Sunt de acord ca este dificil de facut un referendum pentru monarhie la fel cu sunt constienta ca daca s-ar face, sortii de izbanda ar fi minimi pentru ca populatia nu crede in Rege pentru simplul motiv ca nu au mai trait asa ceva. Cei care-si amintesc acele vremuri sunt putini si nu pot convinge marea masa de beneficiile unei eventuale monarhii.
Cea mai mare parte a populatiei a crescut si s-a format in anii comunismului, concept politic care, stim cu totii, ne-a indobitocit in asa masura incat, la descoperirea democratiei, fiecare a inteles-o si a aplicat-o dupa propria capacitate de intelegere.
Pe scurt, din punctul meu de vedere, toate guvernele de la revolutie incoace nu au facut altceva decat sa se imbuibe din bugetul si bogatiile tarii, sa transforme toate industriile in mall-uri, cazinouri, vile luxoase personale,etc.si sa impovareze din ce in ce mai mult viata populatiei. Cat a fost un os de ros (din 1989 pnain prezent), au impartit cateva mariri de salarii si pensii pentru a nu bate la ochi iar cand s-au terminat rezervele s-a trecut la imprumuturi externe.
De aici incepe bine-cunoscutul balci de-a soarcele si pisica: primim bani doar daca...., primim fonduri doar daca...si uite asa bugetul statului se siubtiaza, datoriile statului cresc, taxele si impozitele cresc, salariile scad, etc, cu consecinta directa a saracirii populatiei care explodeaza.
Datoria externa a Romaniei se apropie vertiginos de 100 de miliarde de euro si va continua sa creasca pentru ca nici-un guvern nu a facut nimic pentru cresterea economica interna. Cine plateste aceasta datorie, noi, si urmasii nostrii pana la a cata generatie?
Coruptia si incompetenta au mers mana in mana inca de pe vremea FSN-ului si ca orice "copii" bine hraniti, au atins dimensiuni colosale la momentul prezent.
O situatie similara in care s-a regasit Islanda (fapt tinut secret de toate sursele media de informare) a scos oamenii in strada care au reusit extraordinara performanta de a demite guvernul si de a organiza alegeri anticipate pentru ca apoi sa inceapa sa lucreze la o constitutie adaptata conform lectiei invatate.
Iata, pe scurt, istoria evenimentelor:
2008. Se nationalizeaza cea mai mare banca din tara. Se prăbuşeşte moneda, bursa isi suspenda activitatea. Ţara este în stare de faliment.
2009. Protestele populare din fata parlamentului fac sa fie convocate alegeri anticipate si provoaca demisia in bloc a primului-ministru şi a membrilor guvernului. Continuă situaţia economica nefavorabila. Printr-o lege se propune rambursarea datoriei catre GB şi Olanda, avand de plată suma de 3.500 de milioane de euro, o sumă pe care toate familiile islandeze sa le plateasca lunar pentru următorii 15 ani, la 5,5% interese.
2010. Oamenii ajung să iasa în stradă şi cer ca aceasta lege sa fie supusa referendum-ului.
În ianuarie 2010, preşedintele refuză să o ratifice şi anunţa că va consulta poporul. La referendum, organizat în luna martie, 93% din voturi au fost impotriva acestei legi. Pentru toate acestea, guvernul incepe o anchetă pentru a rezolva responsabilităţile legale ale crizei. Începe arestarea mai multor bancheri seniori şi directori. Interpol-ul emite un ordin, şi toti bancherii implicati pleaca din ţară.
În acest context de criză, se alege o adunare pentru a elabora o nouă constituţie, care să includă lecţiile învăţate în urma crizei şi pentru a o înlocui pe cea curenta, o copie a constituţiei daneze. Pentru a face acest lucru, se merge direct la poporul suveran. Se aleg 25 cetăţeni fără afiliere politică, din 522 care si-au depus candidaturile, pentru care era necesar sa fie majori şi sa aiba sprijinul a 30 de persoane. Adunarea constituţională isi începe activitatea în februarie 2011 si prezinta un proiect de constituţie bazat pe recomandările poporului din diverse reuniuni din întreaga ţară. Noua constitutie trebuie să fie aprobata de către actualul Parlament şi de cel care se va forma după alegerile legislative.
Aceasta este scurtă istorie a Revoluţiei din Islanda: demisia guvernului în bloc, naţionalizarea băncilor, un referendum pentru a permite oamenilor să decidă cu privire la deciziile economice, închisoare pentru cei responsabili de criza şi rescrierea constituţiei de către cetăţeni. S-a menţionat acest lucru în mass-media europeană? S-a comentat cu privire la acest lucru in talkshow-urile politice? S-au văzut imaginile de la aceste evenimente la televizor? Bineînţeles că nu. Islandezii au fost în măsură să dea o lecţie pentru toată Europa, să se impotriveasca intregului sistem şi sa ofere o lecţie de democraţie intregii lumi.
[ link extern ] /
Islanda are cea mai veche democratie parlamentara din lume – parlamentul Islandei (Althingi) care a fost infiintat in anul 930 si are 63 de membri, alesi pentru un mandat de patru ani iar puterea legislativa este exercitata de un parlament unicameral. Adevarat ca este o tara mica cu aproximativ 320.000 de lociuitori dar au stiut sa isi impuna punctul de vedere.
În iunie 2010 s-a aprobat, în premieră mondială, o lege a libertății de informare care prevede dreptul cetățenilor de a şti toate acțiunile pe care le desfășoară guvernul și care protejează jurnaliștii. Acum se lucrează la o nouă Constituție, prima din istoria umanității elaborată direct de către cetățeni, prin reprezentanți au societății civile.
[ link extern ] /
Dezbaterile in ceea ce priveste constitutia se face pe internet (o premiera mondiala) chiar prin conturile de Facebook, site social pe care doua treimi din populatie are cont si participa activ cu propuneri si solutii.
[ link extern ]
Inca mai am convingerea ca putem rasturna si noi situatia in favoarea noastra dar avem nevoie de reprezentanti reali, curati care sa sustina dreptul la o viata decenta a romanilor.
L.C.