Pt decaderea monarhiei este vinovat comunismul .........si..... rusii . Apoi timp de ani buni, puterea post decembrista I a refuzat Regelui dreptul de a intra in Tara......cum sa castigi un popor de partea ta cand nu ti se da sansa sa l conduci?! Sau sa te vada.....sau sa te implici in activitatea politica.....
Eu zic ca problema iesitului in evidenta este....relativa......si cred ca Mihai I a iesit in evidenta prin viata sa modesta pe care a dus o si o Duce.....si prin faptul ca atunci cand a trebuit sa sacrifice ce altii poate ar numi putere azi si de care se tin cu dintii, a facut o si nu pentru nu stiu ce beneficii sau alungat si hulit de pop or ci pentru ca tinea la acesta si intrevedea tragedia mai mare care ar fi urmat daca nu abdica....
Nu dle. avocat , cu tot respectul el nu este in stare sa lupte si mai mult decat atat face parte dintr-o lume atat de indepartata de noi , care face parte dintr-un trecut frumos si dulceag si apus , pentru unii si atat de urat si had pentru altii , care au suferit cu adevarat , de exemplu, atunci cand s-a dat foc ostasilor Armatei Romane.
Exista multe "aprecieri" si ironii ale unor contemporani in acele vremuri cu ex-regele Romaniei si ale unora actuali , fapte istorice , care cu tot respectul , nu le sustin optiunile.
Un vechi regalist cu functie importanta in acea Armata Romana , nu face decat sa constate in prezentul nostru ceva , care constatare este exact aidoma cu "prestatia" regala
In rest este dreptul oricui sa viseze !
Despre competenta celor doua [Editat] care vor sa ocupe functiile in stat si la care va referiti mai sus , nu am auzit nimic sau poate cineva doreste sa ne-o exemplifice in legatura cu vreo intitativa legislativa a lor sau cu ceva important pentru tara facut de actre acestia.
Probabil ca lor si altora ca ei , dar cu o mare dorinta de a ajunge la "cascaval" si de a da din gura vechile si atat de necunoscutele minciuni electorale , li se aplica sloganul modificat pentru a-i caracteriza cel mai bine:
"Latrai" din Romania uniti-va!
Probabil si aceste situatii sunt discutabile.....avand in vedere contextul politic de atunci, mult prea tanara varsta a Regelui, influenta politica a lui Antonescu, razboiul si urmarile lui, si suflul din greu in ceafa al rusilor.....
Insa cred ca discutia deviaza in stilul nostru balcanic....
Azi, in Romania monarhia instaureaza anarhia... ”Baroni” avem, ceva ”lorzi” gasim... Ne mai trebuie niste conti... sau... nu... boieri - d’astia avem nevoie si... avem... Avem si beizadele (hranite cu apa plata si bezele) :yes:
O punem de-o monarhie! Ce facem cu partidele politice? :hm: Le transformam in... bresle! Si nu ne dezmintim: vom avea o monarhie originala!
Regele nu va dori sa ”ia fraiele” statului... Majoritatea romanilor nu doresc monarhie - si nu doar pentru ca n-au idee ce inseamna. Monarhiile europene au un ”avantaj”, sa zicem: sunt neutre. N-am sa le ”analizez” rand pe rand - fiecare poate vedea diferenta...
*
Comunism? Valeu! A scos-o! Cine doreste comunism sa de-a o tura in Coreea de Nord si-apoi mai discutam... Adica, abia ne-am castigat dreptul la proprietate privata (printre altele) si cineva vrea sa treaca, din nou, mijloacele de productie (si nu numai) in ”proprietatea clasei muncitoresti” :slap: Mai incolo, acu’ n-am timp.
N-are relevanta faptul ca ”ideea in sine” e buna! O idee care nu poate fi pusa in practica e inutila.
Sa zicem ca devine RO monarhie... Si cand o muri regele ce facem? Ce ”os domnesc” gasim? Cautam in mausolee?
*
Ce sa schimbam stim; nu stim, insa, cum sa schimbam... Parerile, convingerile, sunt mult prea impartite... Ce-ar fi sa schimbam cu... dictatura militara? :thumbup: Daca tot vrem sa ne jucam... macar stim o treaba.
**
Imi place ce scrie cearls: reducand presedintele la un obiect:
chiar daca n-avem pe moment cu ce-l schimba, out!
Asa e, dar... cu unele exceptii. :D
Discutia nu este deviata dna. cand ne referim la fapte consemnate de istorie , la aprecieri ale unor contemporani ai acelor vremuri [Editat - calificative injurioase] , dar si povestite de oameni mult mai in varsta , cei mai multi dintre ei dusmani inversunati ai comunismului.
Eu va respect ideile si simpatiile , dar aceasta nu inseamna ca pot fi de acord cu ele , situatie valabila si pentru dvs , cand va referiti la ale mele.
Adevarurile trebuie scrise/spuse si primite ca atare , chiar daca unele au sau pot avea o doza inerenta de subiectivism.
Scria Kurt Vonnegut in "Abatorul nr. 3"
"Vreau sa am seninatatea de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba , curajul de le schimba pe cele pe care le pot schimba si intelepciunea de a le distinge intotdeauna"
"God grant me the serenity to accept the things I can not change , courage to change the things I can , and wisdom to allways tell the difference"
Va multumesc pentru intelegere !
Edit later :
Pe de alta parte acele sloganuri cu monarhia care salveaza tara sau cu regele va apara de comunism constituie doar o propaganda de cea mai ieftina speta , amintind de o alta din "timpuri rosii" , mai apropiate .
Am citit ceva istorie , am trecut multi dintre noi de varsta pubera , am absolvit de mult cele 8-10 clase si mai ales , nu am luat diplome la facultati neacreditate sau contra ceva.
Precizare :
Referirea de mai sus este facuta cu privire la credibilitatea sloganurilor despre care facut vorbire mai sus .