avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier cu o victima - sept. 2008
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier cu o victima - sept. 2008

Buna ziua,

Pe 19 sept 2008 am produs un accident de circulatie. O soferita a franat brusc in fata mea in apropierea unei treceri de pietoni (aprox. 30 m pana la trecere), si eu am lovit-o in partea spate dreapta, distrugandu-i roata si puntea spate (aveam 90km/h viteza, eram in localitate). Dupa impact eu am franat si m-am oprit in vreo 20-25 m, iar soferita a continua sa mearga, fara sa franeze, a ajuns pe contrasens (erau 2 benzi pe sens si initial se afla pe banda de langa axul drumului) pe prima banda (cea de langa trotuar) unde a acrosat o doamna care se afla pe trecerea de pietoni. Apoi soferita a virat dreapta a revenit pe sensul de mers normal, a mai mers 70-80 m si s-a oprit intr-o masina parcata langa tropuar, avariind-o. La politie am considerat ca eu sunt vinovat de producerea accidentului, insa in declaratiile date nu s-a specificat nimic de soferita ca nu a franat ca a mai mers inca vreo 100 m cu masina distrusa (pentru ca abia era deplasabila, deci practic eu cred ca ea a accelerat in loc sa franeze). D-na accidentata a fost dusa la spital, s-au constatat fracturi de metatarsiene la mana stanga, si avea buza inferioara sparta. Numai ca dansa a refuzat sa fie operata la mana (dupa spusele ei), si a refuzat sa i se sutureze buza.
Dupa 2-3 saptamani am aflat ca a depus plangere la politie. M-am intalnit cu dansa si am aflat ca doreste 50 mil ca despagubiri. Mie mi se pare exagerat de mult. Mi-a justificat ca mana nu o poate folosi (ca e stangace si ca toata treaba o face cu mana stanga), ca buza inca o doare ff rau. Am intrebat-o de ce a refuzat internarea si interventia chirurgicala si mi-a spus ca nu are incredere in sistemul sanitar romanesc. A fost la IML si mi-a spus ca nu i s-a dat nici o adevrinta (sau nu i s-a spus) cu zilele de spitalizare ii sunt necesare (se poate asa ceva sa nu i se comunice zilele de spitalizare de la IML? care e procedura? se comunica direct la politie sau Parchet?). Dansa nu are un loc de munca stabil, am inteles ca lucreaza fara forme legale fara carte de munca, si cele 50 mil inseamna echivalentul a 2 luni de munca (timp in care zice ca nu a putut sa lucreze).
Am mai multe intrebari:
- legat de accident, se poate sa dau o declaratie la politie, mai detaliata si mai concreta, si se poate sa se considere ca am provocat accidentul, insa ca nu sunt vinovat de accidentarea d-nei (practic soferita nu a franat, cred ca s-a speriat)?
- legat de despagubiri, daca nu ma inteleg cu d-na respectiva asupra sumei si ajungem in instanta, e posibil sa aibe pretentii mai mari (probabil 100 mil), instanta poate sa stabileasca suma pentru daune morale, sau efectiv se supune cererii partii vatamate?
- nu mi se pare normal ca d-na sa evite spitalizarea, sa refuze interventia chirurgicala, si apoi sa vina cu pretentii exagerate la mine! Sunt de acord ca platesc cheltuielile cu spitalul (desi v-am spus, nu ma consider vinovat de lovirea dansei, si nici chiar dansa nu ma considera si o acuza pe soferita), insa pe documente exacte, pe o factura, chitanta, nu pe vorbe.
- este posibil ca cei de la IML sa ii acorde zile de spitalizare mai multe pentru ca d-na a refuzat interventia chirurgicala? Este normal ca cei de la IML sa nu ii comunice cate zile de spitalizare ii sunt necesare?
- legat de permisul meu, este posibil sa mi se suspende? (daca ma inteleg cu d-na inseamna ca permisul nu mi se suspenda? e un caz diferit daca nu ajung in instanta?)

Astept raspunsurile d-tra!

Cu respect,
Marius
Cel mai recent răspuns: JustMe4life , utilizator 14:06, 4 Februarie 2009
Cu riscul de a ma repetaa, la sfarsitulpostarii mele am scris :

"Nu va culpabilizez si nici nu va arat cu degetul. Ma aflu si eu in aceeasi situatie potentiala in fiecare zi cand ma sui la volan ! Daca realizati cele ce incerc sa va sugerez am mari sperante ca va veti revizui psihologia si pozitia in marea comunitate a soferilor"".

Va urez ca urmarile nefericitei intamplari sa fie cat mai suportabile

Cu simpatie

Corsin

Evident ca sunteti singurul sef la bord. ! Nu v-am cerut sa promitet nimic ! Puteti sa faceti ce doriti dar nu uitati ca indiferent de starea drumurilor, tara , sau alte aspecte generale comprtamentul la volan tine de comportament in societate si regula de a nu incalca dreturile si bunurile altuia. Nu pot sa fac pe lupul moralist pentru ca si eu m-am gasit in aceeasi situatie deci nu va judec ci incerc sa va impartasescniste sentimente si sa va sugerez la ce sa va asteptati. Episodul cu dna inconstienta care nu si-a luat precautiile care sa-i prezerve recursul la justityie nu ma intereseaza. Ca si dvs am avut si eu perioada cnad faceam slalomuri printre masini , depasiri la limita si dorinta de a-mi arata muschii masinii . Orice Toreador e viteaz pana il impunge odata taurul (Hemingway) Cata dreptate avea !

