avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... De ce nu s-ar trece la monarhie? Vis a vis de ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

De ce nu s-ar trece la monarhie? Vis a vis de nemultumiri si protestele de la Piata Universitatii si Piata Unirii...

Schimbam ceva cu ce?
Aceasta este marea intrebare...

Se poate revizui constitutia si sa se treaca la monarhie.Ramane de vazut insa ce se va vota in caz de referendum...
Apoi, daca vor exista noi proteste deoarece nu ne place monarhia se poate reveni la vechea forma de organizare...

Din nou , cu tot respectul , neincrederea in clasa politica este justificata si justificabila.
Dar de ce un rege in varsta , venit parca din vremuri demult apuse , cu probleme de sanatate evidente , fara posibilitatea reala de a fi un factor de echilibru , cu un trecut nu tocmai favorabil , o persoana care niciodata nu a dat dovada de curaj si de spirit de sacrificiu , poate fi mai credibil ?
Din nefericire , dupa opinia mea , nu exista nimic care sa il recomande , dar nici sa il faca mai presus din punct de vedere politic decat politicienii actuali , decat eventual faptul ca nu este corupt.
Este putin , este mult ?
Nu stiu , dar sigur , este insuficient , mai ales fata de perceptia generala a populatiei.
Poate , cu alte "personaje" monarhia ar fi fost o solutie.
In privinta "balcanismului" , ca ne place sau nu , el ,face parte din foarte multi romani si de aceea trebuie avut in vedere.
Dar totusi , sa stabilim :
Nu "balcanismul" sau spiritul nostru , de multe ori , gregar sunt cele care determina sau nu necesitatea restaurarii monarhiei.
Nici macar vreo necesitate istorica .
De multe ori , atunci cand avem probleme si exista probleme reale , ne gandim la solutii fie nerealiste , fie la ce am dori noi sa se intample.
Da , avem dreptul sa fim optimisti ("Dum spiro , spero") , dar avem si dreptul la un realism de multe ori suparator sau insuportabil , dar poate , intr-un final fericit , aducator de beneficii.
De multe ori se spune - si pe drept cuvant - ca "popoarele care isi uita istoria , sunt codamnate sa o repete".
Istoria insasi a demonstrat-o de atatea ori.
Eu , personal cred in solutii realizabile , chiar daca eu ca persoana , poate in interiorul meu , as dori altceva( N.B. - referirea este doar la solutii , in general )
Trebuie sa recunoastem cu sinceritate ca romanii si Romania se afla intr-o situatie dificila si tocmai de aceea , trebuie ca impreuna (macar cei care pot face ceva sau pot determina ceva) sa faca ceva pentru a se gasi "calea de iesire".
La mitingul din Bucuresti , am apreciat curajul si demnitatea de a nu permite manipulari , malversatiuni politice , confiscari si penetrari din afara .
Eu , cred si acesta poate fi un punct de plecare , cum de asemenea cred ca privirile atente sau mai atente asupra unor persoane , personalitati independente , pot constitui solutii.


Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2012
Radu Gabrian, Mediator
adriantot a scris:
.
Altfel, daca o sa comparam monarhiile din Europa cu republicile Germania, Franta, Italia, Austria... mi se pare ca adesea se descurca mai bine republicile sau oricum nu aceasta face diferenta.



