avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1280 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... De ce nu s-ar trece la monarhie? Vis a vis de ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

De ce nu s-ar trece la monarhie? Vis a vis de nemultumiri si protestele de la Piata Universitatii si Piata Unirii...

Schimbam ceva cu ce?
Aceasta este marea intrebare...

Se poate revizui constitutia si sa se treaca la monarhie.Ramane de vazut insa ce se va vota in caz de referendum...
Apoi, daca vor exista noi proteste deoarece nu ne place monarhia se poate reveni la vechea forma de organizare...

Sunt de acord ca este dificil de facut un referendum pentru monarhie la fel cu sunt constienta ca daca s-ar face, sortii de izbanda ar fi minimi pentru ca populatia nu crede in Rege pentru simplul motiv ca nu au mai trait asa ceva. Cei care-si amintesc acele vremuri sunt putini si nu pot convinge marea masa de beneficiile unei eventuale monarhii.
Cea mai mare parte a populatiei a crescut si s-a format in anii comunismului, concept politic care, stim cu totii, ne-a indobitocit in asa masura incat, la descoperirea democratiei, fiecare a inteles-o si a aplicat-o dupa propria capacitate de intelegere.

Pe scurt, din punctul meu de vedere, toate guvernele de la revolutie incoace nu au facut altceva decat sa se imbuibe din bugetul si bogatiile tarii, sa transforme toate industriile in mall-uri, cazinouri, vile luxoase personale,etc.si sa impovareze din ce in ce mai mult viata populatiei. Cat a fost un os de ros (din 1989 pnain prezent), au impartit cateva mariri de salarii si pensii pentru a nu bate la ochi iar cand s-au terminat rezervele s-a trecut la imprumuturi externe.
De aici incepe bine-cunoscutul balci de-a soarcele si pisica: primim bani doar daca...., primim fonduri doar daca...si uite asa bugetul statului se siubtiaza, datoriile statului cresc, taxele si impozitele cresc, salariile scad, etc, cu consecinta directa a saracirii populatiei care explodeaza.

Datoria externa a Romaniei se apropie vertiginos de 100 de miliarde de euro si va continua sa creasca pentru ca nici-un guvern nu a facut nimic pentru cresterea economica interna. Cine plateste aceasta datorie, noi, si urmasii nostrii pana la a cata generatie?
Coruptia si incompetenta au mers mana in mana inca de pe vremea FSN-ului si ca orice "copii" bine hraniti, au atins dimensiuni colosale la momentul prezent.

O situatie similara in care s-a regasit Islanda (fapt tinut secret de toate sursele media de informare) a scos oamenii in strada care au reusit extraordinara performanta de a demite guvernul si de a organiza alegeri anticipate pentru ca apoi sa inceapa sa lucreze la o constitutie adaptata conform lectiei invatate.
Iata, pe scurt, istoria evenimentelor:
2008. Se nationalizeaza cea mai mare banca din tara. Se prăbuşeşte moneda, bursa isi suspenda activitatea. Ţara este în stare de faliment.

2009. Protestele populare din fata parlamentului fac sa fie convocate alegeri anticipate si provoaca demisia in bloc a primului-ministru şi a membrilor guvernului. Continuă situaţia economica nefavorabila. Printr-o lege se propune rambursarea datoriei catre GB şi Olanda, avand de plată suma de 3.500 de milioane de euro, o sumă pe care toate familiile islandeze sa le plateasca lunar pentru următorii 15 ani, la 5,5% interese.

2010. Oamenii ajung să iasa în stradă şi cer ca aceasta lege sa fie supusa referendum-ului.
În ianuarie 2010, preşedintele refuză să o ratifice şi anunţa că va consulta poporul. La referendum, organizat în luna martie, 93% din voturi au fost impotriva acestei legi. Pentru toate acestea, guvernul incepe o anchetă pentru a rezolva responsabilităţile legale ale crizei. Începe arestarea mai multor bancheri seniori şi directori. Interpol-ul emite un ordin, şi toti bancherii implicati pleaca din ţară.

În acest context de criză, se alege o adunare pentru a elabora o nouă constituţie, care să includă lecţiile învăţate în urma crizei şi pentru a o înlocui pe cea curenta, o copie a constituţiei daneze. Pentru a face acest lucru, se merge direct la poporul suveran. Se aleg 25 cetăţeni fără afiliere politică, din 522 care si-au depus candidaturile, pentru care era necesar sa fie majori şi sa aiba sprijinul a 30 de persoane. Adunarea constituţională isi începe activitatea în februarie 2011 si prezinta un proiect de constituţie bazat pe recomandările poporului din diverse reuniuni din întreaga ţară. Noua constitutie trebuie să fie aprobata de către actualul Parlament şi de cel care se va forma după alegerile legislative.

Aceasta este scurtă istorie a Revoluţiei din Islanda: demisia guvernului în bloc, naţionalizarea băncilor, un referendum pentru a permite oamenilor să decidă cu privire la deciziile economice, închisoare pentru cei responsabili de criza şi rescrierea constituţiei de către cetăţeni. S-a menţionat acest lucru în mass-media europeană? S-a comentat cu privire la acest lucru in talkshow-urile politice? S-au văzut imaginile de la aceste evenimente la televizor? Bineînţeles că nu. Islandezii au fost în măsură să dea o lecţie pentru toată Europa, să se impotriveasca intregului sistem şi sa ofere o lecţie de democraţie intregii lumi.
[ link extern ] /
Islanda are cea mai veche democratie parlamentara din lume – parlamentul Islandei (Althingi) care a fost infiintat in anul 930 si are 63 de membri, alesi pentru un mandat de patru ani iar puterea legislativa este exercitata de un parlament unicameral. Adevarat ca este o tara mica cu aproximativ 320.000 de lociuitori dar au stiut sa isi impuna punctul de vedere.
În iunie 2010 s-a aprobat, în premieră mondială, o lege a libertății de informare care prevede dreptul cetățenilor de a şti toate acțiunile pe care le desfășoară guvernul și care protejează jurnaliștii. Acum se lucrează la o nouă Constituție, prima din istoria umanității elaborată direct de către cetățeni, prin reprezentanți au societății civile.