A bon entendeur Salut !
Solutionarea vinovatiei conduc auto se face pe baza unui dosar de cercetare penala care este intocmit de Serviciul de Accidente Grave al Politiei si finalizat de procuror si apoi in instanta, pe baza de hot judec definitiva si irevocabila, cam intre 1 si 2-3 ani. Pentru un deces, instanta acorda familiei despagubiri de 10.000 -15.000 lei in contextul in care sumele asigurate au un plafon maxim de 750.000 euro pe eveniment. Acest prag de despagubire ar urma sa fie dublat incepand cu 2009, cand se estimeaza ca va ajunge la 1,5 milioane euro sau echivalentul in lei conform cursului valutar al BNR la data producerii accidentului.
In lipsa unor criterii legale de determinare a cuantumului daunelor morale, instanta stabileste intinderea daunelor morale, in raport cu gravitatea vatamarilor produse si de intensitatea suferintelor cauzate. Daunele morale stabilite de instanta care judeca in functie de dovezile aduse de reclamant in sustinerea cererilor sale, dar si in baza unor precedente.
Ca ex, pt leziuni necesitand pentru vindecare 90-100 de zile ingrijiri medicale, in urma unui accident de circulatie, un inculpat a fost obligat sa plateasca 10 mil lei (in 2002) = 1000 lei azi (Decizia Sectiei penale, nr.1387 din 14.03.2002) Dar nu aveti... voie sa luati de buna aceasta suma! Ar putea fi mai mare, sau mai mica, in functie de circumstantele producerii accidentului...
Ultima modificare: Joi, 30 Octombrie 2008
trope_doi, utilizator
Multumesc pentru datele concrete specificate in mesajul anterior. Pe langa acele daune paltite banuiesc ca vinovatul a trebuit sa plateasca si cheltuieli judecatoresti.
Nu cred ca in cazul meu, doamna ar fi avut motive sa necesite ingrijiri medicale mai mult de 30 zile. Insa nu sunt in masura sa apreciez. Dansa de vreo 1-2 saptamani nu mai are atele ghipsata, intr-adevar mai are dureri, insa nici la recuperare nu a mers, la un spital de specialitate.
Nu cred ca 10 mil ar fi suficient in zilele noastre, dar nici 50!!! Sper sa mai primesc informatii legate de acest aspect.

Va multumesc!
E posibil sa se ajunga la 50oo lei daune.
RCA nu acopera acest incident, asa cum acopera pagubele materiale?
Din ce stiu: asiguratorul acorda despagubiri pentru prejudiciile de care asiguratii raspund, in baza legii, fata de terte persoane pagubite prin accidente de autovehicule, precum si pentru cheltuielile facute de asigurati in procesul civil; despagubirile se acorda indiferent de locul in care au fost produse accidentele de autovehicule, atat in timpul mersului, cat si in timpul stationarii; despagubirile se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuieli de judecata persoanelor pagubite prin vatamare corporala sau deces, precum si prin avarierea sau distrugerea de bunuri... Daca n-ar fi asa, de ce e indicat sa le oferim eventualelor victime datele de pe polita noastra de asigurare? Daca n-ar fi asa, de ce se spune ca victimele accidentelor de circulatie nu sunt informate ca pot cere datele din polita de asigurare a persoanei care le-a accidentat?
Cu începere de la 1 ianuarie 2007, limitele de raspundere se aliniaza la cele prevazute în legislatia Uniunii Europene, neputând fi mai mici de: echivalentul a 100.000 euro pentru daune materiale; echivalentul a 350.000 euro/persoana pentru vatamari corporale... (evident, de la caz la caz)...
Nu se poate deduce ca si asiguratorul are un cuvant de spus?

P.S. Daca intrati in legatura cu un avocat (macar pt o consultatie juridica - e mai ieftin decat in caz de reprezentare) puteti afla amanunte care sa va fie de un real folos! Avocatul ar trebui sa fie ca medicul de familie: cate unul pt fiecare familie! :)
Bafta!

Alte discuții în legătură

Accident cu o motocicleta! massiccio massiccio As avea si eu nevoie de ajutor daca se poate! Luna trecuta am fost implicat intr-un accident cu o motocicleta. Eu am fost cel vinovat de producerea acestui ... (vezi toată discuția)
Accident, cat pot platii daune morale? Ionut_92 Ionut_92 Buna Ziua, In urma cu o luna jumatate am avut un accident nefericit in care eu am fost vinovat, neacordare prioritate deoarece persoana vatamata nu a purtat ... (vezi toată discuția)
Accident rutier AndreiSavescu AndreiSavescu Buna ziua. In data de 4.08.12 am provocat un accident de circulatie nerespectand semnificatia indicatorului Oprire. In urma accidentului a rezultat ranirea ... (vezi toată discuția)