Pardon: cel mai bine se descurca totusi monarhiile... uitati-va doar pe harta economica... cel mai bine traieste poporul din ducatul Luxemburg... au cel mai mare venit din Europa si salariul minim pe economie de peste 3000 euro/luna...Dupa aia vine principatul de Monaco... Dupa aia regatele nordice.. dupa aia vine Republica Germania pe picior de egalitate cu regatul Marea Britanie..si muult in spate este Franta si Austria...bine se traieste si in Elvetia, tara contoanelor...Dar sistemul lor de guvernare este unic in lume si putin probabil sa fie copiat cu succes la noi...
...
Nu vreau sa zic ca tin neaparat sa redevenim la sistemul monarhic... dar pe fondul lipsei de valori, in politica actuala, poate este nevoie totusi de reinstuarea acesteia... si nu Duda, va urca pe tronul Romaniei ci sotia acestuia, principesa Margareta... ea este pregatita si are autoritatea morala sa preia stafeta de la onorabilul rege Mihai I, caruia istoria nu i-a dat sansa sa faca ceva pentru poporul sau...
Cine vreti sa vina in locul lui Basescu? Ponta? Crin Antonescu? Vadim? Becali? Dan Diaconescu?... un quasi necunoscut pe care oculta romaneasca si internationala sa il scoata din palarie si sa ni-l bage pe gat ca fiind curat si nepatat?
Se pare ca asta este totusi singura solutie: monarhia...
Si colegul meu care a initiat aceasta discutie merita toata stima si aprecierea noastra
Dixit!
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2012
Petre Enache, Avocat
Iar politica facem cu totii, fie ca suntem sau nu afiliati la un partid oarecare... si omul de rand si cel din high life-ul societatii romanesti, face politica... Ca nu suntem cu totii politicieni activi este altceva, dar politica facem cu totii... evident, fiecare dupa intelegerea si interesul sau... Nu ai cum sa nu faci politica din moment ce te afecteaza... Da, unii din noi (de fapt majoritatea noastra) nu suntem afiliati la nici un partid politic... dar suntem afiliati intereselor noastre comune... pe toti ne doare cand vedem ca sistemul de invatamant si al sanatatii este la pamant... pe toti ne doare ca nu sunt suficiente resurse la buget pentru a asigura parintilor nostrii si noua cand ne va veni vremea, o pensie decenta dupa ani de munca...pe toti ne revolta faptul ca suntem in situatia de a strange cureaua pentru ca s-au gasit niste baieti destepti sa deturneze banul public spre interesele unor firme ce le apartin lor sau acolitilor lor... Stati insa linitisti: oricine ar veni in locul actualilor guvernanti va proceda la fel... peste tot in lume se procedeaza asa... de asta chiar si tarile din prime top au datorii pulblice mai mari decat bugetul lor (un singur exemplu dau: SUA)... va dati seama ca si acolo se fura la greu...dar nu despre asta este vorba...era vorba despre politica, despre ce urmarim sa schimbam prin atitudinea noastra fata de masurile luate de guvernul Boc, masuri profund nepopulare... Trebuie sa ne punem problema in primul rand de ce au fost luate aceste masuri... chiar erau necesare?... daca nu erau luate, ce se intampla?... si daca le anulam, ce se intampla?...si cine a stat in spatele guvernului Boc si l-a determinat sa i-a aceste masuri care sunt parca impotriva poporului roman date.. sa ne extermine ca natie...sanatate -nu, invatamant -nu, armata-nu... ce mai ramane?... reducerea numarului de locuri de munca prin cresterea fiscalitatii si esuarea intreprinzatorilor privati atat in plan intern cat si prin necompetitivitate in plan extern... ce mai ramane?... bancile care nu sunt ale noastre si care isi pot oricand retrage capitalizarea din tara noastra?...mai ales ca au si fost incurajate de politicienii de la ei din tara sa faca un astfel de pas (Austria)...Nu se poate fara politica, dar ce fel de politica intelegem sa facem?... Interesul nostru major este clar, dar oare stie cineva cum sa fenteze oculta financiara mondiala pentru a pune interesul natiei noastre inaintea acesteia?...Eu nu vad pe nimeni intre actualii politicieni in stare de asta... Ganditi-va, ca nici Merkozy (Merkel si Sarkozy) nu au fost in stare sa gaseasca o solutie viabila suta la suta, pentru salvarea zonei euro si ca de castigat din criza asta castiga doar oculta...ce sa mai zcem de ai nostri?...

Multumesc doamnei mediator pentru aprecieri... suntem aici si participam la aceasta discutie din dorinta de a gasi solutii si a afla in ce mod putem continua sa vietuim ca societate. ma bucur ca pot si am posibilitatea de a ma exprima liber datorita acestui site:bow:
Ares_3 a scris:

Laura Ciobeica a scris:


Sa vedem cand va catadicsi presedintele sa ne vorbeasca...


