la politie , am dat declaratii , doamna are martor pe sotul ei, eu am avut pasager in dreapta mea care a vazut tot...mi sa retinut permisul de conducere....am dovada de 15 zile dar degeaba ca nu mai sunt in stare sa conduc....la ce sa ma astept...ce se va intampla cu mine???

Va rog din suflet sa ma ajutati si pe mine...va multumesc anticipat.

Razvan.
Salut Razvan,

Nu cred ca sunt cel mai in masura sa dau sfaturi (subiectul acesta e deschis de mine, deci am trecut si inca mai trec prin ceva similar), insa pot sa iti spun ca trebuie sa fii calm si sa te linistesti. Important e ca doamna sa se insanatoseasca si sa nu ramana cu invaliditati. Mai departe, dansa poate sa depuna plangere impotriva ta, si probabil sa ceara daune materiale. Apoi ramane de vazut daca va veti intelege asupra sumei respective. Daca, insa, va vrea sa te dea in judecata, si nu va dori sa se impace amiabil cu d-tra, la tribunal vei fi acuzat de vatamare corporala din culpa (fara intentie) si daca vei fi gasit vinovat, in cel mai rau caz vei primi o pedeapsa cu suspendare, deci nu te gandi la inchisoare ca nu e cazul (la fel ma gandeam si eu, dar se pare ca nu e asa).
Important e sa te linistesti si sa incerci pe tot posibilul sa o vizitezi si sa o ajuti pe d-na din spital. Stiu ca nu te vede cu ochi buni, posibil ca pe un nenorocit care nu stie sa conduca, insa trebuie sa treci peste asta si sa intelegi ca pana una alta ea, o femeie nevinovata, a cazut victima unui accident produs de tine.

Toate cele bune.

Alte discuții în legătură

Accident cu o motocicleta! massiccio massiccio As avea si eu nevoie de ajutor daca se poate! Luna trecuta am fost implicat intr-un accident cu o motocicleta. Eu am fost cel vinovat de producerea acestui ... (vezi toată discuția)
Accident, cat pot platii daune morale? Ionut_92 Ionut_92 Buna Ziua, In urma cu o luna jumatate am avut un accident nefericit in care eu am fost vinovat, neacordare prioritate deoarece persoana vatamata nu a purtat ... (vezi toată discuția)
Accident rutier AndreiSavescu AndreiSavescu Buna ziua. In data de 4.08.12 am provocat un accident de circulatie nerespectand semnificatia indicatorului Oprire. In urma accidentului a rezultat ranirea ... (vezi toată discuția)