[ link extern ] /
Dezbaterile in ceea ce priveste constitutia se face pe internet (o premiera mondiala) chiar prin conturile de Facebook, site social pe care doua treimi din populatie are cont si participa activ cu propuneri si solutii.
[ link extern ]
Inca mai am convingerea ca putem rasturna si noi situatia in favoarea noastra dar avem nevoie de reprezentanti reali, curati care sa sustina dreptul la o viata decenta a romanilor.
L.C.
Astazi, dupa 10 zile, Casa Regala a Romaniei a dat primul communicat de presa referitor la evenimentele ce au loc de atatea zile in Tara si in strainatate.
Asa este. Casa Regala blameaza clasa politica pentru lipsa de reactie si este alaturi de romanii care si-au pierdut increderea.
Comunicatul Casei Regale: [ link extern ] /
Sa vedem cand va catadicsi presedintele sa ne vorbeasca...
L.C.
mirela741 a scris:

Ar fi o alternativa viabila in alte conditii ! Se pare ca acum nu e momentul....Si daca nu e momentul acum...atunci cand?! Cred ca este un cerc vicios...si de gena balcanica.....


Da, aceste intrebari ar trebui sa si le puna fiecare roman.

Din moment ce este clar ca nu se va schimba nimic in urmatorii 10-15 ani in Romania daca vom avea presedinti, fiecare ar trebui sa se gandeasca ce schimbare majora s-ar putea face.
Romania are nevoie sa se integreze cu adevarat in Europa si nu doar cu numele...
Presedintele sau regele ar fi reprezentantul poporului...

Este clar ca in Romania nu merge ceva si fara schimbari fundamentale nu ajungem nicaieri.
In Romania totul graviteaza in jurul presedintelui si la alegeri intotdeauna vor exista probleme.


Un referendum este momentul sa fie incercat deoarece este un moment de rascruce si este problema romanilor sa isi alega singuri soarta.Este dreptul lor sa decida si cum vor decide.De aceea exista democratia...
Insa, in prealabil ar trebui sa existe si o informare a cetatenilor ca sa stie despre ce este vorba si sa voteze in cunostiinta de cauza si nu in raport de faptul ca le place cum suna un cuvant mai mult decat altul.

Trebuie sa ne gandim mai departe decat la schimbarea presedintelui si a guvernului actual, trebuie sa ne gandim cum sa facem sa schimbam cu adevarat ceva ce se merita a fi incercat sa fie schimbat intrucat este clar ca din 90' pana in prezent lucrurile nu au evoluat prea mult...si prognozele in cazul in care nu se va schimba nimic nu sunt deloc optimiste...

Este de semnalat si faptul ca in 90' Romania nu mai avea datorie externa...si acum...are...datorie care a inceput din 1990.
Guvernul trebuie sa isi faca treaba in mod serios si nu sa schimbam guverne pur si simplu...pentru a inlocui oameni si nu situatii...

Un alt avantaj cu regele ar fi ca nu ar putea sa mai zica nimeni ca se implica in justitie si ca ar ajuta pe unul sau pe altul asa cum au tot fost suspectati toti presedintii Romaniei pana in prezent.
Pentru ca economia sa functioneze are nevoie si de sprijinul justitiei.
Ultima modificare: Duminică, 22 Ianuarie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Laura Ciobeica a scris:


Sa vedem cand va catadicsi presedintele sa ne vorbeasca...


Mi-am adus aminte de o pancarta din Piata Universitatii:
EBA, tatal tau nu vrea sa vorbeste cu noi!

Ne va vorbi cand va avea un iepuras in joben: ceva compromitator despre conducatorii opozitiei, ca sa ne arate cu cine vrem sa il schimbam. Asa a facut si la confruntarea finala cu Mihaela, dragostea mea. Nu s-a mai tinut cont de faptul ca opozitia avea un plan coerent pentru tara si avea si oameni sa il puna in aplicare pentru ca a stiut cand sa spuna: Nu mai ziceti de mine ca nici ala nu-i mai breaz.
Si ne-a coplesit lehamitea.

Eu cred ca visam frumos in topicul acesta, ceea ce e foarte bine. Oamenii care nu (mai) pot sa viseze sunt condamnati sa le planga sufletul in fiecare zi.

Alte discuții în legătură

Referendum pentru monarhie si democratia.ar vrea poporul sa fie intrebat despre schimbarea formei de guvernamant? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In conditiile actuale ar vrea poporul sa fie intrebat daca doreste sau nu schimbarea formei de guvernamant din republica in monarhie? Ce ar raspunde poporul ... (vezi toată discuția)
Referendum pe forma de guvernamant ContSters257414 ContSters257414 daca tot se lucreaza la modificarea constitutiei (se schimba din temelii, s-a promis), nu credeti ca ar fi oportun ([b]SI NORMAL[/b]) sa fim intrebati, prin ... (vezi toată discuția)
Statutul legal al "statutului casei regale" a romaniei Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]1.[/b] Sunt republican convins. Consider ca republica este singura forma de guvernare compatibila cu demintatea umana si secolul in care purtam discutia. ... (vezi toată discuția)