Mi-am adus aminte de o pancarta din Piata Universitatii:
EBA, tatal tau nu vrea sa vorbeste cu noi!

Ne va vorbi cand va avea un iepuras in joben: ceva compromitator despre conducatorii opozitiei, ca sa ne arate cu cine vrem sa il schimbam. Asa a facut si la confruntarea finala cu Mihaela, dragostea mea. Nu s-a mai tinut cont de faptul ca opozitia avea un plan coerent pentru tara si avea si oameni sa il puna in aplicare pentru ca a stiut cand sa spuna: Nu mai ziceti de mine ca nici ala nu-i mai breaz.
Si ne-a coplesit lehamitea.

Eu cred ca visam frumos in topicul acesta, ceea ce e foarte bine. Oamenii care nu (mai) pot sa viseze sunt condamnati sa le planga sufletul in fiecare zi.


Si iata ca presedintele a grait:.... cu acuze si blamari la adresa opozitiei si televiziunilor...patetic:thumbdown:..ca sa nu spun mai mult.
Vom vedea urmarea la "vorbirea" ce o va face catre populatie, anuntata pentru maine, miercuri.
Din punctul meu de vedere avem nevoie de un lider, un reprezentant al maselor, al nostru, curat si drept, care sa respecte constitutia si drepturile omului. Unde il gasim? :hm:
Monarhia este o alternativa greu de aplicat in societatea de astazi desi niciodata nu poti sti ce rezultate poti obtine daca nu se probeaza...
@avocatpetre
Nu se poate fara politica, dar ce fel de politica intelegem sa facem?... Interesul nostru major este clar, dar oare stie cineva cum sa fenteze oculta financiara mondiala pentru a pune interesul natiei noastre inaintea acesteia?...Eu nu vad pe nimeni intre actualii politicieni in stare de asta... Ganditi-va, ca nici Merkozy (Merkel si Sarkozy) nu au fost in stare sa gaseasca o solutie viabila suta la suta, pentru salvarea zonei euro si ca de castigat din criza asta castiga doar oculta...ce sa mai zcem de ai nostri?...

Bine punctat. "Oculta financiara" conduce din umbra (mai mult sau mai putin) si suntem marioneta europei vrem nu vrem. Talpa uniunii europene si-a pus calcaiul pe noi si dat fiind ca presedintele nostru este unul din cei care si-au exprimat dorinta de a fonda uniunea statelor europene cum sa pretindem sa ne folosim independenta si autoritatea de a stabili intern oranduirea legislativa, sociala si fiscala.
Sunt furioasa si poate transanta din aceasta cauza dar lucrurile sunt prea evidente si nu putem face abstractie ca viata romanilor este condusa de altii.
L.C.
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2012
Laura Ciobeica, moderator
Problema monarhiei o putem discuta zile sau luni intregi. De fapt s-a discutat mereu dupa '89 si niciodata nu a avut sustinere macar pentru a se face un referendum pe aceasta tema.
Dar, acum noi suntem afectati de politica romaneasca cu toate componentele ei: economica, fiscala, sociala, agrara, vamala, monetara, de mediu, bancara, interna, externa...
De aceea este mai de actualitate, dupa parerea mea, ceea ce urmeaza:
avocatPetre a scris:
Stati insa linitisti: oricine ar veni in locul actualilor guvernanti va proceda la fel...

Actuala putere nu a procedat la fel ca ceilalti. Nu am auzit ca in ultimii 70 de ani, nu numai in ultimii 20 de ani, sa se fi redus in mod legiferat, fortat, administrativ, veniturile a milioane de oameni. Ca acum 50 de ani sau 15 ani ramaneau unii fara servici, se mai desfiinta o intreprindere, se mai amanau cresterile de salarii sau pensii promise..., da, se intampla. Dar niciodata nu am auzit sa fi hotarat vreun presedinte scaderea salariilor cu 25% si-a pensiilor cu 15%, ca sa amintesc doar de acestea. Asa ca nu oricine ar veni, va proceda la fel!
...chiar si tarile din prime top au datorii pulblice mai mari decat bugetul lor (un singur exemplu dau: SUA)...

Foarte corecta afirmatia. Sunt multe tari care au datorii imense, bugete deficitare.. si nu de ieri de alataieri ci pot spune ca dintotdeauna, dar oamenii traiesc mai bine decat in Romania, din foarte multe puncte de vedere. Ungaria cu o populatie jumatate decat a Romaniei, avea prin anii '80 o datorie dubla decat a Romaniei. Romania si-a platit datoria, infometand poporul, pana in '89 iar Ungaria a ramas cu acea datorie. Si acum 50 de ani si-acum 20 de ani si astazi maghiarii traiesc mai bine decat romanii, din toate punctele de vedere.

As putea repeta tot ce ati spus referitor la politica, politicile aplicate de guvernul Boc in toate domeniile vietii economice, sociale, culturale... si va dau perfecta dreptate, ca toate au fost gresite, nu au dus la nimic bun, au stricat si ce mai era. Poate daca lasa lucrurile asa cum erau si nu facea nimic, poate era mai bine. Pe orice au pus ochii in ultimii 3-4 ani au reusit sa strice: sanatate, invatamant, tot ce tine de buget, economie privata...
Trebuie sa ne punem problema in primul rand de ce au fost luate aceste masuri... chiar erau necesare?

Pe de o parte din nepricepere (guvern si multi numiti politic in functii mari uriunde statul era stapan), din ura (presedintie), pentru a fura (baietii destepti ai celor din varf). Unele da, erau necesare, dar nu anuntate de presedinte la televizor, ci dezbatute public, adoptate de parlament si puse in practica de cei in drept cu masuri de compensare, protectie. Nu calcand oamenii in picioare, denigrand categorii intregi de profesionisti, aruncand vina pe profesori, pe militari, pe bugetari, pe politisti, pe toti cei din sanatate, pe pensionari, pe mame, pe invalizi..., pentru ca in anul 2010 cineva a descoperit subit ca avem in tara asta si oameni. Parca Romania nu trebuia sa fie populata si politica are la baza ura impotriva a tot ce misca!
Eu nu vad pe nimeni intre actualii politicieni in stare...

Nu cred ca avem toti timp sa asteptam sa se nasca altii. Iar acum, considerand ca suntem in campanie electorala, avem o opozitie care ar putea prelua puterea. Unii vor spune ca si acestia au furat, au gresit, au facut rau atunci cand au avut puterea. Da, asa este, dar zic si eu ceea ce ati scris mai sus de americani, ca si acolo se fura dar mai puti, mai cu masura si nu asa cum procedeaza actuala putere. Iar cei care sunt acum in opozitie s-au mai schimbat, s-au mai innoit...,
Si, un lucru foarte important, opozitia, ca si majoritatea celor care protesteaza, nu vor sa dea azi puterea actuala jos si sa o preia ie maine. Vor alegeri si-atunci electoratul va hotari.
Iar acum este mai realist sa organizam alegeri pentru parlament si presedinte decat sa schimbam acum constitutia pentru a instaura monarhia. Trebuie tinut cont de prioritatile actuale si-apoi cu o putere asezata, se va ma putea discuta si altceva.

Alte discuții în legătură

Referendum pentru monarhie si democratia.ar vrea poporul sa fie intrebat despre schimbarea formei de guvernamant? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In conditiile actuale ar vrea poporul sa fie intrebat daca doreste sau nu schimbarea formei de guvernamant din republica in monarhie? Ce ar raspunde poporul ... (vezi toată discuția)
Referendum pe forma de guvernamant ContSters257414 ContSters257414 daca tot se lucreaza la modificarea constitutiei (se schimba din temelii, s-a promis), nu credeti ca ar fi oportun ([b]SI NORMAL[/b]) sa fim intrebati, prin ... (vezi toată discuția)
Statutul legal al "statutului casei regale" a romaniei Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]1.[/b] Sunt republican convins. Consider ca republica este singura forma de guvernare compatibila cu demintatea umana si secolul in care purtam discutia. ... (vezi toată discuția)